Kuka on kaikkien aikojen paras ralliautoilija? Ikuisuuskysymys on yhä yhtä mahdoton vastattavaksi.
Näin on, vaikka kaikkien aikojen menestyneimmän eli Sebastien Loebin yhdeksän maailmanmestaruutta ja käsittämättömät 79 MM-rallivoittoa ovat saavutuksina ylittämättömät.
Menneitä vuosia on vaikeaa verrata nykyisiin. Historia ja nostalgia lataavat kysymykseen myös paljon tunnetta.
Ehkä siksi omalla listallani korkeimmalla sijalla on Juha Kankkunen. Laukaalainen saavutti ensimmäisenä kuljettajana neljä maailmanmestaruutta – ja vielä kolmella eri automerkillä.
Vaihtoehtoja riittää Tommi Mäkisestä lähtien, perusteluja vielä enemmän: "oikeaa" vastausta tuskin on edes olemassa.
En silti malta olla pysähtymättä kysymyksen äärelle juuri nyt, kun WRC-autojen aikakausi on saavuttanut päätepisteensä häikäisevällä tavalla.
Katso alla olevalta videolta, kuinka Sebastien Ogier varmistaa uransa kahdeksannen maailmanmestaruuden.
Kahdeksankertainen maailmanmestari Sebastien Ogier on tämän aikakauden aikana sinetöinyt paikkansa legendojen joukossa – tasavertaisena jäsenenä Loebin ja Kankkusen kaltaisten nimien rinnalla.
Kenties jopa heidän yläpuolellaan.
Eikä hätää, selitän kyllä näkemykseni. Selitys on vain ensin pohjustettava. Sen Ogier ja kartanlukija Julien Ingrassia ovat ansainneet.
168 MM-rallia, 54 voittoa, 91 palkintokorokepaikkaa ja kahdeksan mestaruutta: Ogierin ja Ingrassian yhteisen uran merkkipaalut voit kerrata alla olevasta videosta.
Ensiksi on muistettava, että vaikka Ogier ei enää aio ajaa kokonaista sarjaa, voivat hänen tilastonsa vielä kaunistua, sillä ranskalainen ajaa yksittäisiä MM-ralleja ainakin ensi kaudella.
Tilastojen kertaamiselle on syynsä, sillä kaikki MM-rallit Ogierin rinnalla kartturoinut Ingrassia lopettaa oman uransa.
Kartturilegendan merkitystä Ogierin tarinassa ei voi kyllin korostaa. Ingrassia on vastannut omalla työllään multimestarin häkellyttävään vaatimustasoon. Titteleiden taustalla on paljon näkymätöntä työtä, jota Ingrassia on tehnyt paremmin kuin kukaan muu.
Ingrassian merkitys on hyvä pitää mielessä, vaikka jatkossa kirjoitankin vain Ogierista.
Hujauksessa huipulle
Ogier oli poikkeuksellinen lahjakkuus, mutta lajin pariin hän ajautui lopullisesti hyvin myöhään. Ranskan autourheilun talenttikilpailun voiton kautta hän pääsi kiertämään kisoja todenteolla 22-vuotiaana vuonna 2006.
Vertailun vuoksi Kalle Rovanperä, 21, saattaa juhlia 22-vuotiaana jo maailmanmestaruutta.
Katso alla olevasta grafiikasta, miten Ogierin ura on edennyt.
Ogier pyrähti huipulle hujauksessa. Junioreiden vuoden 2008 maailmanmestari kasvoi Citroenin kakkostiimissä vuodessa MM-rallivoittajaksi.
Kaudeksi 2011 Ogier nostettiin nimikaimansa Loebin rinnalle. Suurmestarin varjosta huolimatta Ogier oli kaksi kisaa ennen kauden päätöstä vain kolmen pisteen päässä Loebista ja Mikko Hirvosesta.
Sitten Ogier teki uransa parhaan peliliikkeen. Hän hyppäsi Volkswagenin leiriin, vaikka talli ei vielä kaudella 2012 kilpaillutkaan pääluokassa.
"Liian" ylivoimainen
Kauden 2012 jälkeen Loeb lopetti mestarina. Ajoitus oli oikea siitäkin syystä, että tuskin edes Loeb olisi pystynyt pysäyttämään Ogierin ja Volkswagenin täydellistä dominointia. Polo WRC oli yhtä kuin Ogier.
Ylivoimainen auto laski varjon hurjalle neljän maailmanmestaruuden putkelle. Oliko Ogier oikeasti niin ylivertainen vai olivatko tittelit vain seurausta ylivertaisilla resursseilla operoineesta tiimistä, joka oli rakennettu hänen ympärilleen?
Epäilijöitä riitti, vaikka Ogierin ylivoimaa oli yritetty suitsia jopa säännöillä. Kaudet 2015–2016 MM-sarjan kärkimies joutui nimittäin auraamaan tietä avauspäivän sijaan kahtena ajopäivänä. Ogier kärsi roolista soraralleissa, mutta johti silti molemmilla kausilla MM-sarjaa paukusta maaliin.
Kauden 2016 päätteeksi liitto rikkoontui väkipakolla. Volkswagen vetäytyi sarjasta päästöhuijausskandaalin sivuseurauksena.
Shokki osoittautui käänteeksi, joka hiljentäisi epäilijät lopullisesti.
Mestaritallien luoja
Kauden 2017 alla Ogier oli valinnan edessä. Toyotaakin testannut mestari päätyi valitsemaan brittiläisen M-Sportin.
Malcolm Wilsonin alaisuudessa Ford oli saavuttanut valmistajien maailmanmestaruudet 2006 ja 2007. Yksityistallina M-Sport ei ollut voittanut vielä yhtään titteliä.
Ogierin kanssa se voitti kaiken. Vuonna 2017 haaviin tuplatitteli Ogierin ja kakkosviulua soittaneiden Ott Tänakin ja Elfyn Evansin voimin. Seuraavalla kaudella Ogier juhli henkilökohtaista mestaruutta.
Ogierin jälkeen M-Sport ei ole voittanut rallin rallia. M-Sport oli toki panostanut täysillä WRC-autojen uuden aikakauden ensimmäisiin vuosiin. Ilman Ogieria se olisi kuitenkin jäänyt ilman mestaruuksia. Ogier löysi molemmilla kausilla tavan voittaa ja jättää Hyundain Thierry Neuville hopealle.
Olisiko Ogier voittanut heti Toyotalla? Jari-Matti Latvala oli Toyotalla heti nopea, mutta auton luotettavuusongelmat pilasivat suomalaisen parhaan mestaruussauman kaudella 2017. Vuonna 2018 Toyota oli kauden alun jälkeen sarjan paras auto. Tänak kiri melkein mestariksi.
Yhtä tallia Ogier ei nostanut mestaruuteen. Kaudeksi 2019 hän palasi vanhaan talliinsa Citroenille. Ogierin piti palauttaa ranskalaisvalmistaja huipulle ja kruunata uransa mestaruuteen kolmannella eri automerkillä.
Silloisen kuusinkertaisen mestarin pinna ei kuitenkaan kestänyt. Voittoja tuli, mutta takamatka muihin tuntui liian suurelta. Ogier nosti kytkintä ja Citroen vetäytyi koko sarjasta.
Aivan kuin M-Sport vuonna 2017, tarvitsi Toyota kaudeksi 2020 uuden johtotähden. Tänak oli rikkonut Toyotalla Ogierin mestaruusputken, mutta loikannut myrskyisästi Hyundaille.
Ogier sai Toyotalta voittaja-auton, Toyota taas Ogierista mestarikuljettajan. Talli saavutti heti MM-sarjan kaksoisvoiton. Merkkimestaruus lipesi Hyundaille lähinnä koronan lyhentämän kauden vuoksi. Typistynyt kalenteri täyttyi sorakisoista, ja kolmoskuljettajaa kierrättämällä Hyundai pelasi sallitusti lähtöpaikkaedun puolelleen.
Kaudella 2021 mikään ei voinut estää Ogierin ja Toyotan marssia. Evans antoi loppukaudesta tiimikaverilleen hyvän vastuksen, mutta kauden avauspuolikkaan neljä voittoa antoivat Ogierille mahdollisuuden kontrolloida tilannetta. Hyundain luotettavuusongelmat pilasivat merkkimestaruustaiston jo keväällä.
Voiko Ogier olla paras?
Palataan alkuperäisen kysymyksen äärelle. Voisiko Ogier olla kaikkien aikojen paras rallikuski?
Aloitetaan siitä, että Ogier on yltänyt lähimmäksi Sebastien Loebin uskomattomia meriittejä. Molemmat kuljettajat ovat tehneet taidetta siitä, kuinka tanssia virheettömästi hallitun riskin ja absoluuttisen hyökkäyksen rajamailla. Tilastot kertovat lopputuloksen.
Toki Ogier jää yhden mestaruuden ja usean osakilpailuvoiton sekä palkintokorokepaikan päähän Loebista. Toisaalta Loeb voitti kaikki mestaruutensa samassa tallissa, Ogier taas on pystynyt ainoana kuljettajana useaan mestaruuteen kolmen eri valmistajan alaisuudessa.
Tässä piilee Ogierin saavutusten suuruus. Hän on yltänyt mestariksi useissa talleissa, ja vielä kahdella erilaisella aikakaudella.
Vuodesta 2017 käytössä olleet autot ovat nimellisesti WRC-autoja kuten edellisetkin, mutta oikeasti ne ovat koko lajin historian ylivoimaisesti kehittyneimpiä yksilöitä.
Suurin sulka Ogierin hatussa onkin se, että hän pystyi juuri näillä autoilla viemään nimiinsä neljä mestaruutta viidestä mahdollisesta. Sen on mahdollistanut vaatimustaso, joka on nostanut ympärillä operoivan tiimin uudelle tasolle.
Juha Kankkunen voitti uransa aikana maailmanmestaruuden niin B- kuin A-ryhmässä. Osakilpailuvoittoon Kankkunen ylsi kolmella aikakaudella, sillä viimeiset osakilpailuvoittonsa hän nappasi WRC-autoilla.
Ogierin viimeinen perustelu saattaa olla vasta luonnosteluvaiheessa. Ogierin on mahdollisuus sivuta Kankkusen suoritusta, jos hän pystyy voittamaan kilpailun myös uusilla hybridiautoilla.
Oleellista ei ole se kuitenkaan, kuka lopulta on tuo kaikkien aikojen ralliautoilija.
Oleellista on se, että Sebastien Ogier kuuluu kiistämättä niiden kuskien joukkoon, joiden välillä tätä keskustelua käydään.
MM-rallikausi 2021 on ohi! Kalle Rovanperän voitot, Toyotan tuplamestaruus... katso alla olevalta videolta, kuinka vauhdikkaan kauden tapahtumat kerrataan yhdessä minuutissa.
Lue myös: