Hyppää sisältöön

Britanniassa tutkinta hoitolaitteiden tehokkuudesta eri ihonväreillä – esimerkiksi veren happipitoisuutta mittaava laite voi antaa vääriä lukemia

Britannian terveysministeri Sajid Javid kertoo BBC:n haastattelussa uskovansa, että laite-erot ovat voineet johtaa jopa koronapotilaiden kuolemiin.

Ambulansseja jonossa sairaala-alueella Lontoossa.
Ambulansseja Royal London -sairaalan pihalla kuvattuna 10. marraskuuta. Kuva: Mark Thomas / AOP
Anu Kerttula

Britanniassa tutkitaan, onko potilaan ihonvärillä merkitystä lääketieteellisten laitteiden tehokkuuteen.

Britannian terveysministeri Sajid Javid sanoo määränneensä tutkinnan aiheesta sen jälkeen kun hänelle selvisi, että esimeriksi oksimetri, eli veren happipitoisuuden mittauslaite voi antaa vaaleaihoisille tarkempia lukemia kuin potilaille, joilla on tummempi iho.

Britannian terveysviranomaisten tutkimuksen mukaan oksimetrit voivat yliarvioida etnisiin vähemmistöihin kuuluvien ihmisten veren happipitoisuutta (siirryt toiseen palveluun), kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Happipitoisuuden seuranta on hyvin tärkeää koronapotilaiden hoidossa. Javid sanoo BBC:n haastattelussa uskovansa (siirryt toiseen palveluun), että potilaita olisi myös kuollut laite-erojen takia.

Sajid Javid.
Britannian terveysministeri Sajid Javid. Kuva: WIktor Szymanowicz / AOP

Britannia vaatii kansainvälisiä toimia

Britannia vaatii kansainväliseltä yhteisöltä toimia asiassa. USA on jo ilmaissut kiinnostuksensa.

Javid muistuttaa, että menettelyjä, lääkkeitä ja laitteita on luotu maissa, joissa enemmistö väestöstä on valkoihoisia. Hän ei usko, että laitteissa mahdollisesti havaittavat erot eri potilaiden välillä olisivat syntyneet tahallisesti.

Britannian lääkäriliitto korostaa, että tutkimuksessa tulisi kiinnittää huomiota laitteiston ohella myös vähemmistöjen kohtaamiin rakenteellisiin ongelmiin.

Koronatartunnan riski on suurempi etnisille vähemmistöille, kertovat tutkimukset BBC:n mukaan. Mustaihoiselle koronatartunnan riski on kaksi kertaa suurempi ja aasialaistaustaiselle puolitoista kertaa suurempi kuin valkoihoiselle.

Vielä ei tiedetä, miksi näin on, BBC kirjoittaa. Syiksi on esitetty eroja elinoloissa, ammateissa ja yhteiskunnallisessa asemassa.

Lue myös:

Eurooppa on nyt ainoa maanosa, jossa koronatapaukset ovat kasvussa – näin eri maat ovat reagoineet kasvaviin tautilukuihin

Suosittelemme sinulle