Hyppää sisältöön

Taivassalo lähti kisaan uusista asukkaista räväkällä kunnallisveron alennuksella

Taivassalosta tuli kuntakentän kummajainen, kun se alensi tuloveroaan prosenttiyksiköllä. Tukea ratkaisulle tarjoaa vakaa talous

Niina Anttila ja lapsikatras Taivassalon päiväkodin pihalla.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Niina Anttila työskentelee varhaiskasvatuksen opettajana Taivassalon päiväkodissa. Kuva: Hannu Vähämäki / Yle
Hannu Vähämäki

Vakka-Suomessa sijaitseva reilun 1 500 asukkaan Taivassalo tunkeutui kertarysäyksellä maakunnan keveimpien verottajien joukkoon. Valtuusto päätti laskea jo toisena vuotena perätysten kunnallisveroa.

Tällä kertaa eivät luottamushenkilöt näpräilleet desimaaleilla, vaan verotus kevenee prosenttiyksikön verran. Ensi vuonna Taivassalon tuloveroprosentti on 19,50. Sitä alhaisempi lukema löytyy maakunnasta enää rajanaapuri Kustavista ja Naantalista. Valtuuston päätös oli yksimielinen.

– Tavoitteena on houkutella kuntaan uusia asukkaita. Luotamme veroprosentin vetovoimaan ja sen positiiviseen imagoon. Taivassalossa on myös hyvät palvelut. Olemme investoineet muun muassa kouluun, terveyskeskukseen ja kirjastoon.

– Samalla pyrimme vahvistamaan pitovoimaa. Eli toivomme, että nykyiset asukkaat pysyisivät täällä, kertoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Niina Anttila (kesk.).

Taivassalon talous on vakaalla pohjalla. Kunta on tehnyt 12 vuotena perätysten positiivisen tuloksen. Ylijäämää on kertynyt taseeseen noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Kunnanjohtaja Vesa Rantala peräänkuuluttaa varovaisuutta. Hän olisi jatkanut ensi vuonna nykyisellä 20,50 tuloveroprosentilla. Prosenttiyksikön pudotus karsii tuloja noin 200 000 euroa.

– Tulossa oleva sote-uudistus aiheuttaa kunnan talouteen epävarmuustekijöitä. Enemmistö Suomen kunnista piti tuloveroprosentin tässä tilanteessa ennallaan.

– Taivassalon kahdeksan miljoonan ylijäämä ja kassan noin kuusi miljoonaa euroa tarjoavat toki puskuria pahoja päiviä varten, pohtii Rantala.

Esimerkkiä taivassalolaisille tarjoaa naapurikunta Kustavi, joka on höylännyt tuloveroprosenttiaan viime vuosina ahkerasti. Sen myötä pikkukunta löysi oivan markkinaraon ja käänsi asukaslukunsa kasvuun. Ensi vuonna Kustavin veroprosentti on tasan 18.

– Emme me veroprosenttiasiassa Kustavia matki. Kyllä tämä oli meidän oma ajatuksemme. Taivassalo on tehnyt monta vuotta positiivista tulosta ja nyt oli se hetki, jolloin päätimme toimia, vakuuttaa Niina Anttila.

Suosittelemme sinulle