Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kiinalainen tennistähti katosi, ja nyt valtionmedia toi julkisuuteen sähköpostiviestin, joka sai tennisjohtajan entistä huolestuneemmaksi

Kiinalainen tennistähti Peng Shuai katosi marraskuun alussa. Naistenniksen keskusorganisaatio WTA:n toimitusjohtaja Steve Simon ei usko, että rauhoitteleva sähköposti on oikeasti tennistähdeltä.

Peng Shuai seisoo tenniskentällä.
Peng Shuai oli tenniksen nelinpelin maailmanlistan ykkönen vuonna 2014. Kuva toukokuulta 2018. Kuva: Fernando Villar / EPA
Inka Haukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Hämmennys ja huoli kiinalaisen tennistähden Peng Shuain julkisuudesta katoamisesta jatkuu.

Kiinan valtion omistama CGTN-media on julkaissut sähköpostin, jonka se väittää olevan Pengin kirjoittama, kertoo uutiskanava CNN. Sähköpostissa pelaaja vaikuttaisi peruvan kaikki aiemmin esittämänsä syytteet siitä, että vaikutusvaltainen kiinalainen ex-poliitikko painosti hänet seksiin.

– En ole kadoksissa enkä vaarassa. Olen vain lepäillyt kotona, ja kaikki on hyvin, sähköpostissa kirjoitetaan.

Valtionmedia ei julkaissut sähköpostin liitteenä videota tai muita tietoja, joilla voisi vahvistaa, että kyseessä on todellakin Pengin kirjoittama sähköposti.

Peng Shuai pitää toista kättä nyrkissä ja toisessa kädessä tennismailaa.
Peng Shuai tammikuussa 2020. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Naistenniksen keskusorganisaatio WTA:n toimitusjohtaja Steve Simonia sähköposti ei vakuuta. Simon on julkaissut WTA:n verkkosivuilla lausunnon, jossa hän esittää huolensa Peng Shuain turvallisuudesta.

– Kiinan valtio-omisteisen median julkaisema lausunto Peng Shuaista ainostaan lisää huolestuneisuuttani hänen turvallisuudestaan ja olinpaikastaan. Minulla on vaikeuksia uskoa, että saamamme sähköposti on oikeasti Peng Shuailta, kirjoittaa Simon.

WTA on vaatinut, että Pengin väitteet "selvitetään perusteellisesti, tasapuolisesti, läpinäkyvästi ja sensuroimatta".

Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley kommentoi tapausta Pekingistä Ylen aamussa:

Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowleyn mukaan sähköpostiviesti vaikutti enemmänkin itse kirjoitetulta kuin vastaanotetulta

Kiinan ulkoministeriö ei kommentoi

Peng katosi täysin julkisuudesta sen jälkeen, kun hän oli julkaissut marraskuun alussa blogitekstin, jossa hän syytti Kiinan entistä varapääministeriä Zhang Gaolia hyväksikäytöstä. Pengin mukaan Gaoli oli pakottanut hänet harrastamaan kanssaan seksiä kolme vuotta sitten. Peng kertoi kaksikon olleen suhteessa ennen Zhang Gaolin varapääministeriksi nimittämistä.

Kiinalaisella sosiaalisen median alustalla Weibolla julkaistu viesti poistettiin noin 30 minuutissa. Myöskään Pengin tiliä ei ole enää löytynyt hakupalvelusta.

Lukuisat urheilijat, muun muassa tenniksen nelinkertainen grand slam -turnausvoittaja Naomi Osaka ja maailmanlistan ykkönen Novak Djokovic ovat ilmaisseet huolensa Peng Shuain katoamisesta.

Kiinan ulkoministeriö ei ole kommentoinut tilannetta.

Peng Shuai on yksi Kiinan tunnetuimmista tenniksen pelaajista. Hän oli tenniksen nelinpelin maailmanlistan ykkönen vuonna 2014. Kaksinpelissä hän on ollut maailmanlistalla ylimmillään sijalla 14. Shuai ei ole pelannut huipputasolla vuoden 2020 jälkeen.

Lue myös:

Tennistähti Naomi Osaka: ”Sensuuri ei ole hyväksyttävää” – urheilumaailma haluaa tietää, missä on kiinalainen Peng Shuai

Kiinalainen tennistähti Peng Shuai katosi – syytti maan entistä varapääministeriä raiskauksesta

Suosittelemme