Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Janne Ahonen kehui Niko Kytösahon mainiota avauskisaa – vielä parempaan on rahkeita: "Kymppisakkiin murtautuminen on tosi pienestä kiinni"

Niko Kytösaho, 21, sivusi uransa parasta sijoitusta mäkihypyn maailmancupissa ponnistettuaan 18:nneksi Nizhny Tagilin avausosakilpailussa. Karsinnassa epäonnistuneen Antti Aallon täytyy Janne Ahosen mukaan löytää rentoutta tekemiseen.

Niko Kytösaho Venäjällä mäkihypyn maailmancupissa 20.11.2021
Niko Kytösaho edusti lauantaina ainoana suomalaishyppääjänä Nizhny Tagilin mäessä. Sunnuntaina kisapaikkaa tavoittelee karsinnassa myös Antti Aalto. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Niko Kytösahon kauden ensimmäinen kilpailu mäkihypyn maailmancupissa nostatti Yle Urheilun asiantuntijan Janne Ahosen odotuksia kauteen. Kytösaho, 21, sivusi uransa parasta sijoitusta ja leiskautti Nizhny Tagilin HS134-mäessä 18:nneksi.

– Tosi hyvä avaus. Niko on tietysti nuori kaveri, niin pitääkin mennä eteenpäin ja kehittyä. Siellä tehdään kovasti töitä, niin Niko itse kuin taustajoukotkin. On selvää, että sijoitukset ja suoritukset sieltä paranevatkin, Ahonen sanoo.

Kisan ensimmäisen kierroksen hyppy oli vieläkin parempi: lahtelainen oli avauskierroksen jälkeen 13:ntena 123,5-metrisellä hypyllään.

– Kymppisakkiin murtautuminen on tosi pienestä kiinni, jos hyppää kisasta toiseen sijoja 20–25. Se ei välttämättä tarkoita mitään fyysisen ominaisuuden kehittämistä, vaan se on jo pelkästään itseluottamus ja sitä kautta pystyy rennosti tekemään sen, minkä osaa, Ahonen sanoo.

Katso Kytösahon huippuhyppy avauskierrokselta lauantaina

Aallon ei pidä vielä huolestua

Viime vuosien Suomen ykköshyppääjä Antti Aalto jäi perjantaina karsintaan. Epäonnistuminen kauden ensimmäisessä virallisessa hypyssä ei vielä säikäyttänyt asiantuntija Ahosta.

– Uskon kyllä, että sunnuntaina Antti hyppää kilpailuun mukaan ja myös hän löytää sitä rentoutta. Jos treenejä katsoo, niin jos Niko pystyy hyppäämään tuommoisen sijoituksen, pystyy Anttikin siihen ihan yhtä hyvin.

Aallon kohtaloksi karsinnassa koitui Ahosen mukaan yliyrittäminen.

– Kun hyppy ei ole ihan sillä tasolla kuin haluaisi, kisa- tai karsintahyppyyn tahtomattaankin yrittää räjäyttää enemmän kuin mihin rahkeet riittävät. Väkisin siitä ei tule mitään, Ahonen tietää.

Kauden avauskisassa Venäjällä voittoon hyppäsi Saksan Karl Geiger 8,7 pisteen erolla Japanin Ryoyu Kobayashiin. Norjan Halvor Egner Granerud oli kolmas.

– Ei tarjonnut suuria yllätyksiä tämä avauskisa, vaan kärjessä oli tuttuja nimiä. Jonkin verran tosin olosuhteiden vaihtelu teki isojakin eroja sijoituksiin. Se nyt on sellainen asia, mihin ei voi vaikuttaa ja se pitää vain hyväksyä, Ahonen toteaa.

Katso Niko Kytösahon 2. kierroksen hyppy lauantaina Venäjällä

Nizhny Tagilissa käydään heti sunnuntaina toinen kilpailu HS134-mäestä. Karsinta käydään kello 15.30 Suomen aikaa ja kilpailu kello 17. Ylen Urheilustudio ja vilkas talviurheilupäivä käynnistyvät TV2:ssa jo kello 10.

Lue myös:

Mäkihypyn suomalaislupaus Niko Kytösaho on panostanut uudella tavalla henkiseen hyvinvointiin – "Mäkihyppy meinasi tulla joka reiästä ulos"

Mika Kojonkoski halusi tietää, miksi hänen suojattinsa tulivat itkien kilpailuun – pian hänen puhelimensa soi ja pesti Kiinan mäkimaajoukkueessa päättyi potkuihin

Lähes kaiken mäkihypyssä voittanut Gregor Schlierenzauer, 31, lopettaa hienon uransa

Suosittelemme