Hyppää sisältöön

Kadonneeksi pelätty Peng Shuai ilmaantui tennisotteluun Pekingissä – uudet videot tennistähdestä eivät hälvennä huolta hänen turvallisuudestaan

Julkisuudesta kadonneen tennistähti Peng Shuain pelätään joutuneen viranomaisten valvontaan ja pakkotoimien kohteeksi, koska hän syytti huippupoliitikon pakottaneen häntä seksiin.

Kadonneeksi pelätty kiinalainen tennistähti Peng Shuai tennisottelussa Pekingissä
Kirsi Crowley
Avaa Yle-sovelluksessa

Julkisuudesta kadonnut tenniksen huippupelaaja Peng Shuai ilmestyi sunnuntaiaamuna tennisotteluun jakamaan nimikirjoituksia. Näin kertovat ainakin kiinalaismedian julkaisemat videot.

Global Times -lehden toimittaja Qingqing Chen julkaisi Twitterissä videon, jossa Peng jakaa hymysuin nimikirjoituksia lasten isokokoisiin tennispalloihin Kiinan avoimen tennisturnauksen järjestämässä junioriottelussa.

Kansallismielisen Global Times -lehden päätoimittajan Hu Xijinin Twitterissä jakamissa videoissa Peng Shuai nähdään vilkuttamassa yleisölle tummansinisessä urheilutakissa ja valkoisissa housuissa.

Videot eivät ole hälventäneet kansainvälistä huolta Peng Shuain hyvinvoinnista. Niin YK kuin naisten tennisammattilaisten järjestö WTA ja maailman tennistähdet ovat vaatineet uskottavia todisteita siitä, että hän on turvassa ja aidosti vapaa.

Peng Shuai katosi julkisuudesta kaksi viikkoa sitten, kun hänen Weibo-tilillään julkaistiin viesti, jossa väitetään entisen varapääministeri Zhang Gaolin pakottaneen hänet seksiin.

Viesti katosi vain kymmenien minuuttien kuluttua julkaisusta. Pengia ei ole sen jälkeen nähty ja aihe on sensuroitu Kiinan sosiaalisesta mediasta. Kiinan johto tai Zhang Gaoli eivät ole kommentoineet kohua.

Videoita epäillään järjestetyiksi

WTA:n toimitusjohtaja Steve Simon on vaatinut pitäviä todisteita siitä, että Pengia ei valvota eikä pakoteta ja että hän on turvassa. Simon ei ole saanut yhteyttä Pengiin lukuisista yrityksistä huolimatta. Peng tunnetaan maailman tennispiireissä.

Pengista viikonloppuna julkaistuista videoista ja valokuvista käy selväksi, että hän on Pekingissä. Mutta niistä ei voi päätellä, toimiiko hän vapaasta tahdostaan. Eilen Hu Xijin julkaisi Twitterissä videon Pengista ravintolassa seurueen kanssa. Hun mukaan Peng keskustelee valmentajansa kanssa.

Videossa näkyy, että Peng kävelee toppatakissa sichuanilaiseen Yibin Guesthhouse -ravintolaan, joka sijaitsee lähellä Tiananmenin aukiota, Kiinan vallan keskuspaikkaa. Ravintolan omistaa Sichuanin paikallishallinto.

Videota on epäilty järjestetyksi. Seurueessa olevat mies ja naiset keskustelevat päivämäärästä. Mies sanoo, että huomenna on marraskuun 20. päivä ja nainen korjaa sen 21:nneksi. Peng näyttää videolla rauhalliselta ja kohtalaisen vapautuneelta.

Ravintolan päällikkö Zhou Hongmei vahvisti uutistoimisto Reutersille, että Peng Shuai illallisti ravintolassa seitsemän hengen kanssa yksityistilassa.

Aiemmin viikolla Kiinan valtion englanninkielinen televisiokanava CGTN julkaisi Twitterissä kuvan Pengin kirjoittamaksi väittämästään sähköpostista.

Siinä kiistettiin seksuaalisen hyväksikäytön väitteet ja sanottiin, että Peng lepää kotona. Viestiä ei pidetä uskottavana.

WTA uhkaa vetää kilpailunsa pois Kiinasta

WTA on uhannut vetää kilpailunsa pois Kiinasta, ellei Pengiin saada yhteyttä ja väitteitä seksuaalisesta hyväksikäytöstä selvitetä. Kiina on merkittävä markkina WTA:lle ja suhteiden katkaisu tietäisi jopa satojen miljoonien dollarien menetyksiä.

– Olemme varmasti valmiit vetämään bisneksemme pois ja kohtaamaan kaikki sen tuomat hankaluudet, koska tämä on isompi asia kuin bisnes, WTA:n toimitusjohtaja Steve Simon sanoi CNN-televisiokanavalle.

Yhdysvallat ja Britannia ovat vaatineet Kiinalta todisteita Pengin hyvinvoinnista. YK:n ihmisoikeusasioiden korkea edustaja Liz Throssell vaati perjantaina, että Pengin olinpaikasta ja hyvinvoinnista saadaan todisteita.

Niin Wimbledonin tenniskilpailu kuin lukuisat kansainväliset tennishuiput ovat vaatineet tietoa Peng Shuain hyvinvoinnista postittamalla viestejä Twitteriin hashtagilla #whereispengshuai.

– Olen järkyttynyt kuulemistani uutisista Peng Shuaista, kirjoitti muun muassa Serena Williams.

Ihmisoikeusryhmät vaativat Pekingin olympialaisten boikotointia

Kiinan johtoa tai sen toimia arvostelevia julkkiksia on aiemminkin vaiennettu tai he ovat kadonneet julkisuudesta.

Alibaba-yhtiön perustaja, miljardööri Jack Ma katosi julkisuudesta vuosi sitten marraskuussa, kun hän arvosteli Kiinan pankkeja ja finanssivalvontaa. Kolmen kuukauden jälkeen hänet nähtiin hyväntekeväisyystilaisuudessa lyhyellä videolla, mutta senkin jälkeen hän on pitänyt matalaa profiilia.

Kiinan feministejä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä raportoivaa #metoo-liikettä on vaiennettu sulkemalla heidän sosiaalisen median tilinsä.

Kohu Pengin turvallisuudesta sattuu samaan aikaan, kun ihmisoikeusryhmät vaativat helmikuussa alkavien Pekingin talviolympialaisten boikotoimista Kiinan heikon ihmisoikeustilanteen takia.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi torstaina, että Yhdysvallat harkitsee diplomaattista boikottia. Tämä tarkoittaa, että Yhdysvaltain johto ei lähettäisi olympialaisiin virallisia vieraita.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta maanantaihin 22.11. kello 23:een asti.

Suosittelemme