Hyppää sisältöön

Saamelaisalueen paliskunnilta hätähuuto: edessä jälleen poikkeuksellinen lumitalvi, ja toissatalven korvaukset yhä saamatta

Saamelaiskäräjät toivoo maa- ja metsätalousministeriöltä pikaisesti ennaltaehkäiseviä toimia, jotta tulevan talven porotuhot vältettäisiin.

poroja erotuksessa
Toissatalven poikkeukselliset sääolot aiheuttivat arviolta 15 000 poron kuoleman. Kuva: Saamelaiskäräjät
Marjukka Talvitie
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjoisimman Lapin poronhoitajat ovat huolissaan alkavasta talvesta. Esimerkiksi Inarissa maata peittää nyt parinkymmenen sentin lumikerros, mutta lumen päälle satanut vesi ja sen jälkeinen pakkanen ovat jäädyttäneet pinnan kovaksi. Poroilla on vaikeuksia saada turpaansa läpi hangesta ja päästä kiinni ravintoonsa.

– Porot ovat olleet hangen päällä jo viikkoja pahimmilla alueilla, Saamelaiskäräjien 2. varapuheenjohtaja Leo Aikio sanoo.

Saamelaiskäräjät on huolissaan, että toissatalven, 2019-2020, kaltaiset poikkeukselliset olosuhteet toistuvat myös tänä talvena.

Lue myös: Ankara talvi vei jopa 15 000 poron hengen

– Monissa paikoissa on kova kantohanki jo tähän aikaan vuodesta. Sää vaihtelee nopeasti plussakeleistä kireisiin pakkasiin, ja porot ovat lähteneet vaeltamaan rauhattomasti, sanoo Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso tiedotteessa.

Aikion mukaan tilanne on vaikea jo useissa paliskunnissa. Hänen mielestään syynä on ilmastonmuutos.

– Minäkin muistan 30 vuotta, niin vastaavaa ei ole ollut montaa kertaa. Se alkaa olla joka toinen vuosi tämmöinen. Ei entisestä ehdi toipua niin uusi tulee, Aikio sanoo.

Aiemmat vahingot yhä maksamatta

Valtio on varannut talven 2019-2020 poikkeuksellisten olosuhteiden aiheuttamien vahinkojen korvaamiseen poronomistajille kuusi miljoonaa euroa. Rahoja ei vain ole vielä päästy jakamaan, sillä hakemusten käsittely on yhä kesken. Näitä rahoja odotetaan nyt pelastamaan vaikeaa tilannetta edes osin.

– Osassa paliskunnista poronhoitajat eivät ole päässeet poikkeustalven jälkeen myymään lainkaan poroja, jolloin myöskään tuloja ei ole ollut. Pahiten kärsineet paliskunnat ovat tällä hetkellä taloudellisessa hätätilassa, eikä hätäruokinnalle ole välttämättä resursseja, Aikio sanoo tiedotteessa.

Lue myös: Valtio korvaa ankaran talven aiheuttamia vahinkoja porotaloudelle – hallitus esittää porovahinkojen korvaamiseen 6 miljoonaa euroa

Poronomistajilta tuli ruokavirastolle yhteensä 749 hakemusta, ja niiden käsittely on nyt loppusuoralla Lapin ely-keskuksessa. Porotalousasiantuntija Päivi Kainulainen on toiveikas, että tuet saadaan maksuun joulukuun aikana.

Menetettyjen porojen määrä perustuu vahvistettuihin poroluetteloihin ja vahinkoporotietoihin. Kun määrärahaa on kuusi miljoonaa euroa, eikä summa jousta euroakaan, ei yhtään korvausta voi maksaa ennen kuin kaikki hakemukset on käsitelty.

– Korvaussummaa ei pysty vielä tarkkaan sanomaan, mutta kuusi miljoonaa euroa jaetaan korvauksensaajille, Kainulainen sanoo.

Miten poronhoitajia voisi auttaa jo nyt?

Saamelaiskäräjät toivoo maa- ja metsätalousministeriöltä pikaisesti ennaltaehkäiseviä toimia, jotta tulevan talven porotuhot vältettäisiin. Leo Aikio laskee, että esimerkiksi parin miljoonan euron tuella porojen ruokintaan voitaisiin ehkäistä 30 miljoonan tappiot elinkeinolle.

– Nyt ei ole varaa jäädä odottamaan tuhojen tapahtumista ja vuosia viipyviä korvauksia, vaan tilanteeseen tulee puuttua ennakollisesti, Juuso kommentoi.

Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Tapani Sirviö kertoo, että huoli on jo kiirinyt ministeriöön saakka.

– Olemme saaneet tällä viikolla tietoa paliskuntain yhdistyksen kautta että porolaitumilla on akuutti, haastava tilanne. Meillä on sovittu tilannekatsaus paliskuntain yhdistyksen kanssa joulukuun alussa.

Lainsäädäntö antaa mahdollisuuden tukea poroelinkeinoa vasta kun poikkeuksellinen tilanne on jatkunut neljä kuukautta.

– Mutta tälläkin välillä viranomaisten (luonnonvarakeskus ja ely) kanssa katsomme mitä ennakkovarautumista voimme tehdä, Sirviö sanoo.

Suosittelemme sinulle