Hyppää sisältöön

Kuka johtaa moottoripyöräjengi Cannonballia? Oikeuteen ilmoittautui uusi mahdollinen johtaja vastaamaan poikkeukselliseen lakkautuskanteeseen

Cannonballin johtajaksi nimetty Esko Eklund ei aio vastata lakkautuskanteeseen ja kiistää olevansa edes jäsen.

cannonball liivi poliisin arkistosta.
Kuva: Poliisin arkisto / Lehtikuva
Tiina Salumäki

Syyttäjät ovat hakeneet moottoripyöräjengi Cannonball MC:n ja sen alayhdistys Squad 32:n lakkauttamista Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Nyt oikeuden on ratkaistava, kuka moottoripyöräjengiä oikein johtaa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi katsottua valtakunnan tasolla toimivaa moottoripyöräjengiä yritetään lakkauttaa. Syyttäjän mukaan Cannonball on rikollinen ja sotilaallinen järjestö, minkä vuoksi pakottava yhteiskunnallinen tarve vaatii yhdistyksen lakkautusta.

Lakkauttamiskanteessa syyttäjä on nimennyt Cannonballin johtajaksi vuonna 1976 syntyneen Esko Olavi Eklundin. Hän on kuitenkin ilmoittanut käräjäoikeudelle antamassaan vastauksessa, että ei aio vastata kanteeseen.

Vastauksessa Eklund kertoo, että ei ole Cannonballin johtaja tai edes jäsen. Eklund ilmoittaa vastauksessaan, että lakkauttamiskanne tulisi antaa tiedoksi sille taholle, joka on julkisesti ilmoittanut edustavansa Cannonballia.

Kaksi uutta vastaajaa

Nyt oikeuteen on väliintulohakemuksella ilmoitettu kaksi vastaajaa.

Hakemuksessa kerrotaan, että toinen vastaajista on Cannonballin presidentti ja toinen jäsen.

Väliintulohakemuksessa asianajaja Mika Ylönen kirjoittaa, että hakemuksessa nimeltä mainitun miehen asema presidenttinä perustuu siihen, että hänet on siihen valittu jäsenten toimesta. Nimeltä mainitun jäsenen asema taas perustuu hakemuksen mukaan siihen, että viranomaiset ovat tuoneet aseman esille eri oikeudenkäynneissä ja sen pitäisi olla riidaton.

Ylönen kirjoittaa myös, että molempien miesten asemasta voidaan esittää todistelua.

Syyttäjän mukaan Cannonballin toiminnassa on tehty huomattavan suuri määrä vakavia rikoksia ja rikoksia tehdään säännöllisesti. Rikollinen toiminta on ollut jatkuvaa ja pitkäaikaista. Lakkautettavaksi vaadittava Squad 32 kuuluu syyttäjän mukaan suoraan Cannonballiin ja myötävaikuttaa sen lain ja hyvien tapojen vastaiseen toimintaan.

Syyttäjän mukaan Cannonballilla on järjestäytyneille rikollisille ryhmille erittäin tyypillinen kolmiportainen sisäinen hierarkia. Näiden lisäksi Cannonball käyttää täysjäsenten niin sanottuja upseeriarvoja. Ryhmällä on myös kunniajäseniä.

Cannonball kiistää sotilaallisen järjestäytymisen

Cannonball on jo jättänyt käräjäoikeudelle vastauksensa kanteeseen. Vastauksessa vaaditaan, että oikeus hylkää vaatimuksen Cannonballin ja sen alayhdistyksen Squad 32:n määräämisestä väliaikaiseen toimintakieltoon sekä lakkauttamisen.

Vastauksessa sanotaan, että Cannonball MC ei ole sotilaalliseen tapaan järjestäytynyt. Se ei vaadi jäseniltään kuuliaisuutta. Cannonballissa ei vastauksen mukaan ole käskyvaltasuhteita. Cannonball ei myöskään poikkea millään tapaa muista moottoripyöräkerhoista. Lisäksi vastauksessa kirjoitetaan, että Cannonball ei ole varustautunut aseellisesti.

Cannonball vetoaa kokoontumis- ja yhdistymisvapauteen. Se kiistää olevansa järjestäynyt rikollisryhmä. Cannonball vetoaa siihen, että joka tapauksessa yhdistyslain tarkoittama kielletty yhdistys ei koske sitä.

– Lainsäätäjä on alun perin tarkoittanut, että säännöstä sovelletaan vain yhdistyksiin, jotka pyrkivät vaikuttamaan valtakunnallisiin asioihin, Cannonballin vastauksessa sanotaan.

Lue lisää:

Syyttäjä: Rikollisjärjestö Cannonball MC on lakkautettava – kyseessä ensimmäinen yritys valtakunnallisen moottoripyöräjengin kieltämiseksi

Syyttäjän mukaan Cannonball MC on rikollinen ja sotilaallinen järjestö: "pakottava yhteiskunnallinen tarve" vaatii yhdistyksen lakkauttamista

Moottoripyöräkerho Cannonballissa toimii aseistettu erikoisryhmä, joka hoitaa konfliktit – tällainen on lakkautettavaksi haettu liivijengi

Suosittelemme sinulle