Hyppää sisältöön

Valamiehistö totesi syyttömäksi kaksi mielenosoittajaa tappaneen teinin – tämän takia Rittenhousen oikeudenkäynti kuohuttaa Yhdysvalloissa

12 henkilöstä koostuva valamiehistö päätti, että amerikkalaisnuori ampui henkilöt elokuussa 2020 mielenosoituksen aikana itsepuolustuksena.

18-vuotias Kyle Rittenhouse todettiin syyttömäksi murhiin Yhdysvalloissa
18-vuotias Kyle Rittenhouse todettiin syyttömäksi murhiin Yhdysvalloissa
Elsa Osipova

Amerikkalaisia viikkokausia puhuttanut oikeudenkäynti on saatu päätökseen.

Valamiehistö on vapauttanut 18-vuotiaan amerikkalaisnuoren Kyle Rittenhousen kaikista syytteistä.

Elokuussa 2020 Rittenhouse saapui Wisconsinissa sijaitsevaan Kenoshan kaupunkiin. Mellakoiden aikana hän tappoi kaksi mielenosoittajaa ja haavoitti kolmatta ampumalla heitä puoliautomaattikiväärillä.

Rittenhouse oli tapahtumien hetkellä 17-vuotias.

Oikeudessa häntä syytettiin muun muassa murhasta, taposta, murhan yrityksestä ja aseen laittomasta hallussapidosta.

Oikeus totesi päätöksessään, että kyseessä oli itsepuolustus ja hylkäsi kaikki syytteet.

Oikeuden päätös ei ole valituskelpoinen.

Valamiehistö harkitsi päätöstä yli kolme päivää

Mikäli Rittenhouse olisi todettu syylliseksi, hän olisi saanut elinkautisen vankeusrangaistuksen.

Puolustuksen mukaan mielenosoittajat olivat hyökkäämässä Rittenhousen kimppuun.

Syyttäjän mukaan Rittenhouse provosoi tilanteen. Hänellä oli ampuma-ase, kun taas hänen tappamillaan miehillä ei ollut aseita. Rittenhousen laukauksista haavoittuneella kolmannella miehellä oli pistooli, joka oli esillä.

Oikeudenkäynti liittyy myös keskusteluun poliisiväkivallasta.

Ammuskelut tapahtuivat afroamerikkalaisiin kohdistuvan poliisiväkivallan vastaisen mielenosoituksen aikana. Rittenhouse on itse valkoinen, kuten myös olivat hänen ampumansa mielenosoittajat. Tapahtumailtana puoliautomaattikivääriä kantanut Rittenhouse sai palata kotiin rauhassa ammuttuaan kaksi ihmistä.

Myös valamiehistön valintaprosessi on herättänyt keskustelua.

Rittenhousen vapauttanut valamiehistö koostui voittopuolisesti valkoisista amerikkalaisista.

Juttua istunut tuomari antoi, vakiintuneen tapansa mukaan, syytetyn eli Rittenhousen arpoa valamiehistön, joka teki ratkaisun.

Oikeistoyhteyksistä vaiettiin

Mielenosoittajia Kenoshan oikeustalon portailla. Kuva: Tannen Maury / EPA

Tapaus on puhuttanut myös etenkin siksi, että tuomarin päätökset jo ennen oikeudenkäynnin alkua herättivät ihmetystä yhdysvaltalaisissa.

Tuomari muun muassa kielsi syyttäjiä sisällyttämästä todistusaineistoa Rittenhousen ääriryhmä Proud Boys -kytköksistä oikeudenkäyntiin. Itse tapahtumahetkellä kytköstä ei ollut olemassa vaan Proud Boys alkoi puolustaa Rittenhousen tekoa vasta viikkoja myöhemmin.

Oikeudenkäynnin aikana Rittenhousesta on kuitenkin tullut amerikkalaisen oikeistoliikkeen symboli ja itse Yhdysvaltain presidentti Donald Trump asettui pian ampumisen jälkeen tukemaan Rittenhousea.

Amerikkalaismedia on spekuloinut, että oikeudenkäynnin lopputulos voi vaikuttaa merkittävästi aseenkantolakien tulkintaan Yhdysvalloissa.

Jutun ingressiä korjattu 20.11. kello 9:35. Kerrottu, että valamiehistön mukaan amerikkalaisnuori ampui henkilöt mielenosoituksen aikana itsepuolustuksena. Aiemmin ingressissä puhuttiin virheellisesti murhista.

Juttua korjattu 20.11. klo 13:15. Jutussa oli sanottu sen, että valamiehistö oli enimmäkseen valkoinen, johtuneen siitä että syytetty oli arponut sen jäsenet. Syy-yhteyttä ei kuitenkaan ole osoitettu, arvonta on sattumanvaraista valintaa.

Päivitetty 20.11. klo 17:40 Lisätty tieto ammunnan kohteeksi joutuneiden henkilöiden aseista: Surmansa saaneilla kahdella miehellä ei ollut aseita, mutta haavoittuneella kolmannella miehellä oli pistooli joka oli esillä.

Päivitetty 22.11. klo 10:38: Lisätty tieto, että Rittenhousella ja Proud Boysilla ei ollut yhteyttä itse tapahtumahetkellä vaan vasta viikkoja myöhemmin.

Suosittelemme sinulle