Hyppää sisältöön

Koronapassi ja rokotukset repivät rikki ihmissuhteita – psykoterapeutti neuvoo säilyttämään keskusteluyhteyden, vaikka tunteet kuohuvat

Rokotukset ja koronapassi nostattavat myrskyisiä keskusteluja monessa perheessä ja kaveripiirissä. Pandemian pitkittyminen ahdistaa muutenkin. Psykoterapeutti kehottaa muistamaan hyvät asiat.

Nainen katsoo kameraan ja hymyilee.
Hämeenlinnalainen Eeva Raudas kertoo, että hänen kaveripiirissään koronarokotuksista puhutaan avoimesta. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Johanna Talasterä,
Kati Turtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Suhtautuminen rokotteisiin ja korona-passiin jakaa tällä hetkellä voimakkaasti ihmisiä eri leireihin. Hattulalainen psykoterapeutti Pia Yli-Pirilä on surullinen siitä, että korona saattaa aiheuttaa hyvinkin kiivaita mielipide-eroja jopa perheen sisällä.

Monessa perheessä joudutaan pohtimaan, miten perheen dynamiikkaan vaikuttaa, jos muut ovat ottaneet rokotteet, mutta yksi perheenjäsen ei suostu rokotukseen. Miten tilanteesta päästään eteenpäin? Entä miten käy ystävyyden, jos harrastusporukassa yksi altistuu ja sen jälkeen aletaan joukolla etsimään syyllistä?

Lue lisää: Onko rokottamattomuus syy rajoittaa elämää vai onko se syrjintää? Näin vastaavat eettisyyteen perehtynyt filosofi ja yhdenvertaisuusvaltuutettu

Syyllistäminen ei ole ratkaisu. Psykoterapeutti kehottaa mielipide-eroista huolimatta pitämään yllä keskusteluyhteyttä ja pohtimaan ennen kaikkea omaa sekä muiden turvallisuutta.

– Pitäisi muistaa, että jokaisella on vastuu erityisesti omasta itsestään. Katsottaisiin asioita terveyden kannalta, eli niin sanotusti mennään terveys edellä.

Psykoterapeutti Pia Yli-Pirilä hymyilee kameralle limoviikunan edessä Hämeenlinnassa 18.11.2021.
Psykoterapeutti Pia Yli-Pirilän mielestä kannattaa tasaisin väliajoin muistuttaa itselle, mitkä asiat ovat ihan normaaleja. Kuva: Kati Turtola / Yle

Pandemiatilanteen pitkittyminen ahdistaa

Korona-aika on saanut meidät tarkkailemaan itseämme alituiseen. Jokainen nenän niiskaus voi olla merkki taudista. Päänsärky aiheuttaa huolen siitä, että kantaa virusta, jonka on voinut tietämättään myös tartuttaa läheisiin. Stressitasot ovat jatkuvasti korkealla.

Psykoterapeutti Pia Yli-Pirilä on huomannut, että esimerkiksi kurkun selvitys teatterikatsomossa pannaan nykyään isosti merkille.

– Kaikki kääntyvät katsomaan, kun joku aivastaa tai yskäisee. On psykologinenkin juttu, että kun pelkää yskimistä, niin juuri silloin alkaa yskittää.

Harri Häyrynen ja muut jututetut hämeenlinnalaiset suhtautuvat maltillisesti koronapassin ja rokotusten aiheuttamiin mielipide-eroavaisuuksiin. Toimittaja Timo Leponiemi ja video Ville Välimäki.

Yli-Pirilä kehottaa muistuttamaan itseä siitä, että erityisesti syksyllä nenä vuotaa välillä, se on normaalia. Ja joskus aivastuttaa tai yskittää.

– Ei ajatella aina heti ensimmäisenä, että nyt minulla on korona ja tartutan pian muita.

Marraskuussa myös valon vähyys vetää väkisinkin monen mielen matalaksi.

– Jos ihmisellä on herkkyyttä alavireisyyteen, tämä pimeys ja synkkyys lisäävät sitä selvästi, sanoo Yli-Pirilä.

Muistuta itseäsi kivoista asioista

Koronan ja marraskuun aiheuttamassa alhossa psykoterapeutti Pia Yli-Pirilä kannustaa tietoisesti pohtimaan oman elämän hyviä asioita.

– Mieti yksi hyvä asia ennen kuin menet nukkumaan. Sellainen, mistä olet saanut iloa itsellesi, vinkkaa Yli-Pirilä.

Nainen koiran kanssa Hämeenlinnan torilla
Terttu Kauppinen Hämeenlinnasta kertoo olevansa vain helpottunut, kun korona-aikana ei ole täytynyt käydä missään. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Tehtävä voi toisinaan vaikuttaa vaikealta, mutta pienelläkin positiivisella seikalla saattaa olla merkitystä. On tärkeää, että synkkien ajatusten lisäksi mielessä olisi muutakin ajateltavaa.

– Kannattaa kiinnittää huomiota myönteisiin asioihin, eikä ainoastaan synkkyyteen.

Hän rohkaisee etsimään positiivista mielialaa luonnosta. Syyssateellakin voi ulkoilla, kunhan varusteet ovat kunnossa.

– Itselläni on koira, ja sen kanssa on aina lähdettävä ulos. Tosin meidän koiramme kuvittelee olevansa sokerista, naurahtaa Yli-Pirilä.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 20.11. klo 23:een asti.

Lisää aiheesta:

Sybila Pitkänen menetti läheisen, koska koronarokote jakoi heidät eri leiriin – Väestöliitto: Tämä repii perheitä ja ystävyyksiä

Suosittelemme