Hyppää sisältöön

Valmentaja Tommi Nousiainen on nähnyt Tapio Pulkkasen kasvun pikkupojasta golfammattilaiseksi – näin hän selvittää syyn romahdukselle Dubaissa

Tapio Pulkkanen osallistui viime viikolla Dubaissa European Tourin finaaliin. Ainoana suomalaisena kilpailuun päässyt Pulkkanen aloitti hyvin mutta romahti lopulta sijalle 52.

Kuvassa etualalla mies näyttää hiljaisuutta ja takana mies lyö golfmailalla palloa.
Tapio Pulkkanen lyömässä Dubaissa European Tourin finaalissa. Kuva: Tommi Nousiaisen arkisto.
Helena Korpela
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotkalainen Tommi Nousiainen on valmentanut golffari Tapio Pulkkasta toistakymmentä vuotta. Nousiainen on golfopettaja ja Kymen Golfin toimitusjohtaja.

Nousiaisen mukaan golfammattilaisen valmentaminen on ennen kaikkea yksityiskohtien hiomista.

– Tällä tasolla pelaaja tuntee itse oman tekemisensä jo todella hyvin, Nousiainen kertoo.

Apu löytyy usein jo puhelimen päästä. Golf on huipputasolla hyvin psyykkinen peli.

– Monesti ongelma on pääkopassa. Harvoin kyseessä on esimerkiksi tekniikkaan liittyvä murhe.

Avaukset hukassa

Tapio Pulkkanen osallistui viime viikolla Dubaissa European Tourin finaaliin. Ainoana suomalaisena kilpailuun päässyt Pulkkanen oli ensimmäisen päivän jälkeen toisella sijalla, mutta romahti kilpailun edetessä ja oli lopulta sijalla 52.

Kotkalainen Tommi Nousiainen valmentaa Tapio Pulkkasta. Maija Tuunila kysyy miksi peli Dubaissa ei kulkenut ja millaista on valmentaa golfammattilaista.

Pulkkasen kohtaloksi koituivat heikot avauslyönnit.

– Aika pitkälti peli kaatui avauslyönteihin, ne olivat heikkoja. Putti sen sijaan toimi hyvin varsinkin ensimmäisenä päivänä, Nousiainen kertoo.

Valmentaja Tommi Nousiainen oli paikalla Dubaissa, kuten monta kertaa aiemminkin. Turnauksessa hän katsoo monesti enemmän muiden suorituksia kuin Pulkkasen.

– Katson sitä, mitä muut pelaajat tekevät ja mitä siitä voisi ottaa opiksi meille.

Kuvassa kaksi miestä hymyilee rinnakkain.
Tapio Pulkkasen ja Tommi Nousiaisen yhteistyö on kestänyt vuosikaudet. Nykyään parivaljakko näkee toisiaan harvakseltaan. Arkistokuva. Kuva: Jouni Nykänen

Pienestä pojasta ammattilaiseksi

Nousiainen on nähnyt Pulkkasen kehityksen 10-vuotiaasta pojasta golf-ammattilaiseksi.

– Ensimmäiset vuodet olivat lajin sisään tulemista. Alku on kaverien kanssa pelaamista, niin kuin monessa muussakin lajissa. Varsinainen valmentaminen alkoi vasta myöhemmin, Nousiainen kertoo.

Pulkkasen kova kehittyminen alkoi noin 15–16-vuotiaana kasvupyrähdyksen aikaan. Nuorten maajoukkueeseen kotkalaislähtöinen Pulkkanen nousi vanhempana kuin moni muu.

Seuraavaksi hetki happea

Pulkkanen kilpailee seuraavan kerran todennäköisesti vasta tammikuussa Abu Dhabissa.

– Luulen, että golfmaila laitetaan nyt hetkeksi syrjään ja vedetään hetki happea Dubain pettymyksen jälkeen, Nousiainen sanoo.

Lue myös: Pulkkanen golfasi uran toisen kolmostilan Euroopan-kiertueella – "Jonkinlainen lukko saattoi nyt aueta"

Suosittelemme