Hyppää sisältöön

Tampereen areenan uusi nimisponsori on Nokia, areena sai myös uuden nimen – Yle seurasi infoa suorana

Tampereen areenan uutta sponsorinimeä on odotettu jo viikkoja Uros-kohun jälkeen. Yle seurasi tilaisuutta suorana.

Tampereen areenan hallituksen puheenjohtaja Antti Mäkiaho ja toimitusjohtaja Marko Hurme kuuntelevat, kun Nokian Suomen maajohtaja Tommi Uitto  puhuu mikrofoniin.
Nokian julkistushetkellä diginäytöt muuttuivat sinivalkoisiksi ja muutama ihminen taputti. Video: toimittaja Kai Pohjanen, kuvaaja Marko Melto / Yle

Tampereen areenan uusi nimisponsori on selvinnyt. Se on Nokia. Areenan virallinen nimi on nyt Nokia Arena.

– Nokia-nimi on täällä juurillaan, Nokian Suomen maajohtaja Tommi Uitto kertoo.

Areena järjesti perjantaina aamupäivällä tiedotustilaisuuden. Ylen toimittaja Kai Pohjanen seurasi paikan päällä tapahtumia.

Nokia on toiminut pitkään Tampereella. Esimerkiksi jo kommunikaattori kehitettiin Tampereella. Historia juontuu yli 150 vuoden päähän.

Nokia on nykyään tietoliikennealan yhtiö.

– Olemme ylpeitä tämän historiallisen yhteistyön julkistamisesta. Nokian tarina sai alkunsa täällä Tampereella 156 vuotta sitten, ja Suomella ja Tampereella on edelleen tärkeä rooli Nokian teknologiajohtajuuden varmistamisessa, sanoo Nokian Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän johtaja ja Suomen maajohtaja Tommi Uitto.

Tampereen areenan toimitusjohtaja Marko Hurme puhuu mikrofoniin.
Tampereen areenan toimitusjohtaja Marko Hurme on hyvin helpottunut ja hymy herkässä. Video: toimittaja Kai Pohjanen, kuvaaja Marko Melto / Yle

Nimisponsorisopimus on viisivuotinen ja sisältää option viiden vuoden jatkosopimuksesta. Nimisponsoroinnin summia ei julkisteta.

– Areena on suomalaisen insinööritaidon, yrittämisen ja sitkeyden esimerkki. Nokialla on Tampereella edelleen paljon tutkimusta ja tuotekehitystä, Uitto kertoo.

Uusia innovaatioita ja nopea verkko

Nokia tekee yhteistyötä Elisan kanssa. Elisa ja Nokia rakentavat areenalle 5G-verkon. Sinne on tulossa erilaisia teknisiä innovaatioita ja uusia palveluita.

Areenaan mahtuu 15 500 ihmistä. Se on sekä Ilveksen että Tapparan kotiareena, jossa järjestetään monia isoja tapahtumia ja konsertteja. Esimerkiksi Sting esiintyy areenalla maaliskuussa, liput tulivat perjantaina myyntiin. Myös musikaali Cats on tulossa Tampereelle.

Havainnekuva näyttää areenan iltavalaistuksessa uuden nimen kera. Kuva: Tomorrow AB

Ensi keväänä areenalla järjestetään jääkiekon MM-kisat. Tampereella pelataan kaikki Leijonien pelit ja muut tärkeät ottelut.

Tampereella kannatetaan yleensä joko Tapparaa tai Ilvestä. Elisan teknologiajohtaja Kalle Lehtinen on Ilveksen miehiä. Hän odottaa areenan avautumista. Nokian Uitto kannattaa HIFK:ta ja odottaa matseja tamperelaisia joukkueita vastaan.

Ensimmäinen sponsori aiheutti mainehaittaa

Areenayhtiön piti ensin olla kaupalliselta nimeltään Uros Live. Ensin julkistettu nimisponsori Uros joutui kuitenkin vakaviin talousvaikeuksiin, joista nousi suuri kohu tänä syksynä. Velkojat ovat perineet lainoja takaisin oikeusteitse.

Mainehaitan takia areenayhtiö katkaisi nimisponsoroinnin lokakuussa, ja areenaa alettiin kutsua virallisesti Tampereen Kannen areenaksi.

Siitä saakka on odotettu uutista, mikä on yhtiön uusi nimisponsori. Ehdokkaita oli useita jo silloin, kun Uros valittiin.

Tampereen areenan katosta roikkuvassa diginäytössä lukee Nokia arena, alla rakennustyöntekijöitä töissä.
Tampereen areenan uusi kaupallinen nimi on Nokia Arena - katso video tiedotustilaisuudesta

Uutta toimijaa pidetään luotettavana

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen pitää uutta nimeä hyvänä. Nokia on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia yhtiöitä, mikä tuo lisäarvoa.

– Olemme oppineet tuntemaan Nokian luotettavana toimijana.

Areena rakentuu Tampereen keskustaan junaradan päälle, mikä on aiemmin ollut Tampereen kaupungille Ikosen mukaan lähinnä joutomaata. Nyt areena tuo suurtapahtumia ympäri vuoden ja sen toivotaan tuovan myös tuloja kaupungin kassaan.

– Tarina on vasta alussa. Nokialla on Suomessa todella pitkä historia. Tästä rakentuu yhteistä tulevaisuutta, Ikonen kertoi.

Tampereen areenan katosta roikkuvassa diginäytössä lukee Nokia arena, alla rakennustyöntekijöitä töissä.
Tamperelaiset eivät äkkiseltään lämmenneet paljoakaan uudelle areenan sponsorinimelle. Video: Marjut Suomi / Yle

Areenayhtiön toimitusjohtaja Marko Hurme on helpottunut sopimuksesta. Hänen mukaansa oli tärkeää löytää kumppani, jolta löytyi näkemystä myös uusien teknologioiden hyödyntämisestä ja kävijäkokemuksen kehittämisestä.

– Nokiassa yhdistyvät nämä kaikki.

Kandidaatteja oli alun perin kymmenkunta. Viikko sitten yhteydenottoja oli vielä 18.

– Kolmen kärjen kanssa tehtiin enemmän töitä. Parhaaseen vaihtoehtoon päädyimme, Hurme sanoi.

Valmius koronapassin nopeaan tarkistamiseen

Areenayhtiön hallituksen puheenjohtaja Markku Mäkiaho sanoo, että areenan rakentamisen matka on ollut vivahteikas. Rakentamista on vaivannut paitsi kohu nimiyhtiöstä myös korona.

Areenayhtiö on varautunut myös uusiin koronarajoituksiin ja suosituksiin. Pirkanmaan pandemiaryhmä on hakenut kokoontumisrajoitusta, jolle koronapassi on vaihtoehto. Aluehallintovirastolta ei ole tullut vielä päätöksiä asiasta.

– Meillä on lippujen tarkistusjärjestelmä, jossa on valmius koronapassin tarkistamiseen, Hurme sanoo.

Areenassa on vielä pieniä asioita kesken, mutta ne eivät näy kuluttajille. Hurmeen mukaan esimerkiksi hänen oman toimistonsa katosta puuttuu paneeli.

Jääkiekon MM-kisat areenalla

Areena aukeaa 15. joulukuuta eli sponsorikysymys selvisi nyt hyvissä ajoin ennen avajaisia. Aiemmin areenayhtiön toimitusjohtaja Marko Hurmearvioi, että talo saattaa avautua ennen nimisponsorin selviämistä.

Yle pääsi ensimmäisenä mediana näyttämään hallin sisätiloja suorassa lähetyksessä marraskuun alussa.

Ensimmäiset jääkiekon paikallispelit hallissa pelataan jo joulukuun alussa. Areenan ovet avataan 3. joulukuuta.

Tilanne on Hurmeen mukaan erinomainen, tilat on saatu vuokrattua ja puolet ensi vuoden lipuista on myyty. Kymmenet tapahtumat on loppuunmyyty.

Yle käyttää areenasta jatkossakin nimitystä Tampereen areena. Kaupallisen sponsorin nimeä ei käytetä rakennusten nimissä, koska nimi voi vaihtua. Vastaava käytäntö on Ylellä myös muissa Suomen kaupungeissa.

Juttua korjattu 19.11. klo 12.56: Poistettu maininta Nokiasta matkapuhelinyhtiönä. Nykyään Nokia on tietoliikennealan yhtiö.

Lue lisää:

Tampereen areenan sponsorikuvioihin merkittävä käänne – Areena-yhtiö järjestää perjantaina tiedotustilaisuuden

Uros on nimenä häipynyt Tampereelta nopeasti, toimitusjohtaja: "Kylttiä ei ollut"

Suosittelemme sinulle