Hyppää sisältöön

Henrik Dettmannia seuraa Susijengissä 34-vuotias työnarkomaani – Lassi Tuovi on hypännyt ennenkin isoihin saappaisiin

Lassi Tuovi aloittaa miesten koripallomaajoukkueen päävalmentajana ensi kesänä. Hän pitää rehellisyyttä tärkeimpänä asiana omalla tiellään menestyväksi valmentajaksi.

Lassi Tuovi.
Kuva: Frederick Florin / AFP / Getty Images
Antti-Jussi Sipilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Henrik Dettmannia koripallomaajoukkueen pääluotsina seuraava Lassi Tuovi, 34, on nuoresta iästään huolimatta poikkeuksellisen kokenut valmentaja.

Korisliigassa hän debytoi kotikaupunkinsa LrNMKY:n päävalmentajana vain 24-vuotiaana. Kolme vuotta pienten resurssien seurassa sai riittää ja sen jälkeen hän on kulkenut määrätietoisesti omaa tietään.

Kova työ on vienyt Tuovin perinteikkään ranskalaisseuran SIG Strasbourgin päävalmentajaksi ja nostaa hänet ensi kesänä vastuuseen myös miesten maajoukkueessa.

Susijengin mukana Tuovi on ollut jo 10 vuoden ajan. Maajoukkueesta on tullut hänelle yksi elämän tärkeimmistä asioista.

Tuovi joutui miettimään vain hetken, onko hän valmis hoitamaan kahta isoa tehtävää samanaikaisesti.

– Ennen kuin mietin omaa rooliani, mietin sitä, mitä suomalaisessa koripallossa on tapahtunut viimeisten vuosien aikana. Sen jälkeen minun oli helppo asettua rooliin, että tietty jatkumo tässä tilanteessa olisi loogista. Olin otettu ja hämmentynyt siitä, että minua suunniteltiin päävalmentajan rooliin, sanoo Tuovi Yle Urheilun haastattelussa.

Tuovi ottaa lopullisesti vetovastuun maajoukkueesta siis ensi kesänä. Ensin ohjelmassa on MM-karsinnat kesä-heinäkuun vaihteessa ja syyskuun alussa Susijengi esiintyy EM-kisojen alkulohkossa Prahassa uuden päävalmentajansa alaisuudessa.

Lassi Tuovi.
Kuva: All Over Press

Työtä eurokoriksen isojen nimien kanssa

Tuovi uskoo, että kaikki valmentajat haaveilevat oman maansa maajoukkueen päävalmentajan pestistä, eikä hän tee asiassa poikkeusta.

– Maajoukkueen valmentaminen on kunnia-asia. Vain harvat ihmiset koko maailmassa pääsevät kokemaan sen, oli kyseessä sitten pieni tai iso koripallomaa. Olen siitä ylpeä ja tiedostan, että vastuu on todella iso, hehkuttaa Tuovi.

– Onneksi Susijengi on jo vuosia perustunut tiimityöhön niin kentällä kuin valmennuksessa. Tästä syystä olo on tosi turvallinen.

Myös Dettmann on jakanut vastuuta runsaasti Susijengissä. Tuovi onkin ollut jo vuosia tuttu näky pelaajajoukon keskellä jakamassa ohjeita aikalisien aikana.

Vaikka Dettmannin saappaat ovat isot täytettäväksi, on Tuovi jo aiemmin osoittanut pystyvänsä siihen.

Nuori valmentaja nousi SIG Strasbourgin päävalmentajan paikalle tammikuussa 2020, kun SIG:n seurajohto antoi potkut Ranskan maajoukkuetta edelleen valmentavalle Vincent Collet’lle, jonka kanssa Tuovi työskenteli usean vuoden ajan.

Vincent Collet (vas.) ja Lassi Tuovi.
Vincent Collet (vas.) ja Lassi Tuovi. Kuva: SIG Strasbourg

Ensimmäisellä kokonaisella päävalmentajakaudellaan Tuovi johdatti Strasbourgin Ranskan Pro A -liigan kolmanneksi ja Mestarien liigassa välieriin.

Tuovin mukaan menestys ei ole tullut ilmaiseksi. Hän kertoo olevansa työnarkomaani, joka on uhrannut koripallolle elämänsä aikana paljon asioita.

Rehellisyys on hänelle arvoista tärkein.

– On turha esittää jotain, mitä ei ole. Olen edelleen 34-vuotias, ja minulla on omanlainen johtamistyyli. Se on varmasti tuttu Susijengin pelaajille jo aikaisemmilta vuosilta. Siihen ei kannata tehdä muutosta. Tärkeintä on olla oma itsensä. Sillä on tullut tuloksia tähänkin asti, linjaa Tuovi.

Sivistystä Dettmannin vierellä

Henrik Dettmann on ollut Tuoville tärkeä mentori matkalla Euroopan huipulle. Väistyvä päävalmentaja hoksasi Tuovin lahjakkuuden jo vuonna 2010, kun Dettmann palkkasi innokkaan valmentajanalun Susijengin videokoordinaattoriksi.

Tämän jälkeen Dettmann halusi Tuovin mukaan apuvalmentajaksi turkkilaiseen Besiktasiin helmikuussa 2015. Dettmann sai potkut puolen vuoden jälkeen, mutta Tuovi sai jäädä seuraan.

Kaksikon polut yhdistyivät seuratasolla jälleen 2016, kun Dettmann nimettiin SIG Strasbourgin päävalmentajaksi ja Tuovi matkasi Euroopan politiikan keskukseen apuvalmentajaksi. Heikko alkukausi vesitti yhteistyön ja Dettmannin uran viimeiseksi jäänyt seuravalmennuspesti päättyi potkuihin vain viiden sarjakierroksen jälkeen.

Tuovi sai jälleen jäädä seuraan, kun Dettmannin paikan otti ranskalainen mestarivalmentaja Collet.

Tämän jälkeen Susijengin tuleva päävalmentaja on kulkenut ilman Dettmannin auttavaa kättä.

– Olemme tehneet Henrikin kanssa paljon töitä yhdessä seurajoukkueissa, mutta erityisesti maajoukkueessa. Jos ajattelen sitä, kuinka paljon olen sivistynyt elämässä ja urheilussa hänen seurassaan, se on ihan käsittämätöntä. Sitä opin määrää ei pysty kirjoittamaan mihinkään muistivihkoon, kiittelee Tuovi.

Koripallomaajoukkueen apuvalmentaja Lassi Tuovi (vas.) ja päävalmentaja Henrik Dettmann.
Koripallomaajoukkueen apuvalmentaja Lassi Tuovi (vas.) ja päävalmentaja Henrik Dettmann. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Jo 2000-luvun alkupuolella Dettmann asetti raamit ja vaatimustason maajoukkueen tekemiselle yhdessä entisten pelaajasuuruuksien Hanno Möttölän ja Teemu Rannikon kanssa.

Susijengin nousu Euroopan huipun tuntumaan otti kuitenkin noin vuosikymmenen, joten Tuovi on päässyt seuraamaan lähietäisyydeltä, kuinka Dettmann on johtanut suomalaisen koripallon lippulaivaa.

Tuovi myöntää, että hänen valmentamisen ja johtamisen peruspilarit ovat periytyneet Dettmannilta.

– Olen oppinut Henrikiltä sen, miten ihmisiä käsitellään. Olen myös oppinut, minkälainen johtajan rooli on kokonaisuuksien hallinnassa ja miten se sekoittuu auktoriteetin, avoimuuden, rehellisyyden ja keskustelukyvyn kanssa.

Lassi Tuovi
Kuva: AOP

Lue myös:

Henrik Dettmann lopettaa Susijengin päävalmentajana – seuraajakin on jo selvillä

Kommentti: Arvaamaton ja ylimielinen Henrik Dettmann laittoi itsensä likoon pelaajien puolesta – tämän takia valmentajalegendaa kunnioitetaan niin paljon

Suosittelemme sinulle