Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö hehkutti Helsingin henkeä Saksassa – Suomi hakee Etyj-puheenjohtajuutta juhlavuonna 2025

Niinistö tapaa työvierailullaan myös Saksan liittopresidentin ja puhuu opiskelijoille Berliinin Humboldt-yliopistolla.

Niinistö työvierailulla Saksassa
Niinistö työvierailulla Saksassa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti Berliinin-vierailullaan tänään maanantaina, että Suomi hakee Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin puheenjohtajuutta vuonna 2025.

– Meidän on otettava vastuu maanosamme tulevaisuudesta. Suomi on valmis tekemään osansa. Viime viikolla päätimme yhdessä hallituksen kanssa esittää Suomea Etyjin puheenjohtajamaaksi vuonna 2025, Niinistö sanoi Körber-säätiön tilaisuudessa pitämässään puheessa.

Tuolloin on kulunut 50 vuotta Etyk-huippukokouksesta, joka järjestettiin Helsingissä vuonna 1975. Huippukokouksen yhteydessä tapasivat muun muassa Neuvostoliiton johtaja Leonid Brežnev ja Yhdysvaltain presidentti Gerald Ford. Kylmän sodan jännitteet lientyivät, ainakin hetkellisesti.

Presidentti Niinistö on viime aikoina puhunut paljon uuden Etyk-huippukokouksen järjestämisestä Helsingissä vuonna 2025. Niinistön visiossa uusi Etyk liennyttäisi jälleen kerran suurvaltapoliittisia jännitteitä ja löytäisi ratkaisuja globaaleihin kriiseihin.

"Helsingin henki on mielentila"

Niinistö puhui Berliinissä vuoden 1975 Etykin niin kutsutusta Helsingin hengestä, jota hän sanoi pitävänsä globaalina välttämättömyytenä.

– Helsingin henki on mielentila. Sitäkin enemmän se on toimintamalli, jolla ylitetään jakolinjat ja epäluottamus, Niinistö sanoi puheessaan.

Presidentti Sauli Niinistö allekirjoitti vieraskirjan vieraillessaan Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin luona Berliinissä. Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

– Jos tällainen mielentila oli mahdollista synnyttää keskellä kylmää sotaa, se ei voi olla mahdotonta tänä päivänä. Emme tarvitse uutta huippukokousta joskus tulevaisuudessa, sillä tehtävä on paljon kiireellisempi. Tarvitsemme Helsingin henkeä tässä ja nyt.

Työvierailullaan Saksassa Niinistö on myös tavannut liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin Bellevuen linnassa. Huomenna tiistaina hän pitää Berliinin Humboldt-yliopistolla puheen, jonka aiheena on "tarve vahvemmalle Euroopalle kovemmassa ja vaikeammassa maailmassa".

Lue lisää:

Presidentti Niinistö maalailee yhdysvaltalaislehdessä kuvaa huippukokouksesta Helsingissä vuonna 2025 – presidentti haluaa elvyttää "Helsingin hengen"

Presidentti Niinistö HS:ssa: Huippukokous Helsingissä Etykin hengessä voisi parantaa suurvaltojen keskusteluyhteyttä

Helsingin Etyk 1975: Kommunismi kärsi tappion, Kekkosta jännitti kovasti

Elävä arkisto: Helsingin henki ja rikkiammuttu Etyk-sopimus

Suosittelemme sinulle