Hyppää sisältöön

Maarit Hänninen juttelee itsetuhoisille ihmisille ja ratkoo panttivankitilanteita töikseen: "Tehtävään ei voi valmistautua"

Poliisi on lisännyt taktisten neuvottelijoiden määrää. Virkavalta pyrkii enenevässä määrin ratkomaan tilanteet rauhanomaisesti keskustelemalla.

Maarit Hänninen poliisiauton vieressä.
Taktiset neuvottelijat voivat purkaa henkisesti raskaita tilanteita jälkikäteen koulutettujen poliisin työntekijöiden kanssa, kertoo Maarit Hänninen videolla. Video: Simo Pitkänen / Yle
Greta Virranniemi,
Kalle Pallonen

Juttele itsetuhoisen henkilön kanssa, jotta hän luopuu aikeistaan. Ratkaise panttivankitilanne rauhanomaisesti neuvottelemalla.

Tällaisia tehtäviä kohtaa vanhempi konstaapeli Maarit Hänninen työssään. Hän on taktinen neuvottelija Sisä-Suomen poliisilaitoksella.

Osa tehtävistä on henkisesti raskaita, Hänninen myöntää. Silloin apua saa poliisin koulutetulta ammattilaiselta, jonka kanssa tilanteita voi purkaa jälkikäteen.

– Poliisi pyrkii hoitamaan vaikeitakin tilanteita lievimmän keinon kautta ja neuvottelua hyväksi käyttäen. Sanoisin, että taktisten neuvottelijoiden käyttö ja tarve on lisääntynyt, Hänninen sanoo.

Jokaisella poliisilaitoksella oma neuvottelija

Poliisi on lisännyt taktisten neuvottelijoiden määrää Suomessa viime vuosina. Heitä on nyt toistasataa eri puolilla maata, kun vielä vuosituhannen vaihteessa heitä oli muutamia kymmeniä.

– Poliisi yrittää tänä päivänä ratkaista hankalankin tilanteen neuvottelemalla, sanoo komisario ja taktinen neuvottelija Satu Mäkinen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi aloitti taktisen neuvottelun Suomessa 1980-luvulla. 1990-luvun puolivälissä toimintaa alettiin kehittää, ja nykymuotonsa se sai 2000-luvun alussa.

Poliisin liivit jossa lukee: Poliisi, Neuvottelija.
Hyvät vuorovaikutustaidot ovat poliisin taktisen neuvottelijan tärkein työväline. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Neuvottelijoita löytyy nykyään jokaiselta Suomen yhdeltätoista poliisilaitokselta eli käytännössä ainakin suurimmista kaupungeista. Heitä koulutetaan poliisiammattikorkeakoulussa viikon mittaisella kurssilla.

– Koetamme päästä hyvään lopputulokseen neuvottelemalla. On kaikille parempi, jos tilanne ratkeaa rauhanomaisesti, eikä poliisin tarvitse käyttää voimakeinoja, Mäkinen toteaa.

Valtaosa tilanteista ratkeaa neuvottelemalla

Taktinen neuvottelija kohtaa nykyään useimmiten itsetuhoisen henkilön. Heitä tarvitaan jonkin verran myös piiritystilanteissa. Vastaan saattaa tulla myös panttivankitilanne tai kidnappaus, mutta ne ovat harvinaisia Suomessa.

Taktinen neuvottelija ei aina ole paikanpäällä, vaan saattaa osallistua tilanteeseen vaikkapa puhelimen välityksellä.

Suurin osa tilanteista ratkeaa Satu Mäkisen mukaan rauhanomaisesti keskustelemalla, jos poliisi saa neuvotteluyhteyden aikaiseksi.

Aina yhteyttä ei löydy. Osa ei vastaa poliisin puheluun tai muihin yhteydenottoihin. Toiset ovat sellaisessa mielentilassa, etteivät kykene keskustelemaan.

– Pienikin tilanne voi olla haastava, mutta joskus taas iso tilanne voi vastaavasti olla helppo taktiselle neuvottelijalle. Se on tilanteesta kiinni, Mäkinen kuvaa.

Polisiisin neuvottelija nostaa kasseja poliisiautoon.
Maarit Hänninen kertoo, ettei pysty ennustamaan eteen osuvia tehtäviä. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Vuorovaikutustaidot ja rauhallisuus ovat tärkeimpiä

Välillä neuvottelijaa ei tarvita moneen kuukauteen Sisä-Suomen poliisilaitoksella. Toisinaan taas viikon sisään tulee monta tehtävää.

Eteen tulevia tilanteita ei voi ennustaa, eikä tarjolla ole valmiita sapluunoita niiden hoitamiseen. Maarit Hänninen lähestyy tapauksia tehtävä kerrallaan ja tilanteen mukaan.

– Itse tehtävään ei oikeastaan voi valmistua, koska tilanteet vaihtelevat. Oman vireystilansa voi huomioida, että onko kykeneväinen lähtemään tehtävälle, jos on ollut vaikka päivän jo töissä, Hänninen kuvaa.

Taktisen neuvottelijan tärkein piirre on Satu Mäkisen mukaan hyvät vuorovaikutustaidot. Neuvottelijan pitää osata puhua ja kuunnella. Lisäksi hänen tulee olla rauhallinen.

Mäkisen mielestä on tärkeää, että taktinen neuvottelija pystyy keskittymään pelkästään neuvotteluun. Usein poliisi nimittäin joutuu keskittymään hälytystehtävissä moniin eri asioihin.

– Jokainen ihminenhän neuvottelee joka päivä jonkinlaisessa tilanteessa. Moni asia ratkeaa puhumalla, Mäkinen huomauttaa.

Voit keskustella aiheesta 24.11. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle