Hyppää sisältöön

Kommentti: Kauhuskenaario uhkaa Pekingin olympiakiekkoa – NHL-pelaajat saattavat sittenkin jättää kisat väliin

Kolme Ottawan ottelua siirrettiin joukkueen koronavirustilanteen takia. Jos siirrettyjä otteluita tulee enemmän, ne on pakko pelata NHL:n olympiatauon aikana, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Calgary Flamesin Noah Hanifin ja Ottawa Senatorsin Parker Kelly NHL:n ottelussa. Kuva: Marc DesRosiers-USA TODAY Sports

NHL-kauden ei pitänyt mennä koronatartuntojen suhteen ihan tällä tavalla. Vaikka NHL:n johto on vakuuttanut olleensa jo ennakkoon valmiina lähes kaikkeen, harva uskoi näkevänsä koronamankelia, jollaiseen tarunhohtoinen jääkiekkoliiga on syyskaudella joutunut.

COVID-listalla on käynyt käsittämätön kuhina läpi alkukauden.

Vaikka ajatus on ollut palata kaikilta osin normaaliin NHL-arkeen, liiga ei ole päässyt eroon koronasta. Pikemminkin päinvastoin. Jo useissa joukkueissa on nähty koronaryöpsähdyksiä, joiden johdosta sivuun on jouduttu siirtämään lukuisia pelaajia, ajoittain jopa valmennusjohtoa.

Syksyn pahin ja oikeastaan ensimmäinen vakavampi koronamyrsky osui Ottawaan. Menneen viikon torstaina Ottawalla oli koronalistalla peräti yhdeksän pelaajaa. Kun tähän päälle laskettiin loukkaantuneet, sivussa oli toista kymmentä avainpelaajaa. Siis käytännössä puolet joukkueesta.

Ja silti Ottawa pelasi lauantaina Calgarya vastaan ennen kuin NHL päätti vihdoin siirtää kaikki joukkueen kuluvan viikon kolme ottelua.

On selvää, että koronatilanne aiheuttaa huolta sekä NHL:n että NHL:n pelaajayhdistyksen toimistolla. Huolenaihe lienee yhteinen: miten käy NHL-kauden ja olympiakiekon, mikäli Ottawan kaltaisia koronamankeleita aletaan nähdä muissakin seuroissa?

Mikäli ottelusiirtoja joudutaan tekemään enemmänkin, olympiatauko on se ajankohta, jolloin rästiotteluita voidaan pelata. Tämän vuoksi NHL jätti olympiasopimukseen takaportin, joka mahdollistaa liigan vetäytymisen Pekingistä tammikuun 10. päivään mennessä.

Olympiajääkiekon kanssa ei siis kannata vielä nuolaista.

NHL:lle tärkeintä on sen oma liiketoiminta

Kun puhutaan Pekingin olympiakiekosta, mielessä on hyvä pitää, että NHL:n ensimmäinen tarkoitus on suojella sen omaa liiketoimintaa. Tämä on myös pelaajien tahtotila, sillä NHL-kakku jaetaan kristillisesti kahtia omistajien ja pelaajien kesken. Mikäli ehjä 82 ottelun runkosarja joutuu koronatartuntojen aiheuttamien ottelusiirtojen vuoksi uhatuksi, olympiakiekko on vaarassa.

NHL-kautta, toisin sanoen bisnestä halutaan suojella erityisesti nyt, kun seurat ovat ottaneet taloudellisia osumia kahden rikkonaisen koronakauden vuoksi. Yleisömäärät laahaavat koronan jälkeisessä ajassa jopa Kanadan puolella, joten lyhennetty runkosarja ei ole liigalle vaihtoehto.

NHL-pelaajat olivat mukana edellisen kerran Sotshissa 2014, kun Suomi juhli pronssia. Kuva: Tomi Hänninen

Pohjoisamerikkalaislähteiden mukaan NHL ja NHLPA pitivät viimeksi maanantaina palaveria olympiakisoihin liittyen. Molemmat osapuolet ovat edelleen vahvasti menossa kohti Kiinaa, mutta on sanomattakin selvää, että mikään ei orastavan koronaongelman keskellä ole juuri nyt varmaa.

Se, miten laajempi koronapommi vältettäisiin, on viime kädessä hankala yhtälö. Samaan aikaan, kun maailma on ollut aukeamaan päin, tartuntojen määrät ovat pysyneet monin paikoin korkealla. Esimerkiksi Suomessa tartuntamäärät ovat lähes suomenennätystasolla.

Tilanne Pohjois-Amerikassa on monin paikoin saman suuntainen: pandemia ei ole ohi.

Rajoituksia on kuitenkin poistettu, eikä pelaajienkaan tarvitse enää istua vieraspelireissuilla ainoastaan hotellihuoneissaan. Tämä avaa Pandoran lippaan, jonka seurauksista emme voi olla varmoja. Emme, vaikka valtaosa pelaajista on rokotettuja. Käsillä on tilanne, jota on mahdoton kontrolloida, minkä vuoksi olympiakiekon kohtaloa joudutaan todennäköisesti jännittämään tammikuulle asti.

Eikä vielä ole puhuttu mitään Kiinan koronatilanteesta. Minkälainen on tilanne Pekingissä nyt tai tammikuussa ja miten se kokonaisuuteen vaikuttaa?

NHL-pelaajien värittämä olympiakiekko on jokaisen jääkiekkoihmisen toiveuni, mutta vallitsevassa koronatilanteessa matka tammikuuhun saattaa tältä osin tuntua todella pitkältä. Mikään ei nimittäin Pekingin suhteen ole varmaa ennen tammikuun alkua, jos sittenkään.

Kun pelaajat ovat oikeasti matkalla kohti Kiinaa, voimme alkaa valmistautua.

Lue myös:

Suomalaismaalivahti tukalassa tilanteessa NHL:ssä, valmentaja luvannut muutosta – Antti Raanta sai kaudelleen uuden alun

Mikko Rantanen jälleen tehokkaana NHL:ssä

Suosittelemme sinulle