Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tähtipelaaja sai jo toistamiseen pullosta – Ranskassa ministerit kokoontuvat jalkapallon jatkuvan yleisöongelman takia: "Panoksena lajin selviytyminen"

Lyonin ja Marseillen huippuottelu keskeytettiin sunnuntaina, kun Dimitri Payet sai pullosta päähänsä. Kyse ei ole suinkaan ensimmäisestä vakavasta välikohtauksesta Ranskan liigassa kuluvalla kaudella.

Dmitri Payet makaa hoidettavana kentän pinnassa saatuuan pullosta päähänsä, muut pelaajat ihmettelevät tapahtunutta.
Dimitri Payet makaa hoidettavana kentän pinnassa saatuuan pullosta päähänsä, muut pelaajat ihmettelevät tapahtunutta. Kuva: All Over Press
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ranskan jalkapalloliiga ei vaikuta millään pääsevän eroon sarjaa riivaavasta yleisöongelmasta. Sunnuntaina huippuseurojen Lyonin ja Marseillen välinen ottelu keskeytettiin vain viiden peliminuutin jälkeen, kun Marseillen tähtipelaaja, ranskalainen Dimitri Payet sai yleisöstä heitetyn pullon päähänsä.

Vierasjoukkueen Payet oli menossa antamaan kulmapotkua, kun häntä heitettiin kotiyleisöstä pullolla. Payet kaatui maahan, ja erotuomari Ruddy Buquet lähetti joukkueet pukukoppeihinsa.

Ottelun kuulutettiin aluksi jatkuvan, ja kuuluttaja varoitti yleisöä vastaavasta käytöksestä. Ottelua ei lopulta kuitenkaan aloitettu missään vaiheessa uudelleen, sillä erotuomarin mukaan turvallisuutta ei voitu taata, kertoo muun muassa The Guardian.

Lyonin puheenjohtaja Jean-Michel Aulas lähetti anteeksipyynnön Payetille ja kertoi, että tekijä on otettu kiinni. Aulasin mukaan tekijä toimi yksin, eikä kyse ollut suuremmasta mellakoinnista.

Marseillen kapteeni Dimitri Payet.
Marseillen kapteeni Dimitri Payet on joutunut kohtaamaan törkeää käytöstä katsomosta jo useamman kerran tällä kaudella. Kuva: All Over Press

Ongelmat jatkuneet läpi kauden – vakavilta vammoilta säästytty, toistaiseksi

Mutta kyse ei ole suinkaan ensimmäisestä kerrasta tällä kaudella, kun vastaavaa tapahtuu. Elokuussa Nicen ja Marseillen ottelu keskeytettiin.

Silloinkin nimenomaan Payet sai pullosta, mutta nousi ylös ja kiskaisi sen takaisin yleisön joukkoon. Siitä suivaantuneena faneja ryntäsi kentälle järjestyksenvalvojien estelyistä huolimatta, ja syntyi todellinen vaaratilanne pelaajien ja katsojien ottaessa yhteen. Ainakin Marseillen pelaajista Luan Peres ja Matteo Guendouzi saivat kasvoihinsa lieviä vammoja.

Useamman minuutin kahakan jälkeen joukkueet ohjattiin pukukoppeihin, eikä peliä enää jatkettu, vaikka kotijoukkue Nice olisi halunnut. Marseillen pelaajat eivät kuitenkaan missään vaiheessa saapuneet kentälle, koska pelkäsivät turvallisuutensa puolesta, joten ottelu oli pakko keskeyttää.

Elokuussa Nicen ja Marseillen ottelu päättyi kahakkaan.
Elokuussa Nicen ja Marseillen ottelu päättyi kahakkaan. Kuva: All Over Press

The Guardianin mukaan Marseillen puheenjohtaja Pablo Longoria arvosteli elokuussa rajusti Ranskan liigaa, kun sen pomot olisivat halunneet Nice-ottelun jatkuvan, vaikka Marseillen pelaajat ja erotuomari Benoit Bastien eivät olleet varmoja turvallisuudesta.

– Erotuomari oli puolellamme. Hän vahvisti, ettei turvallisuutta voida taata. Hänen päätöksensä oli keskeyttää ottelu, mutta Ranskan liigan johto vaati sitä jatkettavaksi. Tämä ei ole hyväksyttävää, Longoria puhisi elokuussa.

Myös Ranskan urheiluministeri Roxana Maracineanu otti tapaukseen kantaa jo elokuussa ilmaisten tukensa Marseillen pelaajille, jotka eivät ottelua jatkaneet.

Lensin ja Lillen derby syyskuussa viivästyi puoli tuntia, kun fanit heittelivät tavaroita toistensa päälle, ja fani juoksi kentälle ottaen yhteen poliisin kanssa. Ongelmia on Guardianin mukaan ollut myös ainakin St. Etiennen, Angersin, Marseillen ja Montpellierin kotiotteluissa.

Poliisit marssivat syyskuussa pitämään Lensin ja Lillen faneja erossa toisistaan. Etualalla lämmittelee Lensin maalivahti Jean-Louis Leca.
Poliisit marssivat syyskuussa pitämään Lensin ja Lillen faneja erossa toisistaan. Etualalla lämmittelee Lensin maalivahti Jean-Louis Leca. Kuva: All Over Press

"Panoksena lajin selviytyminen" – ministerit ja jalkapallojohtajat kokoontuvat tiistaina

Nyt tuoreimman tapauksen johdosta urheiluministeri Maracineanu on ottanut entistä vahvemmin kantaa ongelmiin. BBC:n mukaan hän on sanonut, että "toistuvat ongelmat ovat asettaneet ranskalaisen jalkapallon selviytymisen vaakalaudalle". Ranskan liiga ilmoitti jo, että tutkimukset jatkuvat, mutta sunnuntain kotijoukkue Lyon pelaa ainakin seuraavan kotipelinsä tyhjille katsomoille.

– Heidän on päästävä jonkinlaiseen sopimukseen. Tämän kaltainen ongelma on liigan hoidettava. Kaikkien pitää ymmärtää, että panoksena on ranskalaisen jalkapallon selviytyminen, Maracineanu sanoi ranskalaiselle Info-radiolle BBC:n mukaan.

Sunnuntaina Lyonin ja Marseillen ottelu oli keskeytettynä lähes kaksi tuntia ennen kuin selvisi, ettei sitä jatketa.

– Kyse on miljoonista euroista. Emme voi sallia, että ottelun televisioiva yhtiö joutuu pitämään yllä keskustelua tunteja, kuten he tekivät eilen, emmekä tiedä, onko ottelu jatkumassa, Maracineanu lisäsi.

Maracineanun mukaan ranskalaisessa jalkapallossa pitäisi olla kovemmat sanktiot käytettävissä.

– Jalkapallo on ainoa laji, jossa ei ole selkeää koodistoa, joka sisältäisi rangaistukset faneille. Kaikkialla muualla, kuten käsipallossa ja koripallossa, on keinoja, joilla voidaan rangaista seuroja ja seuran faneja, jotka eivät osaa käyttäytyä. Jalkapallossa ei ole mitään. Tämä pitää ratkaista, ja se on seurojen vastuulla saada asiat kuntoon, Maracineanu ihmetteli ranskalaisen RFI-uutissivuston mukaan.

Urheiluministeri Maracineanu sekä sisäministeri Gerald Darmanin tapaavat tiistaina Ranskan liigan ja Ranskan jalkapalloliiton johdon kanssa, ja pitävät yleisöongelmien johdosta kokouksen.

Marseille twiittasi osoittaen tukensa joukkueensa kapteenille Payetille, joka on joutunut kärsimään yleisön vaarallisesta törttöilystä. Reutersin mukaan Payet ei harjoitellut maanantaina.

Ranskan liigalla olisi käsissään talismaani – Lionel Messi

Ranskan jalkapalloliiga tiedotti Lyonin ja Marseillen sunnuntaisesta välikohtauksesta ja kertoi, että pullon heittämisen lisäksi Payet oli joutunut törkeiden huutojen kohteeksi.

– Jalkapalloliigan kurinpitokomitean päätöksistä (kuten pisteiden pois ottaminen ja yleisöltä suljetut ovet) ja viranomaisyhteistyöstä huolimatta, nämä uusimmat tapaukset ovat muistutus, että jalkapallo-ottelujen turvallisuus on kotijoukkueen ja paikallisten viranomaisten vastuulla, jotka tekevät lopulliset päätökset, jatketaanko vai keskeytetäänkö ottelut.

Liiga pahoitteli, että Lyonin ja Marseillen ottelua oltiin ensiksi jatkamassa turvallisuushuolista piittaamatta, kuten tehtiin aiemmin myös St. Etiennen ja Angersin ottelussa.

Lionel Messi ja Kylian Mbappe juhlivat Messin ensimmäistä maalia Ranskan liigassa viime viikonloppuna.
Lionel Messi ja Kylian Mbappe juhlivat Messin ensimmäistä maalia Ranskan liigassa viime viikonloppuna. Kuva: All Over Press

Kuten Ranskan liigan tiedotteessakin mainitaan, Ligue 1 nauttii täysin uudenlaisesta kiinnostuksesta, mutta katsomo-ongelmat pilaavat pääsarjan mainetta niin ranskalaisten silmissä kuin kansainvälisesti.

Ranskan liigalla olisi mahdollisuus elää uutta kukoistusta, kiitos Lionel Messin. Yksi kaikkien aikojen jalkapalloilijoista siirtyi suuren kohun saattelemana FC Barcelonasta Ranskan liigaa johtavan PSG:n riveihin elokuussa.

Lue lisää:

Tässä ovat jalkapallon MM-kisapaikan varmistaneet maat ja suurimmat yllätykset – tutuista menestyjistä ahdingossa ovat Italia, Portugali ja Uruguay

Kymmenet fanit juoksivat Ranskan tähtipelaajien luokse MM-karsintapelin jälkeen – Palloliitto myöntää, että ryntäilijät pääsivät yllättämään

Ranskan liigan ottelu päättyi kaaokseen – pulloja heitelleet fanit ryntäsivät kentälle ja yrittivät käydä pelaajiin käsiksi

Näistä syistä Lionel Messi siirtyi juuri PSG:hen – jalkapallon supertähdestä tuli uusi mannekiini Qatarille ja kritisoiduille MM-kisoille

Suosittelemme