Hyppää sisältöön

Ruotsissa valtiopäivien puhemies esittää sosiaalidemokraattien Anderssonia pääministeriksi – asiasta äänestetään keskiviikkona

Magdalena Andersson on Ruotsissa ensimmäinen nainen pääministerinä, jos nimitys vahvistetaan. Kaikki on nyt kiinni vasemmistopuolueesta, kertoo kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel videolla.

Ylen Turkholman kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel arvioi Ruotsin hallitustilannetta
Sari Taussi,
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtiopäivien puhemies Andreas Norlén esittää sosiaalidemokraattien puheenjohtajaa Magdalena Anderssonia pääministeriksi. Puhemies kertoi asiasta tiedotustilaisuudessaan.

Valtiopäivien äänestys pääministeriehdokkaan hyväksymisestä tai hylkäämisestä järjestetään keskiviikkona aamulla.

Norlén sanoi tiedotustilaisuudessa, että pääministeriäänestys halutaan järjestää, vaikka puolueiden välillä ei vielä olekaan sopua. Neuvotteluille on hänen mukaansa aikaa vielä keskiviikkoaamuun asti.

Vasemmistopuolue vaatii korotuksia eläkkeisiin

Aiemmin Anderssonin neuvottelut vasemmistopuolueen kanssa päättyivät maanantaina tuloksettomina.

Kiistaa oli aiemmin ainakin vasemmistopuolueen vaatimuksesta korottaa eläkkeitä. Puolueen mukaan eläkkeiden korottaminen on ehdoton edellytys sille, että se tukee Anderssonia uudeksi pääministeriksi.

Neuvottelut ovat koskeneet erityisesti takuueläkkeen nostamista. Vasemmistopuolueen puheenjohtajan Nooshi Dadgostarin mukaan asia koskee noin 700 000 ruotsalaista, joilla on takuueläke.

– Vasemmistolle tämä on ydinkysymys, erittäin tärkeä asia, Dadgostar sanoi tiedotustilaisuudessaan alkuillasta.

– Jos tästä ei päästä sopimukseen, äänestämme vastaan.

Dadgostar ei kertonut tiedotustilaisuudessa tarkkaa summaa, kuinka paljon eläkettä puolueen mielestä tulisi korottaa.

Andersson uskoi maanantaina, että sopimus saadaan aikaan vasemmistopuolueen kanssa.

Andersson: "Monet tyttöjen vanhemmat ovat lähestyneet minua"

Anderssonilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa muun muassa sitä, mitä hänestä tuntuu olla mahdollisesti Ruotsin ensimmäinen naispuolinen pääministeri.

Hän sanoi haluavansa keskittyä ennen muuta Ruotsissa olevien ongelmien ratkaisuun ja suostuneensa siitä syystä puolueen puheenjohtajaksi.

– Mutta myös monet vanhemmat ovat tulleet luokseni tyttäriensä kanssa, ja sanoneet että minusta saattaa tulla Ruotsin ensimmäinen naispuolinen pääministeri. Se merkitsee minulle paljon, Andersson sanoi Aftonbladetin mukaan.

Hän myös sanoi, että ei ole valmis yhteistyöhön populistisen Ruotsidemokraatit-puolueen kanssa.

Uudet vaalit jo ensi syksynä

Keskustapuolue on sanonut, ettei sen edustajat äänestä Anderssonia vastaan. Keskustapuolueen puheenjohtaja kertoi kuitenkin, että se ei tiedä vielä äänestääkö se kaavaillun budjetin puolesta vai vastaan, kertoo SVT.

Sosiaalidemokraattien aiempi puheenjohtaja ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kertoi elokuussa jättävänsä tehtävänsä marraskuun alussa.

Lähdöllä Löfvenin on katsottu yrittävän antaa seuraajalleen aikaa valmistautua ensi vuoden vaaleihin. Sosiaalidemokraattien kannatus on laahannut ennätyksellisen alhaalla.

Löfven johtaa vielä Ruotsia kunnes uusi pääministeri on nimitetty tehtäväänsä.

Lue lisää:

Tiukka neuvottelija ja ex-kilpauimari, jolla on aina kananmuna laukussaan – tällainen on Ruotsin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson

Ruotsi saanee ensimmäisen naispääministerin Magdalena Anderssonista – valtakausi voi jäädä lyhyeksi

Analyysi: Stefan Löfven sai tarpeekseen – jättääkö Ruotsin konkaripääministeri seuraajalleen uppoavan laivan?

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven jättää syksyllä pääministerin ja puoluejohtajan tehtävät

Suosittelemme