Hyppää sisältöön

Esko Valtaoja ja Renaz Ebrahimi ottivat rajusti yhteen nykyaktivismista Sannikka-ohjelmassa perjantaina

Kaksi eri laidan vaikuttajaa ajautui kiivaaseen väittelyyn keskustellessaan cancel-kulttuurista Marja Sannikan haastattelussa. Toimittaja Renaz Ebrahimin ja avaruustieteilijä Esko Valtaojan keskustelussa ei löytynyt yhteisiä keinoja edistää tasa-arvoa ja parempaa maailmaa.

Renaz Ebrahimin mukaan epämukavuus johtaa lopulta tasa-arvoon, Esko Valtaojan mielestä kyse on kyttäämisestä
Marja Sannikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja ja toimittaja Renaz Ebrahimi etsivät keinoja taistella syrjintää vastaan Marja Sannikan haastattelussa. Kiivaassa keskustelussa Valtaoja oli sitä mieltä, että niin sanotussa cancel-kulttuurissa on toisinaan kyse liiallisesta kyttäämisestä, joka kääntyy itseään vastaan.

– Me olemme vaarassa luisua siihen, minkä muistan hyvin 1970-luvun taistolaisuudesta. Tärkeintä oli puhdasoppisuus eikä suinkaan se, että tehtäisiin oikeasti jotain.

Toimittaja Renaz Ebrahimi näkee asian toisin. Hänen mielestään kyse ei ole kyttäämisestä, vaan ihminen leimautuu pahaksi tai joksikin muuksi ainoastaan siinä tapauksessa, jos hän ei ota vastuuta sanomisistaan tai tekemisistään.

– Vihdoin myös vähemmistöillä on mahdollisuus puhua sekä ottaa tilaa mediasta ja sosiaalisen median kautta. Niitä vääryyksiä, joita on monta sataa vuotta hyväksytty ja pidetty normina, nostetaan nyt tapetille.

Ebrahimin mielestä usein on kyse siitä, että etuoikeutetut ihmiset tuntevat olonsa epämukavaksi, kun vääryyksistä puhutaan.

– Koen, että me teemme tällä hetkellä oikein. Meidän pitää olla herkillä ja meillä kaikilla pitää olla vähän epämukavaa, jotta me pääsemme oikeasti siihen tasa-arvoiseen maailmaan.

Valtaojan mielestä sanojen kyttäämistä olennaisempaa on keskittyä konkreettisiin tekoihin vääryyksien korjaamiseksi.

– Sen sijaan, että me kytätään yksittäisiä sanoja tai sitä miten on tukka letitetty, niin koitetaan keskittyä siihen, mitä ihmiset oikeasti tekevät, ajattelevat ja tarkoittavat.

Keskustelu sanojen ja tekojen merkityksestä syrjinnän vastaisessa taistelussa tulehdutti tilanteen täysin. Ebrahimi järkyttyi Esko Valtaojan käytettyä n-sanaa havainnollistaessaan esimerkkiään sanojen kontekstin merkityksestä.

– Tämä on ihan superjärkyttävää, että olen tällaisessa tilassa, missä valkoinen ihminen ruskean ihmisen vieressä kaksi kertaa käyttää n-sanaa ihan tahallaan.

Ebrahimin mielestä parempaa maailmaa edistääkseen jokaisen tulisi kuunnella muita ja olla sensitiivinen sekä tarkastella omia etuoikeuksiaan ja valtaansa kriittisesti.

Valtaoja puolestaan tiivistää vielä sanomansa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden lisäämiseksi:

– Enemmän tekoja ja vähemmän kyttäämistä.

Katso Marja Sannikan koko jakso alta tai Yle Areenasta perjantaina 19.11.2021 klo 18. Jakson voi katsoa myös Yle TV1:llä klo 20.

Suosittelemme sinulle