Hyppää sisältöön

Parolan yhteiskoulun valmistumisen aikataulusta erilaiset näkemykset – Hattulan kunta epäilee tietovuotoa koulusuunnitelmista

Hattulan kunnan johdon ja Parolan uuden koulurakennuksen urakoitsijan käsitykset koulun valmistumisaikataulusta poikkeavat toisistaan. Koulusuunnitelmiin liittyy myös kunnan tekemä tutkintapyyntö.

Hattulan Parolan uuden koulurakennuksen tontti kuvassa vasemmalla
Tietovuotoepäily liittyy Parolan koulurakentamisen suunnitelmiin. Kuva: Timo Leponiemi / Yle
Timo Leponiemi

Vt. kunnanjohtaja Pekka Järvi kertoo, ettei Parolan koulukeskuksen uuden rakennuksen aikatauluun ole tehty muutoksia. Fixcel Oy:n toimitusjohtaja Pekka Inkinen puolestaan kertoi jo aiemmin Ylelle, että valmistumisaikataulu oli siirtynyt helmikuun loppuun.

Hattulan kunnanjohtaja Pekka Järvi
Vt. kunnanjohtaja Pekka Järvi uskoo edelleen, että koulu valmistuu tammikuun loppuun mennessä. Koulu-urakasta neuvotellaan seuraavan kerran maanantaina. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Koulun piirustukset hyväksymättä

Kuntaan toimitetuilla piirustuksilla koulun rakennuslupaa ei ole voitu myöntää, kertoo valvontainsinööri Pekka Rantanen. Rantanen sanoo, että piirustuksissa on vielä korjattavaa, mutta nyt ollaan jo lähellä luvan myöntämistä.

Nyt nämä piirustukset eivät ole ainakaan tähän saakka olleet sellaisia, että rakennustarkastaja olisi ne voinut hyväksyä. Vt. kunnanjohtaja Pekka Järvi, kenen piikkiin tämä menee?

– Tämä on KVR-urakka eli silloin rakentaja on vastuullinen niiden suunnitelmien tekemisestä. Meillä on rakennustarkastaja, joka tarkastaa suunnitelmat ja urakoitsija tekee ne suunnitelmat, sanoo Järvi. Hän tapaa Fixcelin edustajat ensi maanantaina.

"Pääasia, että koulu tulee"

Fixcelin toimitusjohtaja Pekka Inkinen kertoo Ylelle, että rakennusluvan lainvoimaisuudesta heillä on kolme kuukautta aikaa saada rakennus valmiiksi. Lainvoimaisuuteen kuluu 14 vuorokautta siitä, kun hyväksytty rakennuslupa on asianmukaisesti kuulutettu. Näin ei vielä ole.

Parolan koulukeskuksen ykkösvaiheen koko on vajaat 1500 neliötä. Puolitoista viikkoa sitten koulun moduulielementtien valmiusaste oli 75 prosenttia, kertoivat sekä Järvi että Inkinen.

Vt. kunnanjohtaja Pekka Järvi ei vielä myönnä aikataulun siirtymistä.

– Katsotaan se aikataulu. Pääasia on kuitenkin, että koulu tulee, toteaa Järvi.

Tutkintapyyntö kunnan työntekijästä

Hattulan kunta epäilee, että keskeneräisen projektin tietoja on vuotanut kolmannelle osapuolelle. Kunta on tehnyt tutkintapyynnön kunnan työntekijästä.

Tutkintapyynnöstä kertoi ensin Hämeen Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Ylen tietojen mukaan tietovuotoepäily liittyy Parolan koulukampuksen ykkösvaiheen rakennushankkeeseen.

Vt. kunnanjohtaja Pekka Järvi, liittyykö tämä tutkintapyyntö koulurakentamiseen?

– Se on mahdollista, vastaa Järvi.

Henkilökohtaisilla tunnuksilla

Järvi kertoo, että epäilyksenalaisella kunnan työntekijällä on ollut henkilökohtaiset tunnukset rakennusvalvonnan järjestelmään, josta tietoja on haettu, mutta hän ei ole työtehtävissään tarvinnut hakemiaan tietoja.

Onko kyse salaisista vai julkisista asiakirjoista?

– Keskeneräisistä eli kyseessä on keskeneräinen projekti.

Eli eivät välttämättä salaisia?

– Ei välttämättä, mutta ne ovat keskeneräisiä ja me haluamme tietää, että minkä takia niitä on, jos on, lähetetty kolmansille osapuolille, niin me halutaan tietää se. Se ei ole varmaa. Mutta halutaan tutkia asia.

Rakennuslupahakemus oli jo jätetty

Koulun rakennuslupa jätettiin kuntaan 11. lokakuuta. Työntekijä vieraili järjestelmässä seuraavana päivänä eli sen jälkeen, kun rakennuslupa oli jätetty. Kun rakennuslupa on jätetty kuntaan, se muuttuu julkiseksi asiakirjaksi, vahvistaa valvonta-insinööri Pekka Rantanen.

Miksi lupahakemusta ei saanut katsoa, vt. kunnanjohtaja Pekka Järvi?

– Me haluamme selvittää, että minkä takia tietoja on sieltä haettu, koska yleensähän tietoja haetaan tietopyyntöjen kautta. Ja se, että jos ja kun niitä on haettu, niin mikä on ollut se tarkoitus, koska onko ollut tarkoitus esimerkiksi kuntaa vahingoittaa – emme tiedä, sen takia me halutaan selvittää tämä asia.

LUE LISÄÄ:

Hattulalaisen Sanna-Kaisa Lehdon poika opiskelee muista erillään sisäilmaongelmien takia: ”Aika paljon vaadittu kahdeksasluokkalaiselta, kun pitää yksinään selviytyä kieliopista” (15.10.2021)

Suosittelemme sinulle