Hyppää sisältöön

Eteläiseen Suomeen satoi laajoille alueille odotettu ensilumi, mutta rannikko jäi ilman valkoista peitettä – katso talviset kuvat eri puolilta maata

Nyt lunta on saatu ainakin ripaus myös osaan Etelä-Suomea. Uudellamaalla lunta on kuitenkin harvakseltaan.

Lohjan keskusta peittyi yön ja aamun aikana talven ensimmäiseen lumikerrokseen. Kuva: Janne Rönni

Viikko on käynnistynyt poutaisessa pakkassäässä. Maanantaina illalla ja tiistaiyönä maan länsi- ja eteläosan yli on liikkunut lumisateita.

Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi totesi eilen, että aivan rannikkoa lukuunottamatta eteläisinkin Suomi voi saada vähän lunta maahan. Ennakointi osoittautui tänään oikeaksi.

Eteläiseen Suomeen on tullut laajalti ensilumi tänä aamuna, mutta rannikkoseudut ovat jääneet odotetusti lumettomiksi, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Eila Heiman kissat leikkivät aamulla lumessa Mikkelin Ristiinassa. Kuva: Eila Heima
Järvenpääkin sai tänä aamuna kevyen lumipeitteen. Kuva: Esa Mikkonen
Seija Dahlin pihapensaat saivat tänä aamuna lumikuorrutteen Lohjalla. Kuva: Seija Dahl
Keravanjoki virtaa Vantaalla vielä sulana. Kuva: Tuula Kaustinen
Maria Pennosen pihapuissa Nurmijärvellä oli tänä aamuna lumivaippa. Kuva: Maria Pennonen
Hämeenlinnan kupeessa Lammillakin herättiin lumiseen aamuun. Kuva: Jarkko Myllärinen
Saariselällä lunta on jo reilusti. Kuva: Mari Mikkonen
Pohjois-Espoossa sää on usein kylmempää ja kuivempaa kuin rannikolla. Usein ennuste toteutuu enemmän Hämeenlinnan kuin Helsingin mukaisesti, Sami Grönstrand kirjoittaa kuvansa saatetekstissä. Kuva: Sami Grönstrand

Viime vuonna pääkaupunkiseutu sai kunnon lumipeitteen vasta ihan joulukuun lopussa. Helsingin Kaupunkiympäristön Twitter-tilillä on osuvasti kommentoitu kuluneen marraskuun säätä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Petri Hoppula kertoo, että lumikeskittymät painottuvat nyt kahdelle alueelle: läntiselle Uudellemaalle ja Hämeenlinnan ja Lahden paikkeille sekä Keski-Suomen pohjoisosiin, Vesannosta Ylivieskaan ulottuvalla alueella.

Viime yön aikana lunta on tullut monin paikoin: muuan muassa Somerolla ja Hämeenlinnassa 9 senttimetriä, Salossa ja Pyhäjärvellä 8 senttiä, Espoossa 7 senttiä, Lohjalla 6 senttiä, Viitasaarella, Ylivieskassa ja Vesannolla 5 senttiä sekä Lahdessa, Hyvinkäällä ja Kuopiossa 4 senttiä.

Uudellamaalla lunta on kuitenkin harvakseltaan. Vaikka Espoon Nuuksiossa mitattiin peräti 7 senttiä lunta ja Lohjalla 6 senttiä, Tapiolassa lukema oli nolla. Kumpulan asemalla mittaustulos oli 2 senttiä lunta, mutta kyse saattaa olla mittausvirheestä.

– Ensilumesta voidaan puhua, kun lunta mitataan aamulla maasta kello 8 aikaan enemmän kuin 1 senttimetri, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Petri Hoppula selventää.

Etelässä hento lumipeite, pohjoisessa kova pakkanen

Tänään päivän aikana lunta saattaa tulla vielä lisää, myös Uudellamaalla. Lumet eivät tule kuitenkaan nyt maahan jäädäkseen eteläiseen Suomeen, sillä huomiseksi etelään on luvattu plus-asteita.

Etelän ensilumen lisäksi pohjoisessa on saatu nauttia kylmästä säästä. Utsjoen Kevojärvellä rikottiin talven pakkasennätys, kun elohopea painui Ilmatieteen laitoksen mittauspisteellä tiistain vastaisena yönä jopa 29 astetta pakkaselle.

Voit keskustella aiheesta tiistaina 23.11.2021 kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle