Hyppää sisältöön

Vaikeuksiin ajautunut toimintajännäri Omerta 6/12 oli viikonlopun katsotuin – elokuva pysyy teattereissa jouluun asti

Elokuvan tuotantovaikeudet voivat kiehtoa osaa katsojista. Yli kahdeksan miljoonan tuotanto tarvitsee valtavan määrän katsojia päästäkseen omilleen.

Jasper Pääkkönen sinisessä farkkupaidassa on painanut katseensa alas.
Kansainvälistä uraa tekevä Jasper Pääkkönen on Omerta 6/12 -elokuvan vetonaula. Kuva: Antti Haanpää / Yle
Päivi Puukka

Perjantaina ensi-iltansa saanut Omerta 6/12 tavoitti avausviikonloppuna liki 18 000 katsojaa ja oli viikonlopun katsotuin elokuva. Jos ennakkonäytökset otetaan lukuun, leffan on nähnyt jo yli 20 000 ihmistä.

Omertaa levittävä SF Studios ilmoittaa olevansa tulokseen tyytyväinen. Elokuvalevityksen johtaja Timo Räisänen iloitsee tiedotteessa, että katsojat löysivät paikalle vilkkaasta pikkujouluhulinasta huolimatta.

Ennätyksiä Omerta 6/12 ei lyönyt. Esimerkiksi vastikään ensi-iltaan tulleen Syke-elokuvan Hätätila näki ensimmäisen viikonlopun aikana yli 28 000 lipun lunastanutta.

Episodi-lehden päätoimittaja Jouni Vikman tuntee hyvin suomalaisen elokuvakentän. Hän pitää Omertan katsojasaalista vakuuttavana.

– Tuo on mielestäni ihan hyvä avaus. Elokuva on ehkä kärsinyt siitä, ettei se ole ollut samalla tavalla esillä ennakkoon, kuin vaikkapa Syke, sanoo Vikman.

Omerta 6/12 on toki saanut mediahuomiota, mutta huomio on ollut negatiivisempaa kuin esimerkiksi tv-sarjojen pohjalta tehtyjen Syke- ja Sorjonen -elokuvien kohdalla.

Ohjaaja vaihtui, tuotanto kutistui

Elokuvan tarina pohjautuu menestyskirjailija Ilkka Remeksen kirjaan. Se oli alun perin ohjaaja Antti J. Jokisen jättiprojekti. Sille suunniteltiin jo jatko-osaa ja siitä piti tehdä myös kuusiosainen tv-sarja. Jokinen jäi kuitenkin sairauslomalle jo kuvausten alkupuolella viime syksynä. Häntä tuli paikkaamaan Aku Louhimies.

Jokisen viime vuonna käynnistämä hanke on sittemmin typistynyt yhdeksi elokuvaksi ja neliosaiseksi tv-sarjaksi.

Aku Louhimies
Ohjaaja Aku Louhimies siirtyi Antti J Jokisen paikalle ohjaamaan Omerta-elokuvaa vuonna 2020. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Jokisen ohjauksessa elokuvanteossa syntyi vaaratilanteita, jotka nousivat median huomioon. Lopulta tuotantoyhtiö pyysi julkisesti anteeksi elokuvan kuvausten olosuhteita.

Päätoimittaja Jouni Vikmanin mukaan vaikeudet voivat myös herättää uteliaisuutta katsojissa.

– Yhden tragedia on toisen human interest. Ihmisiä kiinnostaa lähteä katsomaan, näkyvätkö tekemiseen liittyvät vaikeudet elokuvassa, Vikman sanoo.

Viidakkorummulle olisi käyttöä

Elokuvakriitikko ja -toimittaja Antti Selkokari sanoo, että Omerta 6/12 -leffan katsojalukuja on vaikea verrata oikeastaan mihinkään. Suomalaiset suuren rahan toimintaelokuvat ovat olleet harvassa.

Selkokari odottaa, että Omerta 6/12 -elokuvan markkinointi kiihtyy.

– Elokuva kaipaa viidakkorummun pärinää. Ja se on melko varmaa, että myönteisiä arvioita, joita voi käyttää mainonnassa, etsitään nyt pienimmistäkin julkaisuista, Selkokari sanoo.

Vikmanin mukaan ihmisillä on yhä patoutunutta elokuvan katsomisen tarvetta. Ja pelkästään Jasper Pääkkösen kaltainen kansainvälinen suomalaistähti kiinnostaa ennakkojutuista ja kehnoista arvosteluista huolimatta.

Voit lukea elokuvan arvosteluja tästä:

Yli kahdeksan miljoonaa euroa maksanut Ilkka Remes -filmatisointi Omerta 6/12 on niin tönkkö, että se muistuttaa toimintaelokuvien parodiaa (siirryt toiseen palveluun)

Episodi: Omerta 6/12 (siirryt toiseen palveluun)

Kommentti: Louhimies pelasti Remes-jännärin mutta ei sen sielua – kalliin toiminta­spektaakkelin ongelmat näkyvät kauas (siirryt toiseen palveluun)

Teattereissa ainakin jouluun

SF Studios ilmoittaa, että viikonlopun tuloksen perusteella elokuva jatkaa teattereissa jouluun asti.

Selkokarin mukaan elokuvaa halutaan selvästikin pitää esillä, että rahoittajat saisivat edes osan omistaan takaisin. Omerta joutuu nyt kovaan kilpailuun, sillä jouluksi teattereihin saapuu kassamagneetti poikineen.

– Lisäksi samaa yleisöä tavoitteleva Bond-leffa jyllää vielä teattereissa, sanoo Selkokari.

Jasper Pääkkönen Omerta-elokuvassa seisoo kivääri kädessä maastopuvussa.
Pääkkönen on elokuvassa suojelupoliisissa työskentelevä Max Tanner, joka joutuu keskelle Euroopan turvallisuutta horjuttavaa salaista suunnitelmaa. Kuva: Heikki Leis

Vikman uumoilee, että levittäjällä ja tuotantoyhtiöllä on ollut niin sanottu plan-b Omertan suhteen. Jos tuotantovaikeudet olisivat heijastuneet suoraan katsojalukuihin, elokuva olisi saatettu siirtää nopeutetulla aikataululla suoratoistopalveluun.

Nyt elokuvalla on aika realistinen tavoite, ja voi olla niinkin hyvä tilanne, että samat ihmiset, jotka katsovat sen teatterissa, katsovat sen vielä toistamiseen suoratoistossa.

– Omerta 6/12 on ollut kallis tuotanto ja se tarvitsee kaikki katsojat kaikissa kanavissa, Vikman sanoo.

Kriitikot teilaavat, kansa katsoo

Monet ajattelevat, että jos kriitikot lyttäävät elokuvan, kansa rakastaa. Vikmanin mukaan niin ei suinkaan aina ole. Se kuitenkin pitää paikkansa, että kriitikot katsovat elokuvaa usein toisista lähtökohdista kuin harvoin elokuviin lähtevät suomalaiset. Jos leffa perustuu menestyskirjailijan teokseen ja on tiettävästi tuttua ja turvallista viihdettä, sen vetovoima voi olla suuri.

Kriitikot taas näkevät melkein kaikki Suomeen tuotavat elokuvat ja arvottavat niitä elokuvallisuuteen liittyvien tekijöiden perusteella, Vikman selventää.

Selkokari uskoo Omerta 6/12:n tuotanto- ja levitysyhtiöiden toivovan, että yleisön keskuudessa alkaisi vastaliike elokuvan saamia kielteisiä arvosteluita vastaan.

– Omertaan liittyvät mielikuvat voivat hyvinkin heilahtaa heiluriliikkeen tavoin kielteisestä myönteiseen suuntaan.

Omerta 6/12 -elokuva on jo myyty muun muassa Pohjoismaihin ja useisiin muihin Euroopan maihin. Se sai ensi-iltansa perjantaina Suomen lisäksi myös Virossa. Elokuvaan pohjautuva sarja tulee myöhemmin C More -suoratoistopalveluun.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 23.11. klo 23:een asti.

Juttua tarkennettu 22.11. klo 21.46: Tarkennettu Antti Selkokarin haastattelussa sanomia asioita.

Lue myös:

Jasper Pääkkönen avautuu Omerta-elokuvan alkuvaikeuksista Ylelle: “Päällimmäisiä fiiliksiä olivat epäusko ja epätoivo”

Suosittelemme sinulle