Hyppää sisältöön

Kotkalaiset saivat torille jouluisen kuusimetsän, mutta tuuli kaatoi osan puista heti avajaisviikonloppuna – kuuset oli pakko sahata lyhyemmiksi

Kotkassa on tänään korjailtu kovan tuulen aiheuttamia tuhoja torille pystytetyssä kuusimetsässä. Osa kuusista kaatui joulutorin avajaisviikonloppuna.

Puhuri kaatoi osan joulukuusista jo avajaisissa
Puhuri kaatoi osan joulukuusista jo avajaisissa
Mirjam Tahkokorpi

Kotkan kauppatorilla on korjailtu jouluista kuusimetsää avajaisviikonlopun jäljiltä.

Kaupungintalon edustalla sijaitsevalla torilla avattiin viikonloppuna valaistu kuusimetsä, jossa yhden noin kymmenen metrin korkuisen joulukuusen ympärille on pystytetty 20 pienempää joulukuusta.

Kova tuuli kaatoi pienistä kuusista muutaman heti ensimmäisenä viikonloppuna. Valaistut kuuset on kiinnitetty betoniporsaisiin.

Kaatunut kuusi jouluisessa kuusimetsässä Kotkan torilla.
Tuuli kaatoi osan joulumetsän puista viikonlopun aikana. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Kiinteistöpäivystäjä nosti osan kaatuneista puista viikonlopun aikana. Tänään viimeinenkin kuusi on saatu takaisin pystyyn.

– Kotkan kauppatori on aina tuulinen paikka, se meillä oli tiedossa. Lähdimme kevyemmillä betoniporsailla liikenteeseen. Nyt olemme todenneet jo viikonlopun jälkeen, että se oli ehkä väärä ratkaisu, kertoo maisemasuunnittelija Mari Nenonen Kotkan kaupungilta.

Kuuset sahattiin lyhyemmiksi

Maanantaina Kotkan kaupungin puistotoimen työntekijät sahasivat kuusia lyhyemmiksi, jotta ne saadaan kiinni syvemmälle betoniporsaisiin ja jotta ne eivät lähtisi niin helposti tuulen matkaan.

Työmiehet pystyttävät kuusipuuta betoniporsaaseen.
Kaatuneet puut pystytettiin uudelleen Kotkan kauppatorilla. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Maisemasuunnittelija Mari Nenonen huomauttaa, että kauppatorilla olevat pienemmät kuuset ovat kokoluokaltaan sen verran kevyitä, että niitä voi verrata kotien joulukuusiin.

– Sellaisen kaatuminen ei aiheuta kovin ihmeellistä vahinkoa kotonakaan. Tilannetta seurataan ja katsotaan, millainen keli on ja miten puut pysyvät pystyssä, Nenonen sanoo.

Suuremmaksi turvallisuusuhaksi maisemasuunnittelija nostaa kuusten keskelle sijoitetun leikkibussin, joka on tuotu kuusimetsän keskelle on joulun ajaksi.

Lue lisää: Legendaarinen leikkibussi oli jo matkalla kaatopaikalle, mutta kuski tekikin käännöksen – nyt bussi ottaa uudenveroisena taas kyytiin

Entisaikojen linja-autoa jäljittelevä bussi näyttää leikkipaikalta, mutta sitä se ei ole. Viikonlopun aikana leikkibussi on kuitenkin houkutellut kiipeilijöitä bussin katolle.

Leikkibussi Kotkan kauppatorilla
Leikkibussin kyytiin saa nousta, mutta sen katolle ei saa kiivetä. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Leikkibussin katolle kiipeileminen oli suosittua lasten keskuudessa silloin, kun se vielä kuului leikkipuiston kalustoon läheisessä Kotkan Sibeliuksenpuistossa. Mari Nenonen huomauttaa, että enää bussi ei ole leikkiväline. Sen lasikuituinen katto on todella liukas.

– Sieltä tullaan hyvin nopeasti alas ja vastassa on betonikiveys. Kaikkien pitäisi huomioida se, että nyt pidettäisiin bussi kunnossa, eikä kiipeiltäisi katolle.

Bussin kyytiin saa edelleen astua. Tätä varten leikkibussin kylkeen on aseteltu portaat, joita pitkin voi nousta bussin sisälle.

Penkki irti

Legendaarinen leikkibussi on osoittautunut odotettua suositummaksi vierailukohteeksi Kotkan kauppatorilla.

Bussin suosio oli ensimmäisen viikonlopun aikana niin suuri, että toinen istuinpenkeistä irtosi.

Leikkibussin sisällä on jäljellä vain toinen matkustajapenkeistä
Toinen matkustajapenkeistä irtosi ensimmäisenä viikonloppuna kovan käytön takia. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Leikkibussin korjauttamisen järjestänyt liikennöitsijä Antti Jyrkilä kertoo saaneensa tänä aamuna sähköpostiviestin henkilöltä, joka tunnusti, että penkki oli mennyt rikki, kun hän oli tutustunut bussiin työporukalla.

– Hän pahoitteli asiaa ja tunsi siitä huonoa omaatuntoa. Lohdutin, että aliarvioin vuoron suosion ja penkki tulee kiinnittää paremmin.

Lue lisää: Kotka pystyttää jouluksi valaistun kuusimetsän – torille tuodaan myös kunnostettu leikkibussi

Suosittelemme sinulle