Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pääseekö NHL:n ongelmapelaaja irti ensi viikolla? Suomalaispuolustajan mukaan San Josessa on vaiettu kohutusta tilanteesta

NHL:ssä edelleen tehokkaasti maaleja tekevä Evander Kane on ajautunut kaukalon ulkopuolella pahalle törmäyskurssille. Kanen rikossyytteet ja muut sekoilut pyritään jättämään San Josen Sharksin arjen ulkopuolelle, kertoo Santeri Hatakka.

Evander Kane.
Evander Kane on sellaisessa myrskynsilmässä, joka on vaarassa päättää hänen pelinsä NHL:ssä. Kuva: Icon Sportswire / All Over Press
Tommi Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Harvan NHL-pelaajan ympärillä on pyörinyt pyörremyrsky, jollainen San Josen kanadalaishyökkääjä Evander Kanea, 30, on viime vuosina riepotellut. Kane on edennyt itseaiheutetusta kriisistä toiseen tavalla, joka on laittanut voimahyökkääjän sinänsä menestyksekkään NHL-uran kokonaan vaakalaudalle.

Kanen viimeisin sekoilu liittyi koronaprotokollan rikkomiseen. NHL epäili Kanen väärentäneen koronatodistuksen ja mätkäisi laitahyökkääjälle peräti 21 ottelun pelikiellon. Sen aikana Kane menettää palkkatuloina 1,7 miljoonaa dollaria.

Pelikielto umpeutuu viikon kuluttua ja jo ensi viikolla Kane voisi pelata Sharks-paidassa. Paluu tositoimiin on kuitenkin kaikkea muuta kuin varmaa. Kanesta on tullut nopealla tahdilla NHL:n virallinen ongelmapelaaja ja häirikkö, minkä vuoksi jatko Piilaaksossa on vahvasti vaakalaudalla.

Henkilökohtaisen konkurssiin hakeutumisen lisäksi Kane taistelee kaukalon ulkopuolella muun muassa peliongelmaa sekä vaimon pahoinpitelysyytteitä vastaan. Kane ja tämän vaimo ovat keskellä riitaista eroprosessia.

Ongelmia ongelmien perään

Tammikuussa jätetyssä konkurssihakemuksessa Kanen velkojen kerrottiin olevan 26,8 miljoonaa dollaria. Vaimo on lisäksi väittänyt aiemmin urallaan Winnipegiä ja Buffaloa edustaneen Kanen lyöneen vetoa jopa omista otteluistaan ja pyrkineen häviämään niitä voittojen toivossa. Kane on kiistänyt jyrkästi syytökset ja NHL tutkimuksissaan totesikin, ettei se löytänyt todisteita vaimon syytöksille.

Näiden lisäksi Kane joutuu käräjille entisen tyttöystävänsä kanssa. Entinen heila väittää pelaajan luvanneen tälle 2–3 miljoonaa dollaria, mikäli tämä tekisi abortin heidän yhteiselle lapselleen. Nainen teki abortin ja toimitti pelaajalle todisteet, mutta tämä kieltäytyi maksamasta.

Eikä tässä vielä kaikki.

Evander Kane jonglerar med pucken.
San Josen joukkueessa kukaan ei tunnu tietävän, missä Evander Kane on tällä hetkellä. Kuva: All Over Press

Kesken on lisäksi prosessi, jossa nainen syyttää Kanea pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Tapaus on viisi vuotta vanha ja sitä käsitellään New Yorkin osavaltiossa. Kane pelasi epäillyn tapahtuman aikaan vielä Buffalossa.

Kanen on lisäksi raportoitu olleen jonkinlainen ongelmapelaaja San Josessa. Paikallinen media kertoi jo aiemmin kesällä useiden pelaajien tehneen päättyneen kauden jälkeen GM Doug Wilsonille selväksi, etteivät nämä halunneet Kanea takaisin joukkueeseen. Ei, vaikka tällä on seuran kanssa sopimusta jäljellä kolme ja puoli vuotta.

”Ei näy arjessa”

Kun pelikielto viikon päästä päättyy, kuuma kysymys kuuluu: mitä San Jose Evander Kanen kanssa tekee? Onko tällä edelleen tie auki joukkueeseen vai passittaako seura joukkueessa eniten maaleja menneellä kaudella tehneen pelaajan farmiin? Jotakin osviittaa seuran ja pelaajan tulehtuneista välistä antaa sekin, ettei tilanteesta olla puhuttu seurajohdon toimesta kenellekään. Ei edes valmennukselle.

– Tämä on asia, mistä ei ole kerrottu meille missään vaiheessa mitään, San Josessa ensimmäistä vuottaa pelaava Santeri Hatakka sanoo Yle Urheilulle.

Kanssapelaajien kommenteista on aiemmin myöskään ollut turha etsiä minkäänlaista empatiaa Kanen suuntaan. Kun joukkueen avainpelaajat kommentoivat aihetta aiemmin lokakuussa, kukaan ei sanonut olleensa missään yhteydessä kanadalaispelaajaan. Sama koski päävalmentaja Bob Boughneria.

Kukaan ei tunnu tietävän, missä Kane on – eikä se juuri tunnu ketään kiinnostavan. Paikallinen media raportoi Kanen käyneen maanantaina joukkueen harjoitushallilla kaupungin ulkopuolella, mutta kun muu joukkue harjoitteli ottelun alla pääareenalla, Kanea ei näkynyt.

Hatakan mukaan joukkue on siirtänyt aiheen syrjään.

– Totta kai, jos on jokin uusi juttu päällä, siitä aina vähän puhutaan, mutta ei tästä kyllä hallilla enää puhuta. Tilanne ei näy meidän arjessa mitenkään ja niin sen pitää ollakin. Olemme ainoastaan pyrkineet keskittymään pelaamiseen ja harjoiteluun, Hatakka toteaa.

Julius Honka ser Evander Kane skjuta.
Evander Kanen viimeistelytehokkuus on ollut viimeisten kausien osalta tehokkaampaa kuin Artemi Panarinilla ja Jack Eichelilla. Kuva: Cody Glenn/Icon Sportswire/All Over Press

Liikaa kuonaa?

Tilanne on kaiken jälkeen tulenarka. Kane on kiistatta edelleen laadukas NHL-pelaaja, joukkueensa tehokkain sellainen viime vuodelta. Tämän 0,4 tehtyä maalia ottelua kohden kolmen edelliskauden osalta riittää koko liigassa sijalle 27. Taakse jää muun muassa Jack Eichelin, Artemi Panarinin ja Filip Forsbergin tasoisia tähtipelaajia.

Jään ulkopuolista kuonaa alkaa kuitenkin olla liikaa. Kane on häiriötekijä, jonka kanssa San Josen seurajohto on pulassa. Tilannetta ei helpota se, että San Josen pitäisi maksaa Kanelle vielä 26 miljoonaa dollaria. Tai se, ettei joukkue tunnu haluavan pelaaja takaisin.

Pelaajan maine ja kallis sopimus estänee myös pelaajakaupan tekemisen. Samaan aikaan San Jose tarvitsisi kipeästi vahvistusta maalinteko-osastolleen. Voisiko tämä sittenkin palata Sharksin mukaan?

Pelaajat kommentoivat aihetta luonnollisesti kieli keskellä suuta.

– Aika näyttää, mitä tässä tapahtuu. Meidän täällä nyt olevien tehtävä on ainoastaan keskittyä pelaamiseen. Kaikki tällainen ylimääräinen jätetään aika tehokkaasti pois joukkueen arjesta. Tämä ei ole häirinnyt meitä ja niin sen pitää olla myös jatkossa, Hatakka linjaa.

Korjaus klo 9.42: Hatakka on puolustaja. Ei hyökkääjä, kuten otsikossa aiemmin mainittiin.

Lue myös:

Mikael Granlundin ranne lauloi NHL:ssä – myös Rantanen ja Mikkola onnistuivat

Kommentti: Suomalaistalentti ajautui erikoisesti koirankoppiin Calgaryssa, NHL-paikasta vääntö kovaotteisen venäläisen kanssa

Kaapo Kakko lunastaa häneen kohdistettuja odotuksia – pisteputki kasvoi neljään otteluun

Suosittelemme