Hyppää sisältöön

Suomalaislupaus kertoo huiman tarinansa NHL:n koronapyörteen keskeltä – palloilu hallilla vaihtui pikadebyyttiin ja ennätykseen

Ottawa Senatorsin puolustaja Lassi Thomson, 21, sai joukkueensa koronatartuntojen jälkeen yllättäen kutsun NHL:ään. Tilastovelhon mukaan suomalaislupaus teki debyytissään myös Suomen ennätyksen.

Lassi Thomson.
Lassi Thomson pääsi yllättäen NHL-kokoonpanoon. Kuva: Icon Sportswire / Getty Images
Tommi Seppälä

Koronahuolet ovat kasvaneet NHL:ssä syyskauden aikana. Vaikka pelaajista valtaosa on rokotettuja, tartuntojen määrät ovat olleet jopa huolestuttavalla tasolla.

Maailman kovimmassa kiekkoliigassa yleisörajoitukset purettiin ja lohkojako palautettiin normaaliksi tälle kaudelle, mutta haasteita riittää.

Koronaprotokollan takia sivussa on ollut useita tähtipelaajia, ja esimerkiksi Pittsburgh ja San Jose ovat pelanneet välillä ilman päävalmentajaa. Suomalaisista listalla ovat viimeksi käyneet Chicagon Henrik Borgström sekä St. Louisin Ville Husso.

Syksyn pahin rypäs nähtiin menneellä viikolla Ottawassa. Torstaina Senatorsin pelaajista peräti yhdeksän oli koronalistalla. Joukkue peruutti harjoituksiaan, mutta pelasi vielä viikonloppuna.

Tilanne oli vähintäänkin erikoinen, kun riveistä puuttui loukkaantumiset mukaan lukien alun toistakymmentä vakiopelaajaa.

Koronapommi avasi oven yhdelle suomalaispelaajalle, jota harva odotti ainakaan syyskaudella NHL-kaukaloon. Toista kauttaan Pohjois-Amerikassa kiekkoileva Ilves-kasvatti Lassi Thomson löysi itsensä yllättäen NHL-kaukalosta ottelussa Los Angelesia vastaan.

– Sitä on vaikea sanoa, mitä sinä päivänä tapahtui, Thomson naurahtaa Yle Urheilulle.

– Pelasimme edellisenä iltana AHL:ssä ja pelin jälkeen valmentaja sanoi minulle, että lähdet nyt autokyydillä NHL:n puolelle Ottawaan. Viesti oli, että menen aamutreeneihin, mutta en pelaa. Pyörin hallilla varamiehenä ennen ottelua, kun koutsi tuli puolitoista tuntia ennen peliä sanomaan, että sinun pitää tulla ottelupalaveriin, koska pelaat, Thomson hymyilee.

Harva suomalaispelaaja on debytoinut NHL:ssä alle kahden tunnin varoajalla, mutta ehti tamperelaispuolustaja siinäkin ajassa jännityksen saada pintaan.

– En muista palaverista mitään, Thomson nauraa.

Lassi Thomson.
Thomson (oik.) on kamppaillut NHL:ssä nyt kolme ottelua tehon 0+1. Kuva: NHLI / Getty Images

Vastuuta tulee

Thomson on saanut vastuuta komeasti NHL:n puolelle noustuaan. Jo 0–2-tappioon päättyneessä debyytissä Thomsonin jääajaksi kirjattiin komeasti 22.29. Seura tiedottikin nopeasti ottelun jälkeen suomalaispuolustajan tehneen seuraennätyksen debytanttien jääajoissa.

Tilastovelho (siirryt toiseen palveluun) Miika Arposen mukaan Thomson teki tältä osin myös Suomen ennätyksen.

– Lassi Thomson oli tänään ilmiömäinen. Hän näytti pelaajalta, joka on pelannut tässä liigassa jo pitkään. Hän rakensi peliä ja puolusti hyvin, päävalmentaja D. J. Smith hehkutti pohjoisamerikkalaismedialle heti ottelun tauottua.

Kahdessa viime ottelussa Thomsonin jääajat ovat olleet 16 minuuttia ja 20 minuuttia. Kolmesta Thomsonin pelaamasta ottelusta Ottawa voitti yhden ja hävisi kaksi. Ainoa voitto tuli lauantain kotiottelusta Pittsburghia vastaan.

– Hyvät fiilikset jäi peleistä. Näki, että pystyn pelaamaan jääkiekkoa tälläkin tasolla. Vaikka kehityskohteita edelleen riittää, olen mennyt viime kaudesta eteenpäin. Olen iloinen, että pääsin näyttämään valmentajille, mitä osaan. Hekin sitten luottivat tekemiseeni ja laittoivat kentälle. Se oli kiva huomata.

Vaikka Thomsonin sisääntulo NHL:ään on ollut tyylikäs, myös oppia on tullut.

– Kovempaa täällä mennään kuin AHL:ssä. Nopeudessa ja taitotasossa ovat suurimmat erot farmiin, vaikka nopeasti siihenkin tottuu. Hieman täytyy vain muokata omaa pelaamistaan, täällä ei voi pää kolmantena jalkana juosta joka paikkaan ja yrittää kaikkea. On pitänyt hieman yksinkertaistaa.

Pelit seis

Thomsonin lento NHL-maailmassa katkesi kuitenkin nopeasti, kun NHL teki alkuviikosta päätöksen kolmesta ottelusiirrosta. Senatorsin kalenterista katosi hetkessä ottelut Nashvillea, New Jerseyä sekä New York Rangersia vastaan.

Samaan aikaan harjoituskeskuksen ovet iskettiin kiinni. Nyt pelaajat odottelevat koronaryöpsähdyksen rauhoittumista kotioloissa.

– Pelejä ei ole, mutta muuten ei juuri mikään ole muuttunut, jääkiekon ympärillä elämä edelleen pyörii. Hallille ei päästä, mutta joka päivä vedetään zoomissa treeni joukkueen kanssa. Ulos pääsee tietenkin myös lenkille. Totta kai tässä odottaa, että pääsisimme pian pelaamaan. Olisi kiva päästä jatkamaan siitä, mihin jäi, Thomson harmittelee.

Puuduttavissa kotioloissa videopuhelun välityksellä tehtävästä ryhmäharjoituksesta onkin tullut tamperelaispelaajan päivän kohokohta.

– Ei siinä mitään erikoista ole, perustreenejä kehon painolla ja kuminauhalla. Tärkeintä on jotakin päästä tekemään. Ehkä se tärkein juttu on, että näkee äijiä ja siellä vanhat jätkät heittää hyvää juttua. Siitä on tullut päivän kohokohta, kun pääsee hieman treenaamaan ja kuuntelemaan niitä juttuja.

Thomson myöntää kuitenkin olevansa hieman huolissaan koronatartuntojen määrästä liigan ympärillä. Tällä saattaa olla vaikutus myös helmikuun olympialaisiin. NHL:llä on tammikuun 10. päivään asti aikaa vetäytyä olympialaisista, mikäli se tarvitsee kolmen viikon olympiatauon koronan vuoksi tehdyille ottelusiirroille.

– Totta kai sitä miettii, että saadaanko tässä pelit pelattua loppuun. Joukkueessa on puhuttu, että pyritään ainakin meidän joukkueelta antamaan se panos siihen, ettei tässä jäisi kausi kesken. Tietenkin se huolestuttaa. Uskon silti, että täällä ollaan näiden asioiden kanssa aika tarkkana, Thomson muotoilee.

On selvää, että myös pelaajilla itsellään on koronan suhteen suuri vastuu.

– En ole ihan varma, mitkä joukkueen käytännöt esimerkiksi vierasreissuilla ovat, koska en ole ollut vielä mukana siellä. Varmasti täällä silti toivotaan, että kontaktia olisi muuhun maailmaan mahdollisimman vähän. Saa nyt nähdä, kun päästään reissuun, että mitä siellä saa tehdä ja mitä ei.

Lue myös:

Mikko Rantanen jälleen tehokkaana NHL:ssä

Barkov selvisi ilkeännäköisestä polvitärskystä säikähdyksellä, Florida-valmentaja iloitsi: "Paras mahdollinen vaihtoehto"

Montreal Canadiensin syksystä tuli painajainen – Joel Armia kertoo, miten Stanley Cup -finalisti yrittää kääntää kelkkansa

Suosittelemme sinulle