Hyppää sisältöön

YK puuttui julkisuudesta kadonneen Peng Shuain tapaukseen – "Olisi tärkeää saada todisteet hänen olinpaikastaan"

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto vaatii todisteita kadonneen kiinalaispelaajan olinpaikasta ja hyvinvoinnista.

Peng Shuai Shenzhenin WTA-turnauksessa tammikuussa 2020. Kuva: Getty Images

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto ilmoitti perjantaina, että se vaatii todisteita julkisuudesta kadonneen kiinalaisen tennispelaajan Peng Shuain olinpaikasta ja hyvinvoinnista. Peng katosi pian sen jälkeen, kun hän syytti kuun alussa Kiinan entistä varapääministeriä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

– Olisi tärkeää saada todisteet hänen olinpaikastaan ja hyvinvoinnistaan. Toivomme myös, että hänen esittämistään syytöksistä käynnistettäisiin läpinäkyvä tutkinta, toimiston tiedottaja Liz Throssell kertoi medialle perjantaina Genevessä.

– Käytössämme olevan tiedon perusteella Pengistä ei ole kuultu julkisuudessa sen jälkeen, kun hän esitti sosiaalisessa mediassa syytöksensä.

Shuai syytti kiinalaisessa Weibo-palvelussa Zhang Gaolia pakottamisesta seksiin heidän pitkään jatkuneessa suhteessa. Viesti poistettiin nopeasti, mutta se levisi sen jälkeen kuvakaappauksena Twitterissä.

Naisia ei saa hiljentää sensuurilla

Huoli Pengin tilanteesta kasvoi entisestään tällä viikolla, kun Kiinan valtiollinen media CGTN julkaisi kuvakaappauksen Pengin nimissä lähetetystä sähköpostista. Epäilyttävässä viestissä kiistettiin Pengin alkuperäiset syytökset.

Tenniksen etujärjestön WTA:n toimitusjohtaja Steve Simon ilmoitti järjestön tiedotteessa, ettei se usko sähköpostin olevan Pengin kirjoittama.

Aiemmin viikolla WTA vaati, että Pengin väittämät "selvitetään perusteellisesti, tasapuolisesti, läpinäkyvästi ja sensuroimatta".

Perjantaina WTA uhkasi poistaa Kiinassa pelattavat turnaukset kilpailukalenterista.

– Olemme valmiit vetäytymään Kiinan turnauksista, Simon kertoi.

– Tässä on kyse bisnestä suuremmista asioista. Naisia tulee kunnioittaa eikä hiljentää sensuurilla.

Pengin tapauksessa on kyse ensimmäisestä #metoo-henkisestä, Kiinan kommunistisen puolueen johtoon kohdistuvasta paljastuksesta.

Peng, 35, voitti viime vuosikymmenellä nelinpelissä Wimbledonin turnauksen ja Ranskan avoimet.

Lue myös:

Kiinalainen tennistähti katosi, ja nyt valtionmedia toi julkisuuteen sähköpostiviestin, joka sai tennisjohtajan entistä huolestuneemmaksi

Tennistähti Naomi Osaka: ”Sensuuri ei ole hyväksyttävää” – urheilumaailma haluaa tietää, missä on kiinalainen Peng Shuai

Suosittelemme sinulle