Hyppää sisältöön

SDP:n vaikuttajat antavat vahvan tuen Sanna Marinille – Ylen kyselyssä puheenjohtaja saa kymppejä ja ylistystä: "Sanna vie meitä eteenpäin"

Demaripäättäjien mielestä puolue saa Marinin johdolla tavoitteensa läpi, eikä puheenjohtaja ole vienyt SDP:tä liikaa vasemmalle. Jotkut katsovat silti puheenjohtajan tehtävän kärsineen pääministerikiireistä.

Puoluesihteeri Antton Rönnholm, puheenjohtaja Sanna Marin ja 1. varapuheenjohtaja Niina Malm puhumassa demareiden punavalkoinen puoletunnus taustanaan.
Sanna Marin saa omiltaan kiitosta sekä puoluejohtajana että pääministerinä. Kuvassa puolueen aluevaalikampanjan avauksesta myös puoluesihteeri Antton Rönnholm ja varapuheenjohtaja Niina Malm. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Hannu Tikkala,
Jyrki Hara
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun joulukuun kymmenes päivä koittaa, on 36-vuotias Sanna Marin toiminut Suomen pääministerinä tasan kaksi vuotta. SDP:n puheenjohtajaksi Antti Rinteen tilalle Marin nimitettiin viime vuoden elokuussa.

Marinin valinta nosti varsinkin hänen kautensa alussa puolueen suosiota voimakkaasti.

Kannatuskehitys on kuitenkin tasaantunut ja tänä syksynä Marin on joutunut kohujen ja myös puolueen sisältä kummunneen kritiikin kohteeksi. Myös mielikuvat koko hallituksen toiminnasta ovat heikentyneet koronakriisin alkuvaiheisiin verrattuna.

Ylen kysely SDP:n vaikuttajille osoittaa kuitenkin, ettei Marinilla toistaiseksi ole huolta omien rivien hajoamisesta. Hän saa mairittelevat arviot sekä toimintatavastaan että saavutuksistaan. Kriittiset arviot jäävät yksittäisiksi hajaääniksi.

Yle pyysi demarivaikuttajilta arvosanaa Marinin toiminnasta niin pääministerinä kuin puheenjohtajanakin. Samalla pyydettiin näkemyksiä puolueen tavoitteiden saavuttamisesta sekä ideologisen linjan mahdollisesta muuttumisesta Marinin kaudella.

Kysely lähetettiin SDP:n eduskuntaryhmän, EU-parlamenttiryhmän, puoluehallituksen, puoluevaltuuston ja nuorisojärjestön liittohallituksen jäsenille.

Tulos on vain suuntaa antava, sillä yhteensä 185:stä kyselyn saaneesta vähän yli puolet, 97 henkilöä vastasi kysymyksiin.

Demaripäättäjät: Loistava pääministeri, kelpo puheenjohtaja

Yli kolmannes vastaajista antaa Marinille kouluarvosanaksi täyden kympin toiminnasta pääministerinä. Eniten annetaan yhdeksikköjä ja huonoin arvosana on yksittäinen seiska. Keskiarvoksi tulee 9,2.

Useimmat vastaajat perustelevat hyvää arvosanaa Marinin paineensietokyvyllä vaikeana korona-aikana. Tätä kiitetään myös asiaosaamisesta, esiintymistaidoista ja määrätietoisesta johtajuudesta hallituksessa.

– Nuori, joka omaa uskomattoman kyvyn ottaa asiat haltuun. Kyky johtaa hallitusta sekä verkostoitumisen onnistuminen ulkomaisten päättäjien kanssa, yksi vastaaja kirjoittaa.

–Kohtuuttoman arvostelun kohteena hän on toistamiseen pystynyt pysymään arvokkaana tyynenä. Huikea ihminen! kehuu toinen vastaaja.

Marinin toiminta oman puolueensa puheenjohtajana saa myös kriittisiä huomioita, mutta yleisin arvosana on 10 ja keskiarvo edelleen kiitettävä 9. Marinin katsotaan yhdistäneen puoluetta.

– Pitkään aikaan ylivoimaisesti suosituin henkilö puolueen puheenjohtajana. Puolue on yhtenäisempi kuin vuosikymmeniin, perustelee yksi vastaaja.

– Toistaiseksi ei havaittavissa sisäistä kapinaa puolueen johtajaa tai johtoa kohtaan, kirjoittaa toinen.

Sanna Marinin kannatusluvut / SDPn vaikuttajat
Kuva: Tiina Paju / Yle

Marin saa myös joukon tyydyttäviä arvosanoja puheenjohtajan työstään. Niiden perusteluissa toistuu ajatus, että Marinin puheenjohtajarooli on jäänyt pääministerivastuiden varjoon.

Yksi vastaaja epäilee peruskannattajajoukon unohtuneen Marinilta ja toinen arvostelee puheenjohtajaa avoimuuden puutteesta.

– Verrattuna Rinteeseen hän on paljon vähemmän avoin. Puoluehallitukseen tuodaan asioita enemmän tiedoksi kuin linjattavaksi, vaikeissa paikoissa on pitänyt pyytää ylimääräisiä infokokouksia. Enemmän siis pääministeri kuin puheenjohtaja, vastaaja kirjoittaa.

Puolueen katsotaan yltäneen tavoitteisiinsa

Yle kysyi demaripäättäjiltä myös, Onko SDP saanut tarpeeksi tavoitteitaan läpi hallituskauden aikana.

Kyllä on, ilmoittaa 94 prosenttia kyselyyn vastanneista. Monet luettelevat keskeisimpiä, demarivetoisia uudistuksia kuten sote-uudistus, oppivelvollisuuden pidentäminen, hoitotakuu ja hoitajamitoitus.

Hyvä työllisyyskehitys ja korona-ajan talouspolitiikka mielletään myös SDP:n saavutuksiksi hallituksessa.

– Rinteen-Marinin hallitusohjelma on loistava ja todella paljon siitä on ehditty jo toteuttaa, kehuu yksi vastaaja.

– Lähes kaikki tavoitteet ovat toteutuneet: oppivelvollisuus, sote, hoitajamitoitus, hoitotakuu, muun muassa. Korona ja EU-puheenjohtajuuskausi hoidettiin erinomaisesti, luettelee toinen.

Yksittäiset kriitikot kiinnittävät huomiota vielä ratkaisemattomiin tavoitteisiin, kuten pienten työeläkkeiden tasokorotukseen, terveyskeskusmaksuihin, omaishoitajien palkkioihin, maahanmuuttajien kotouttamisen ongelmiin ja sukupuolten välisiin palkkaeroihin.

– Työn verotus ei ole keventynyt. Varhaiskasvatus on kaaoksessa. Lapsiperheiden köyhyys on pahentunut, arvostelee yksi vastaaja.

SDP mielestään sopivasti vasemmalla

Yle kysyi lisäksi, onko puheenjohtaja Marin vienyt SDP:tä liian vasemmalle.

Ei ole, vastaa 93 prosenttia kyselyyn vastanneista. Jotkut pitävät koko kysymystä asenteellisena ja toteavat SDP:n olleen aina vasemmistopuolue. Moni ei näe Marinin merkittävästi muuttaneen puolueen ideologista asentoa.

Marinia luonnehditaan useassa vastauksessa pragmaatikoksi. Hänen todetaan myös toteuttavan suurelta osin edellisen puheenjohtajan ja pääministerin, Antti Rinteen laatimaa hallitusohjelmaa ja yhdessä sovittuja linjaratkaisuja.

– Tämä on näitä median kysymyksiä. Marin on pragmaattinen. Arvostan sitä, että hän kunnioittaa SDP:n arvoja ja historiaa.

– Sanna vie meitä sosialidemokraattisella linjalla eteenpäin.

Pieni osa vastaustaan perustelleista katsoo, että Marin todella on vienyt puoluetta vasemmalle, mikä on hyvä.

– Sanna on vienyt SDP:tä sopivasti vasemmalle, toteaa yksi vastaaja.

– Puolueessa on niin paljon oikeistodemareita, että on hyvä, että puheenjohtaja vie puoluetta erittäin voimakkaasti vasemmalle, arvioi toinen.

Yhteensä neljä vastaajaa katsoo Marinin vieneen puoluetta vasemmalle liiaksi. Näistä ainoastaan yksi perustelee vastauksensa.

– Olisin enemmän lipposlaisella linjalla, hän toteaa.

Lue lisäksi:

Analyysi: Sanna Marin muuttui – demarilähteet kertovat Ylelle kohdanneensa koronakriisin jälkeen toisenlaisen pääministerin

Pääministeri Sanna Marin haluaa somekäyttäytymisellään ravistella instituutiota: "Välillä tuntuu, että pelkkä olemassaoloni on provokaatio joillekin"

Ylen puoluekannatusmittaus: SDP:n ja keskustan kannatus pudonnut hallituksessa, kokoomus jatkaa kärjessä

Sanna Marinin hallituksen suosio on romahtanut – puolueista myönteisimmin suhtaudutaan kokoomukseen ja SDP:hen

Suosittelemme