Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Lukiolaispojan hullu animaatiohitti tavoitti miljoonayleisön – nyt Tuomas Toivainen, 23, katsoi vanhan jaksonsa ja kertoo miksi onnistui

Rovaniemeläinen Tuomas Toivainen loi 16-vuotiaana Hullu - hullumpi - yläaste -sarjan. Nyt sitä on tehty jo viisi tuotantokautta ja tekijä on urallaan tienristeyksessä.

Tuomas Toivainen seisoo käytävällä ja hymyilee
Monilahjakkaan Tuomas Toivaisen Hullu - hullumpi - yläaste koukuttaa satojatuhansia katsojia Yle Areenassa. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle
Vesa-Pekka Hiltunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuka olisi uskonut kuusi vuotta vuosi sitten, että rovaniemeläisessä omakotitalossa syntyy miljoonayleisöön yltävä animaatiosarja ja sarjan tekee vieläpä lähes alusta loppuun lukiolaisteini?

Entä sen, että sarja on myös kuusi vuotta myöhemmin yhä ajankohtainen?

Tuomas Toivainen itse. Nyt 23-vuotias Toivainen loi Hullu - hullumpi - yläasteen ollessaan 16–17-vuotias.

Jo yläasteikäisenä hän kirjoitti elämäntavoitteidensa listalle oman animaatiosarjan luomisen. Kun toivoo jotain kovasti ja tekee sen eteen hirmuisesti työtä, on mahdollisuus, että haave myös toteutuu.

Hiljattain ilmestyneen sarjan viidennen tuotantokauden avausjakso keräsi vain kolmessa viikossa lähes 650 000 katsojaa ja muut jaksot ovat päässeet lähes puolen miljoonan katsojakeskiarvoon. Finnpanelin (siirryt toiseen palveluun) mukaan uudet jaksot ovat katsotuimpia tv-ohjelmia heti Kummelin jälkeen.

Yksittäiset jaksot ovat vuosien varrella keränneet parhaimmillaan 1,6 miljoonaa katsojaa Yle Areenassa, joten tekijä on yhä kultasuonessa kiinni.

Miten hän sen tekee? Ja kuinka kauan sarja vielä jatkuu?

Ennen sitä istutaan alas ja katsotaan, mistä tähän hetkeen on tultu.

Tuomas Toivainen kommentoi alkupään tuotantoa sohvaperunana ja kertoo suosikkikohtauksensa.

Tuomas Toivaisen mielestä "Ihan some"-jakso edustaa alkupään tuotannon parhaimmistoa.

Uhrauksia lukiolaisena

Muun muassa musiikkia, piirtämistä ja teatteria harrastanut Toivainen osoitti jo 14-vuotiaana haluavansa viihdyttää suuria yleisöjä. Talent Suomessa hän imitoi suomalaisia sketsihahmoja. Esitys palkittiin semifinaalipaikalla.

Sitten muun muassa Aku Ankkaa, South Parkia ja Kummelia fanittanut monilahjakas teinipoika lukittautui makuuhuoneeseensa.

Hänestä tuli pellavapäisen Antin luoja. Samalla Kalle, Keijo ja moni muu Hullu - hullumpi - yläaste -sarjan hahmo sai muotonsa.

Toivainen käsikirjoitti, piirsi, animoi, äänisuunnitteli ja järjesti castingin ääninäyttelijöille.

Hän pyöräytti sarjansa valmiiksi alle vuodessa. Uhraus söi nuorelta lukiolaiselta miltei kaiken vapaa-ajan.

– Oli se intensiivistä, mutta ei niin, että se olisi pilannut mun elämäni. Ensimmäisen tuotantokauden jälkeen olin tosi poikki. Voisi varmaan sanoa, että olin ihan sairauslomakunnossa jonkin aikaa.

Mitään hän ei silti kadu. Raju urakka toi nimeä ja vaikuttavan työnäytteen ansioluetteloon.

– Ihan tyytyväinen olen siihen, miten asiat ovat menneet.

Nyt Toivainen on pääkäsikirjoittaja, ohjaaja ja niin sanottu show runner. Sarjaa tekee parinkymmenen animaattorin reservi. Mukana on myös muun muassa säveltäjä ja apukäsikirjoittaja. Lisäksi sarjaa on tuottanut toisesta kaudesta lähtien Zero Tuonela.

Animaation tekijä Tuomas Toivainen istuu tietokoneen äärellä, taustalla yliopiston lasinen sisäseinä.
Tuomas Toivainen sai samoihin aikoihin opiskelupaikan ja oman työhuoneen Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta. Yrityselämä vie häntä niin, ettei hän ehdi opiskella. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Suosion salaisuus: boomer-näkökulma

Sarja on saanut nuorten suosion, mutta se puhuttelee useita eri ikäpolvia.

Toivaisen mukaan salaisuus piilee siinä, ettei sitä ole luotu millekään tietylle kohderyhmälle. Hän ei ole sekuntiakaan ajatellut, että sarjan pitäisi puhutella nimenomaan nuoria.

– Silloin kertoisin norsunluutornista, että tästä te varmaan tykkäätte. Se menisi automaattisesti pieleen. Pyrin vaan tekemään mahdollisimman laadukasta, hauskaa ja koskettavaa sarjaa, joka on tarina nuorista, ei niinkään tarina nuorille, Toivainen sanoo.

Hän teki sarjan, joka tuntui hyvälle hänestä itsestään.

– Mietin aiheita, joista haluan kirjoittaa. Sitten pohdin, kuinka ne voisivat toimia näillä hahmoilla ja minkälaisia tarinoita niistä voisi syntyä. Toimiva tarina on kaiken ydin. Huumori ja vitsit ovat kirsikkana kakussa.

Oikeassa elämässä hän tarkkailee ja kyseenalaistaa mieluummin kuin hyppää trendeihin mukaan, oli kyse sitten vaikuttaja-kulttuurista tai vaikka e-urheilusta.

– Kirjoitan tätä sarjaa aika boomer-näkökulmasta, hän paljastaa.

Etelä kiinnostaa

Nyt viitoskauden tekoprosessista toipuvan ohjaajan päässä on tilaa isoille kysymyksille.

– Olen nyt tienhaarassa, mitä seuraavaksi. Olisiko jopa järkevää muuttaa pääkaupunkiseudulle?

Työskentely Rovaniemellä on yksinäistä, sillä Toivainen on tehnyt sarjaa etänä jo yli viisi vuotta. Hän haluaisi kokea studioelämää tekijäporukan ympäröimänä ja istua ideoita pursuilevassa käsikirjoittajien writer roomissa. Ne piirit ovat Helsingissä.

– Toivon, että voisin työpäivän jälkeen mennä afterworkeille lähipubiin jonkun kanssa. Nyt sitä ei tapahdu, koska kaikki asuvat etelässä.

Animaation tekijä Tuomas Toivainen seisoo pipo päässä lumisten puiden vierellä.
TV-viihteen tekijä on melko yksin Lapissa, sillä alan toimijat ovat pohjoisessa harvassa. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Lisäksi hän haluaisi tehdä muutakin kuin animaatioita. Vaikkapa sketsejä, elokuvia tai muuta kuvattua tv-viihdettä.

Hullu - hullumpi - yläaste ei silti ole vielä tiensä päässä, ainakaan toivottavasti.

– Viides kausi jäi sellaiseen cliffhangeriin, etten usko, että se on sarjan päätös.

Hän toivoo, että Yle tilaisi sarjaa lisää ja että sarja saataisiin myytyä ulkomaille kotimaisen suosion siivittämänä.

– Jäisi hirveästi harmittamaan, jos kaikkea potentiaalia ei hyödynnetä.

Sarjan myynti ulkomaille toisi myös hänen ja hänen yrityksensä kassaan rahaa.

– Vielä sarja ei ole minusta rikasta tehnyt, mutta toivon, että pitkällä tähtäimellä tämä ura toisi voita leivän päälle.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 28.11. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Sata vuotta täyttävä kotimainen animaatio kasvoi ryysyistä rikkauksiin

Animaatiotietäjä listasi parhaat suomalaiset animaatioelokuvat

Suosittelemme