Hyppää sisältöön

Suomen maajoukkuehiihtäjät hiiltyivät entisen huoltopäällikön toiminnasta ja lausunnoista – "Alkoi tulvia viestejä, mitä tämä oikein on?"

Yle Urheilun haastattelemat hiihtäjät kertovat, että keväällä pestinsä jättäneen entisen huoltopäällikön Martin Norrgårdin jälkiä perataan edelleen. Hiihtäjien mukaan kymmeniä suksia on yhä kateissa. Norrgård kiistää väitteet.

Martin Norrgård, huoltopäällikkö. PLK
Martin Norrgård toimi Suomen maastohiihtomaajoukkueen huoltopäällikkönä yhden kauden. Kuva: Esa Fills / Yle
Laura Arffman
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaikka maastohiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö on vaihtunut jo kuukausia sitten, hiihtäjien mukaan osa viime kaudella huoltopäällikkönä toimineen Martin Norrgårdin toimista on yhä selvittämättä.

Norrgårdin Ylen Sportliville antamat lausunnot nostivat monella hiihtäjällä jo kesällä karvat pystyyn ja he haluavat kertoa oman näkemyksensä viime kauden tapahtumista.

Norrgård kertoi Sportliv-ohjelmassa, että hänen ajamansa uudistukset herättivät hiihtäjissä suurta epäluuloa ja luottamuspulaa. Eriävät ja tinkimättömät mielipiteet vaikeuttivat Norrgårdin mukaan yhteistyötä ja yhteistyöhaluttomuus sai hänet jättämään tehtävänsä heti ensimmäisen kauden jälkeen.

Yle Urheilun haastattelemien useiden hiihtäjien mukaan luottamuspula ei johtunut Norrgårdin ajamasta toimintamallista, vaan siitä, miten kalliita varusteita hallinnoitiin ja käsiteltiin.

– On iso kynnys lähteä tästä isoon ääneen meuhkaamaan, mutta kun se uutinen silloin tuli, alkoi tulvia viestejä, että mitä tämä oikein on? Miksi kukaan ei sano mitään? kertoo yksi maajoukkuehiihtäjä.

Lähikuva hiihtäjien suksista.
Hiihtäjien mukaan viime kauden tapahtumien perkaus on edelleen kesken. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Tilanne tulehtui Lahden maailmancupissa

Norrgård halusi uudistaa maastohiihtomaajoukkueen huollon toimintaa ja saada kaikkien urheilijoiden sukset yhteiskäyttöön. Lahden maailmancupin yhteydessä urheilijat alkoivat kuitenkin saada erikoisia kyselyitä.

Hiihtäjien mukaan erään suuren suksimerkin edustajat alkoivat ihmetellä, miksi he eivät olleet hiihtäneet tietyillä heille toimitetuilla pareilla. Eivätkö Suomen huollolle lähteneet sukset olleetkaan riittävän hyviä?

Hiihtäjät olivat ymmällään. He sanoivat, etteivät olleet suksia edes nähneet ja nyt merkki vaati vastauksia. Urheilijat vakuuttivat merkille, etteivät tienneet suksien olinpaikkaa, kun taas Norrgårdin mukaan sukset olivat olleet testeissä mukana.

Tilanne alkoi kuumottaa urheilijoita, sillä heidän ja suksimerkkien väliset sopimukset ovat henkilökohtaisia. Toisin sanoen vaikka sukset ovat yhteiskäytössä, urheilija on hänen omalla nimellään haetusta kalustosta henkilökohtaisessa vastuussa. Sukset ovat urheilijalla vain lainassa ja hiihtouran jälkeen ne palautetaan pääosin takaisin merkille.

Urheilijoiden mukaan Norrgård oli pidättänyt itsellään täyden yksinoikeuden vierailla merkkien luona. Lahden kyselyiden jälkeen urheilijat kertovat tajunneensa, etteivät missään vaiheessa kautta tienneet, kuinka paljon ja mitä suksia olivat merkiltään omalla nimellään saaneet.

Huoltaja voitelee suksea.
Yle Urheilun tietojen mukaan lähes koko Suomen huoltotiimi olisi lopettanut, jos Martin Norrgård olisi jatkanut kauden jälkeen tehtävässään. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Suurin osa maajoukkueesta odotti, että huoltopäällikkö vaihtuisi jo ennen Oberstdorfin MM-kisoja, sillä tilanne oli Lahden maailmancupin jälkeen niin tulehtunut. Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen päätti kuitenkin toisin, ja Norrgård jätti tehtävänsä kauden päätyttyä. Yle Urheilun saamien tietojen mukaan lähes koko huoltoryhmä olisi kauden jälkeen lopettanut työnsä, jos Norrgård olisi jatkanut.

Norrgårdin mukaan hän jätti tehtävänsä, koska hiihtäjät eivät halunneet hyväksyä hänen toimintamalliaan. Urheilijat kiistävät Norrgårdin väitteet.

– Ei siinä mitään, jos näin tehdään ja tällainen malli sovitaan, jos se tehdään avoimesti ja tietyt sukset on olemassa. Jos yksilö ei pysty todentamaan sitä, missä tietyllä nimellä tulleet sukset on, voi vaan sanoa, että se yksilö on aika pahasti ongelmissa, yksi haastatelluista sanoo.

Norrgård kiistää väitteet

Norrgård kiistää väitteet. Hänen mukaansa suksia ei ole ollut kateissa, sillä kirjanpidon mukaan ei ollut puutteita. Hän kuitenkin kuuli väitteistä huhuja ensimmäisen kerran tammikuussa Tour de Skin jälkeen.

– Toimintamallia yritettiin nimenomaan muuttaa, koska vanha systeemi avasi mahdollisuudet epäselvyyksiin, Norrgård vastaa.

– Jotkut hiihtäjät ja huoltajat tekivät silti kauden aikana omia tilauksia. Minun oli mahdotonta selvittää sellaisia, hän jatkaa.

Suomen hiihtomaajoukkueen entinen huoltopäällikkö Martin Norrgård tutkii suksea.
Martin Norrgårdin mukaan hiihtomaajoukkueen suksia ei ole ollut kateissa. Kuva: Magnus Eklöv / Yle

Hiihtäjien mukaan viime kauden perkaus on edelleen kesken, sillä kymmeniä suksia on yhä kateissa.

– Jotain selvityksiä on vielä kesken. Kaikkea ei ole löytynyt vieläkään. Mutta näistä on vaikea kertoa, kun kaikilla on omat tarkat sopimukset, sanoo maajoukkuehiihtäjä.

Martin Norrgårdin mukaan häneltä ei ole jälkeenpäin kysytty asiasta.

– Syytöksiä yritettiin johdon kanssa Lahdessa selvittää. Sen jälkeen merkin tilaukset siirtyivät muille henkilöille, hän kommentoi.

– Olen itse jatkanut tästä eteenpäin, mutta olen toki yllättynyt, että liiton johto ei ole vieläkään pystynyt tarttumaan näihin epäselvyyksiin, vaikka johto on koko kauden aikana ollut tietoinen toimintamallista ja sen haasteista, Norrgård lisää.

Hiihtäjät kävelevät sukset käsissään lähtöviivalle.
Martin Norrgårdin ja maajoukkuehiihtäjien välinen yhteys tulehtui Lahden maailmancupissa tammikuussa. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Hämäläinen sanoo, ettei hänellä ole aiheeseen tässä vaiheessa mitään kommentoitavaa ja vetoaa Norrgårdin kanssa tehtyyn sopimukseen.

Ismo Hämäläinen, oletteko tietoinen, että suksia on edelleen kateissa?

– En ole tietoinen, mutta jos suksia on edelleen tai yleensäkään kateissa, niin kyllä meidän inventaario täytyy tehdä. Se menee sitten huoltopäällikön nykyiseen työnkuvaan, ja huoltajat ja urheilijat käyvät läpi omat materiaalinsa ja katsotaan tilanne.

Asia on edelleen arkaluontoinen, joten hiihtäjät eivät halua kommentoida omilla nimillään, vaikka ongelmat eivät koskeneet aivan kaikkia urheilijoita.

– Kukaan ei halua tähän omaa nimeään, koska se on liian raskas taakka kannettavaksi, mutta se koski tosi montaa meistä, yksi hiihtäjistä kertoo.

Lue lisää:

Huoltopäällikkö Martin Norrgård kertoo, miksi palasi yllättäen Ruotsiin – näin olisi toiminut järjestelmä, johon Suomen hiihtomaajoukkueessa ei luotettu

Yllätyskäänne – Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Norrgård palaa Ruotsin huoltotiimiin: "Tiedän, että viihdyn Ruotsin joukkueessa"

Sami Jauhojärvi uskoo, että hiihtomaajoukkueen huoltopäälliköksi on tulijoita, vaikka paikka on tuulinen ja niskassa ovat "koko kansan paineet"

Miksi hyvää tulosta takonut huoltopäällikkö jättää Suomen hiihtomaajoukkueen vain yhden kauden jälkeen? Näin Martin Norrgård kommentoi lähtöään

Hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö vaihtuu yllättäen – Norrgård ei jatka Pekingiin

Iivo Niskanen piti huoltopäällikön valinnasta – Norrgård vihjaa hiihdon suurmaiden etulyöntiasemasta fluorivoiteen siirtymävaiheessa: "Ihan varmasti isoja eroja ensi kaudella"

Suomen huoltokopilla pidettiin kriisipalaveria ja välillä rukoiltiinkin – etenkin Iivo Niskasen sukset epäonnistuivat: "Jopa hänen verkkaparinsa oli parempi"

Näin Suomen huoltopäällikkö selitti Iivo Niskasen 50 kilometrillä raivostuttaneita suksiongelmia: "Epäonnistumisen piikkiin en laita"

Suosittelemme