Hyppää sisältöön

Amos Rexin kokoelmissa on ollut mahdollisesti Saksasta varastettu taulu – nyt teos lahjoitetaan takaisin kotikaupunkiinsa

1600-luvulta peräisin oleva öljymaalaus täsmää Neubrandenburgin kokoelmista kadonneeseen teokseen. Teos on erityisen tärkeä kaupungille, jonka omat taidekokoelmat tuhoutuivat vuonna 1945.

Philipp Peter Roosin öljyvärimaalaus. Tummalla pohjalla on paimen, nauta, vuohia ja lampaita.
Teos nimeltä "Maisema, jossa on paimen ja karjaa" muuttaa pian Saksaan. Kuva: Amos Anderson Art Museum
Stina Alapirtti

Helsingin Amos Rex -museon kokoelmista lahjoitetaan saksalainen taulu takaisin Neubrandenburgin kaupungille. 1600-luvulta peräisin oleva, Philipp Peter Roosin maalaama öljymaalaus on osa Amos Andersonin taidekokoelmaa.

Amos Rexin mukaan taulu on saatettu varastaa Neubranderburgin museosta vuonna 1919, minkä jälkeen Amos Anderson hankki sen kokoelmiinsa mahdollisesti jollain Saksan-matkoistaan 1920-luvulla.

Varmaa tietoa maalauksen alkuperästä ei ole, sillä Neubrandenburgin museon arkistot ja taidekokoelma tuhoutuivat toisen maailmansodan aikana vuonna 1945. Anderson on voinut ostaa taulun hyvässä uskossa tietämättä, että se on mahdollisesti varastettu.

Tiedossa kuitenkin on, että museosta varastettiin joukko teoksia vuonna 1919. Museosta katosi teos, jonka inventaarionumero täsmää Andersonin kokoelmissa olevan teoksen takana olevaan numeroon. Kadonneesta taulusta tiedetään myös nimi, Maisema, jossa on paimen ja karjaa (Landschaft mit Hird und Herde), mutta kuvaa tai mittoja siitä ei ole.

– Teos on arvokas Amos Andersonin kokoelmassa, mutta historiallisessa kontekstissaan se on Neubrandenburgille arvokkaampi ja siitä syystä myös päätimme lahjoittaa teoksen kaupungille, sanoo Konstsamfundet-yhdistyksen toimitusjohtaja Stefan Björkman Amos Rex -museon tiedotteessa.

Amos Adersonin taideokokoelmaa hallinnoi hänen perustamansa Föreningen Konstamfundet -yhdistys, jonka taidekokoelma on Amos Rex -taidemuseon hallinnassa.

Maalaus lahjoitetaan Neubrandenburgin kaupungille 20. marraskuuta järjestettävässä tilaisuudessa.

Korjaus 20.11.2021 klo 12.53: Korjattu Amos Andersonin nimen kirjoitusasu.

Lue myös:

Norjan saamelaiset vaativat saamelaisrummun palauttamista Saamenmaalle – rumpu vietiin omistajaltaan 1690-luvulla

Hollantilainen oikeus: Skyyttien kulta kuuluu Ukrainalle – aarteista tuli kiistakapula, kun Venäjä miehitti Krimin

Suomi luovuttaa hautaluita Yhdysvaltoihin – anastettujen aarteiden palautus repii museomaailmaa

Suosittelemme sinulle