Hyppää sisältöön

Kansainväliseen Greenlight-operaatioon liittyvän huumerikosjutun käsittely alkaa tänään Jyväskylässä– syytettyinä seitsemän miestä

Operaatiossa Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI pääsi käsiksi eri maissa toimivien rikollisten salattuun viestinvaihtoon ja luovutti tiedot maiden viranomaisille.

Esitutkinnan aikana takavarikoitu kassi, joka sisälsi huumausaineita.
Greenlight-operaation seurauksena Suomessa paljastui miljoonien arvoinen huumekauppa. Esitutkinnan aikana takavarikoitu kassi, joka sisälsi huumausaineita. Kuva: Poliisi
Sanna Savela

Keski-Suomen käräjäoikeudessa Jyväskylässä alkaa tänään laajan huumausainerikosjutun käsittely. Juttu liittyy kansainväliseen Greenlight-rikostorjuntaoperaatioon, jossa Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI pääsi käsiksi eri maissa toimivien rikollisten salattuun viestinvaihtoon ja luovutti tiedot maiden viranomaisille.

Keski-Suomen vyyhdissä syytettynä on seitsemän miestä, jotka ovat pääosin jyväskyläläisiä ja syntyneet 1980-luvulla. Jutussa on useita syytekohtia, rikosnimikkeenä on muun muassa törkeä huumausainerikos.

Esitutkinnassa poliisi epäili epäiltyjen olevan osa kansainvälistä rikollisryhmää, joka hankki ja levitti Suomeen loppuvuoden 2020 ja kevään 2021 aikana noin kilon kokaiinia, noin viisi kiloa amfetamiinia, tuhansia ekstaasitabletteja ja noin 24 000 Subutex-tablettia.

Juttuun liittyy valtavasti materiaalia ja syytteitä ajaa kaksi syyttäjää. Tuomareita istunnossa on kolme. Aikaa jutun käsittelyyn on varattu seitsemän päivää ja kaksi varapäivää.

Greenlightiin liittyviä syytteitä on nostettu syksyn aikana eri puolilla Suomea. Kansainvälisen Greenlight-operaation johdossa toimivat FBI, Yhdysvaltojen huumepoliisi DEA sekä Hollannin ja Ruotsin poliisiviranomaiset. Mukana oli myös Euroopan poliisivirasto Europol sekä 16 maata, mukaan lukien Suomi.

Suosittelemme sinulle