Hyppää sisältöön

Oulunsalon 8.-luokkalaiset voittivat jälkiruoallaan hävikkibattlen, kisa myös opetti: "Ota ruokaa lautasellesi vain sen verran kuin syöt"

Yläkoulun valinnaisen kotitalouden oppilaat kilpailivat siitä, kuka valmistaa kauppojen hävikistä näyttävimmät kahden ruokalajin annokset. Tavoitteena oli oppia keinoja, jolla vältetään ruoan päätyminen roskiin.

Hävikkibattlen voitto Oulunsaloon – kisa oli opettavainen kokemus. Video Paulus Markkula / Yle
Hävikkibattlen voitto Oulunsaloon – kisa oli opettavainen kokemus. Video Paulus Markkula / Yle
Päivi Seeskorpi

Oululaiset Oulunsalon Pitkäkankaan koulun 8.-luokkalaiset ovat voittaneet valtakunnallisen hävikkiruokakilpailun.

Valinnaisen kotitalouden kolmen oppilaan tiimi nappasi ykkössijan, kun se valmisti ja kuvasi näyttävimmän jälkiruuan. Annos syntyi tilauksen mukaisesti kauppojen hävikistä.

– Jälkiruokaan tuli kerroksittain eri ainesosia. Siinä oli vähän keksiä pohjalla, maustamatonta jugurttia ja edellisen luokan marjakiisseliä. Päällimmäisenä oli vähän kermavaahtoa ja hedelmiä, voittoisaan tiimiin kuulunut Emma Holappa kertoo.

Hänen lisäkseen tiimissä olivat mukana Matleena Räihä ja Valtteri Kukkola.

Kilpailuun osallistui kaikkiaan yli 11 000 oppilasta eri puolelta Suomea. He ideoivat ja toteuttivat oppitunnilla kahden ruokalajin aterian ja sen jälkeen postasivat kuvan Instagramiin. Kuvakisaan tuli yli 450 postausta.

Kilpailua tuomaroi ruoka-alan ammattilaisista koostuva asiantuntijajoukko. Se myönsi palkinnon näyttävimmän jälkiruoan lisäksi näyttävimmälle pääruoalle, jonka tällä kertaa valmistivat Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun 9.-luokkalaiset.

Luovuus pääsi luokassa valloilleen

Oulunsalon Pitkäkankaan koulun kotitalousopettaja Taina Tiri sanoo, että koko luokka innostui hävikkibattlesta. Kilpailu sai nuorten luovuuden valloilleen.

– Aivan mahtavia innovaatioita, esimerkiksi banaaninkuoret paistettiin pekoniksi. Yksi ryhmä teki piirakan ilman jauhoja, ja siihen käytettiin vanhat kermaviilit meidän jääkaapistamme. Osa tuunasi uuden ruoan edelliseltä ryhmältä jääneestä härkiskastikkeesta.

Tiri pitää tärkeänä, että ruokahävikistä puhutaan koulussa. Aihetta käsitelläänkin jokaisella kotitaloustunnilla tavalla tai toisella.

Hävikkibattlen voitto tuli kotitalousluokalle iloisena yllätyksenä. Se myös hoksautti pohtimaan keinoja, jolla ruoan päätymistä roskikseen voidaan välttää.

Emma Holappa harmittelee, että varsinkin koulun ruokalassa näkee oppilaita, jotka ottavat lautaselle paljon ruokaa mutta syövät siitä ehkä vain lusikallisen.

– Ota sen verran, mitä syöt. Älä ota liikaa, koska muuten se menee vain roskiin ja hävikkiä on vain enemmän, hän ohjeistaa.

Hävikkibattlen järjesti suomalaista ruokakulttuuria edistävä Ruokatieto Yhdistys ry.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle