Hyppää sisältöön

Nuorisosäätiön ex-johtajille Aki Haarolle ja Perttu Nousiaiselle useita rikossyytteitä

Nuorisosäätiön ex-johto saa syytteet muun muassa lahjonnasta ja kavalluksesta.

Nuorisosäätiön entiset johtajat Perttu Nousiainen (vas.) ja Aki Haaro saivat syytteitä talousrikoksista, kuten lahjonnasta. Kuva: Yle MOT ja Markku Ulander / Lehtikuva

Syyttäjät ovat nostaneet rikossyytteitä Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa Aki Haaroa ja entistä hallituksen puheenjohtajaa Perttu Nousiaista vastaan.

Haaro ja Nousiainen saavat syytteet muun muassa törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa, törkeästä kavalluksesta ja törkeästä väärennöksestä. Lisäksi Haaroa epäillään törkeästä veropetoksesta.

Syytteitä on nostettu myös useita Nuorisosäätiön kanssa liiketoimia tehneitä henkilöitä kohtaan.

Lahjussyytteitä Haaroa ja Nousiaista vastaan nostettiin kahdessa tapauksessa. Toinen niistä liittyy liiketoimiin lahtelaisen rakennusliikkeen eli SSR-konsernin kanssa.

Rakennusliikkeen omistaja ja yhtiön nimi ovat sittemmin vaihtuneet. Syyttäjä vaatii kuitenkin nykyisin nimellä Pallas-Rakennus Päijät-Häme Oy:lle yhteisösakkoa.

– Samaan kokonaisuuteen liittyen syytteitä on nostettu myös avunannosta törkeään lahjomiseen elinkeinotoiminnassa, törkeään kavallukseen ja törkeään kirjanpitorikokseen Virossa toiminutta suomalaista liikemiestä vastaan sekä törkeästä rahanpesusta kahta muuta henkilöä vastaan, todetaan syyttäjälaitoksen tiedotteessa.

Rakennusliikkeen pääomistaja oli lahtelainen liikemies Mika Wilenius, jota epäiltiin myös rikoksista. Etelä-Suomen Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) Wilenius kuoli kesällä 2021 ulkomailla.

Samaan tapaukseen liittyen nostettiin syytteitä avunannosta törkeään kavallukseen ja törkeään kirjanpitorikokseen Viron kansalaista vastaan sekä avunannosta törkeään kavallukseen ja törkeään kirjanpitorikokseen toista henkilöä vastaan, syyttäjä kertoo.

Tapaukseen liittyvät yksityiskohdat tulevat julkiseksi vasta, kun asiaa on käsitelty ensimmäisen kerran käräjäoikeudessa. Kaikki syytteen saaneista henkilöistä ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Ylen MOT-toimitus julkaisi jo vuonna 2018 oheisen grafiikan, jossa kerrottiin, kuinka Nuorisosäätiön ex-johtajille päätyneet epäillyt lahjusvarat kierrätettiin. Kuva: Camilla Arjasmaa / Yle

Syyttäjä: Lahjuksia myös toiselta rakennusliikkeeltä

Haaro ja Nousiainen saavat syytteen törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnasta myös toisessa tapauksessa. Tapaus liittyy hämeenlinnalaiseen rakennusliikkeeseen LRG Group Oy:hyn (aiemmin Rakennusliike Leimarakentajat Oy).

Ylen MOT-toimitus kertoi vuonna 2019, että rakennusliike oli maksanut 30 000 euroa Nuorisosäätiön ex-johtajien pankkitileille. Poliisi epäili, että maksuissa oli kyse lahjuksista.

Samassa kokonaisuudessa syytetään törkeästä lahjomisesta elinkeinotoiminnassa yhtiön edustajaa ja avunannosta törkeään lahjomiseen yhtiön työntekijää. Lisäksi törkeästä rahanpesusta epäillään kolmatta henkilöä epäiltyjen lahjusvarojen käsittelyn osalta.

LRG Group Oy:lle vaaditaan myös yhteisösakkoa. Vaatimus liittyy epäiltyyn törkeään lahjomiseen elinkeinotoiminnassa.

Osa rikosepäilyistä kaatui

Poliisi on tutkinut Nuorisosäätiöön liittyvää rikosvyyhtiä vuodesta 2016. Ylen MOT-toimituksen mukaan tutkinta käynnistyi, kun poliisi alkoi selvittää Nuorisosäätiön johtajien saamia lahjukseksi epäiltyjä rahasummia.

MOT-toimitus uutisoi asiasta keväällä 2018.

Sittemmin rikostutkinta on laajentanut Suomen oloissa poikkeuksellisen laajaksi. Poliisi on epäillyt rikoksesta pariakymmentä henkeä. Heidän joukossaan on ainakin kolmen maan kansalaisia.

Syyttäjä teki torstaina myös syyttämättäjättämispäätöksiä useissa eri rikosnimikkeissä. Aki Haaroa ja Perttu Nousiaista epäiltiin muun muassa törkeistä kavalluksista ja törkeistä petoksista muissa tutkintahaaroissa. Rikossyytteitä jätettiin nostamatta myös kahdelle suomalaiselle liikemiehelle, jotka ovat tehneet liiketoimia Nuorisosäätiön kanssa.

Keskusrikospoliisilla on edelleen käynnissä Nuorisosäätiötä koskeva tutkinta, jossa on keskitytty etenkin säätiön Viron liiketoimiin sekä puolalaisen kiinteistösijoitusyhtiö Iconin kanssa tehtyihin kauppoihin.

Nuorisosäätiön entisen puheenjohtaja Perttu Nousiaisen olinpaikka ei ole Ylen MOT-toimituksen mukaan viranomaisten tiedossa.

Juttua täydennetään.

Onko tässä Suomen ennätys? Nuorisosäätiön ex-johtajien rikostutkinnassa takavarikossa jo kymmenien miljoonien omaisuus – mukana kokonainen kerrostalo (09.06.2020)

Poliisi takavarikoi kerrostalon panttikirjat Helsingin Kampissa – Nuorisosäätiön ex-johdon kiinteistökauppaa tutkitaan nyt törkeänä kavalluksena ja rahanpesuna (28.03.2020)

Rikosvyyhti laajenee – jo toista rakennusliikkeen omistajaa epäillään Nuorisosäätiön ex-johtajien lahjomisesta (22.07.2019)

Tontti maksettiin kahteen kertaan ja kymmenen miljoonaa on kateissa – Nuorisosäätiö pyytää poliisia selvittämään Piritan puhalluksen (19.08.2018)

Nuorisosäätiön entinen johtokaksikko jatkoi kyseenalaisten liiketoimien tekoa potkuihinsa saakka – MOT selvitti puolalaisrahan, kalliiksi käyneiden kauppojen ja värikkäiden liikekumppanien verkostoa (10.06.2018)

Suosittelemme sinulle