Hyppää sisältöön

Kommentti: Arvaamaton ja ylimielinen Henrik Dettmann laittoi itsensä likoon pelaajien puolesta – tämän takia valmentajalegendaa kunnioitetaan niin paljon

Henrik Dettmannin käytös on aina herättänyt keskustelua koripallopiireissä, kirjoittaa Yle Urheilun Antti-Jussi Sipilä.

Henrik Dettmann
Kuva: Sebastien Nogier / EPA / All Over Press
Antti-Jussi Sipilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Henrik Dettmann kertoi torstaina, että hän jättää Suomen miesten koripallomaajoukkueen ennen ensi kesän EM-kisoja. 25 vuotta kestäneellä Dettmannin aikakaudella niin Susijengi kuin sen päävalmentajakin ovat nousseet puheenaiheiksi suomalaisessa urheilukeskustelussa.

Susijengin Euroopan kärjen tuntumaan nostanut Dettmann on jakanut mielipiteitä lajipiireissä. Päävalmentajan käytöstä on pidetty ylimielisenä. Toisaalta hän on kerännyt tuloksillaan valtavan määrän kunnioitusta.

Dettmannin pyyteetön huolenpito Susijengistä on ollut isoin syy, miksi Suomen ykköspelaajat ovat aina maajoukkueen käytössä.

Pelaajat ovat halunneet olla osa maajoukkuetta, koska Dettmann on luonut siitä turvallisen paikan. Hänen joukkueessaan jokainen pelaaja tuntee olevansa tärkeä osa palapeliä.

Kaukana ovat ne ajat, kun Dettmann haki auktoriteettiaan desibelien avulla. Hän on jo vuosikymmeniä keskittynyt ihmisjohtamiseen ja avoimeen vuoropuheluun niin pelaajien kuin koko valmennustiimin kanssa.

Dettmann ei ole pelännyt jakaa vastuuta. Hän uskoo, että näin hän on saanut pelaajat ja taustajoukon sitoutettua paremmin.

Kukaan ei voi kiistää Dettmannin merkitystä Suomi-koriksen nousussa. Pelaajat ovat tehneet tuloksen kentällä, mutta päävalmentaja on järjestänyt olosuhteet ja ilmapiirin sellaiseksi, että hyvät tulokset ovat olleet mahdollisia.

Toimittajana Dettmannin toimintatapoja ja arvaamattomuutta tulee ikävä. Hän ei ole koskaan epäröinyt kertoa mielipidettään, jos esimerkiksi uutisointi arvokisoissa ei ole miellyttänyt.

Näin kävi yleensä silloin, kun Susijengi pelasi huonosti ja kritiikin kärki kohdistui pelaajiin. Dettmann läksytti toimittajat ja käänsi tällä tavoin huomion itseensä. Joukkue sai keskittyä rauhassa seuraavaan peliin.

Vaikka maajoukkueen päävalmentaja vaihtuu, ei Dettmann katoa kotimaisesta koripallosta mihinkään. Onneksi. Hän nosti Susijengin kahvipöytäkeskustelujen puheenaiheeksi.

Seuraavaksi hän voisi tehdä saman Korisliigalle. Siihen hänellä on toimiva sapluuna. Ensin olosuhteet ja ilmapiiri kuntoon. Dettmannin arvovallalla voi tehdä suomalaisessa urheilussa isoja asioita.

Lue myös:

Henrik Dettmann lopettaa Susijengin päävalmentajana – seuraajakin on jo selvillä

Henrik Dettmannia seuraa Susijengissä 34-vuotias työnarkomaani – Lassi Tuovi on hypännyt ennenkin isoihin saappaisiin

Suosittelemme sinulle