Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Itävalta kertoi ensimmäisenä EU-maana ottavansa käyttöön rokotepakon – kaikkien kansalaisten otettava rokote helmikuun alkuun mennessä

Rokotteesta kieltäytymisestä rangaistaan sakolla tai vankeusrangaistuksella. Lisäksi Itävalta asetetaan täyteen sulkutilaan maanantaista alkaen. Sulkutila kestää enintään 20 päivää.

Itävalta kertoi ottavansa käyttöön rokotepakon
Petri Burtsoff
Avaa Yle-sovelluksessa

Itävalta määrää koronarokotteen pakolliseksi kaikille kansalaisille. Maan liittokansleri Alexander Schallenberg kertoi asiasta tänään.

Kaikilla kansalaisille on oltava koronarokote helmikuun 1. päivä 2022 lähtien.

– Kuukausien ajan olemme kehottaneet kansalaisia ottamaan rokotteet. Tästä huolimatta tarvittava määrä ihmisiä ei ole ottanut niitä, Schallennerg sanoi.

Hän syytti rokotteesta kieltäytyjiä "hyökkäyksestä maan terveydenhuoltojärjestelmää kohtaan".

Rokotuksesta kieltäytyvät saavat sakon tai mahdollisesti jopa vankeusrangaistuksen.

Toistaiseksi ei ole tarkkaa selvyyttä siitä, miten rokotuspakko toteutetaan. Asiasta täytyy säätää lailla ja parlamentin täytyy se hyväksyä. Itävaltalaisten asiantuntijoiden mukaan kansalainen voisi aikanaan viedä rokotuspakon kohdallaan perustuslakituomioistuimeen.

Den här hälsovårdaren tog covidtester i ett nytt testcenter vid slottet Schönbrunn i Wien den 2 februari.
Koronatesti Schönbrunnissa Wienissä helmikuun 2. päivä. Kuva: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Maan terveysministerin Wolfgang Mücksteinin mukaan tämä on ainut keino rokotuskattavuuden nostamiseksi, sillä "kannustimiin perustuva järjestelmä ei toiminut".

Vain 66 prosenttia Itävallan väestöstä on saanut tarvittavat rokotteet. Maassa todettiin eilen 15 000 uutta koronatartuntaa, mikä on koko koronapandemian ajan korkein luku.

Lisäksi Itävalta määräsi koko maan täyteen sulkutilaan, joka kestää korkeintaan 20 päivää. Sulkutila tulee voimaan maanantaina.

Sen aikana saa kuitenkin käydä ostamassa peruselintarvikkeita ja lääkkeitä. Myös koulut pysyvät auki. Ihmisille suositellaan etätyöskentelyä ja työpaikalle pääsee vaan jos etätyö ei ole mahdollista ja täyden rokotussarjan saaneena, jos käyttää vähintään FFP2-kasvomaskia.

Koronatilanne pahenee myös Saksassa

Saksan tartuntatautiviraston Robert Koch insituutin johtajan Lothar Wielerin mukaan koko maa on nyt hätätilassa koronaviruksen takia.

– Koko Saksa on nyt yksi suuri tautipesäke, tämä on kansallinen hätätila. Meidän pitää vetää hätäjarrusta, Wieler sanoi Berliinissä.

Hänen mukaansa osissa Saksaa perusterveydenhuolto ei enää toimi, sillä sairaaloiden ja tehohoitopaikkojen kapasiteetti ei riitä.

Saksassa on nyt todettu yli 50 000 uutta koronataruntaa kolmena päivänä peräkkäin.

Juttua täydennetty 21.11. klo 13:55. Lisätty maininta siitä, että suunniteltu rokotuspakko täytyy säätää lailla ja hyväksyä parlamentissa, ja että yksittäistapauksissa sitä mahdollisesti voidaan käsitellä perustulakituomioistuimessa.

Suosittelemme