Hyppää sisältöön

Näpistelevä kaupunkikettu herättää ihmetystä Heinolassa – videolla itse teossa kiinni jäänyt eläin varastelee kenkiä ja koirien leluja

Hyvävointisen näköinen kettu pureskelee tavarat rikki ja ulostaa niiden päälle. Tutkijan mukaan kyse on todennäköisesti nuoresta yksilöstä, joka etsii elinpiiriä itselleen.

Kettu seisoo kuistilla ja katsoo kohti kameraa.
Rohkea kettu käy Heinolan Veljeskylässä talon terassilla asti. Sitä viehättää erityisesti kengät ja koirien tavarat. Eräänä iltana Essi Alén sai varkaan verekseltään kuvattua kännykkävideolle lasioven läpi.
Johanna Talasterä

Syksyllä iltojen hämärryttyä Alénin perhe huomasi, että joku näpistelee tavaroita kotitalon takapihan terassilta Veljeskylän omakotialueella Heinolassa. Ensimmäisenä hävisi terassille jätetty koiran talutushihna, joka löytyi keskeltä pihaa kolmeen osaan pureskeltuna. Sitten katosivat kaulapanta, harja ja toinen talutushihna.

Erityisesti suosiossa olivat koirien lelut, joita vietiin useita.

Pian kadonneita tavaroita löytyi pureskeltuna lähimetsästä. Syylliseksi paljastui utelias kettu, joka tallentui perheen äidin Essi Alénin kuvaamalle videolle itse teossa.

– Myös keskeltä naapurin pihaa on löytynyt revitty koiranlelu, jonka päälle oli somasti tehty vielä kakat päälle, kertoo Essi Alén.

Kettu löysi terassilta perheen mökkikassin, jonka se vei takapihalle ja pureskeli taskut auki.

– Kassissa oli pienessä pussissa pari Buranaa, mutta ne olivat onneksi koskemattomina kassin vieressä. Siihenkin oli kakat tehty päälle.

Lisää aiheesta: Lautaselle kakkaava kettu jäi kiinni itse teossa – miksi ketut ulostavat esineiden päälle?

Uloste on ketun tapa merkata jännittävät asiat. Repolainen jättää siten merkkinsä kiinnostavaan esineeseen tai paikkaan.

Varas jäi kiinni verekseltään

Aluksi perhe epäili tuhojen tekijäksi rottia ja sen jälkeen supikoiraa.

– Eniten jännitti, että jos terassilla asti käy joku kapinen eläin. Se ei olisi kiva juttu.

Arvoitus ratkesi kun Essi Alén istui eräänä iltana sohvalla katselemassa televisiota. Hän näki sivusilmällä, että joku liikkuu terassilla. Alén hiipi terassin lasioven taakse puhelin kädessään ja kuvasi vierailijasta videon.

Terassilla hääräili tuuheaturkkinen kettu.

– Ihan selvästi se näki minut lasin takaa, mutta ei se kauheasti ihmistä kaihtanut. Hetken katseli ja yritti sitten viedä vielä lenkkarin mennessään.

Eläin pyrähti karkuun, kun Alén kopautti nyrkillään oven lasi-ikkunaan.

Syyllinen on todennäköisesti nuori ja leikkisä kettu

Heinolan utelias repolainen ei ole ainoa lajissaan, vaan kaupunkiketut tekevät kolttosia aika ajoin. Hämeenlinnassa kymmenisen vuotta sitten kummastutti valkoisiin kenkiin mieltynyt kettu. Myös golfpallot ovat kettujen suosiossa sekä maailmalla että Suomessa.

Kettu istuu asfaltilla.
Kaupunkikettuja on Suomessa paljon. Kuvassa kettu Porvoon Tolkkisissa. Kuva: Yle/Mira Bäck

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kaarina Kauhala epäilee, että Heinolan näpistelijä on melko vastikään itsenäistynyt repolainen. Todennäköisesti se on syntynyt alkukesällä ja etsii itselleen omaa elinpiiriä.

– Ne liikkuvat paljon nyt marraskuussa, ja nämä nuoret yksilöt ovat erityisen leikkisiä. Petoeläimet opettelevat leikin varjolla myös saalistusta.

Kaupunkiketut ovat luonnostaan uteliaita ja osa niistä on hyvin rohkeita. Kauhala kertoo, että esimerkiksi Turussa on nähty jopa koiranulkoiluttajia seuraamaan lähteneitä yksilöitä.

Heinolassa vorolle mieleisiä ovat olleet erityisesti Alénin perheen kahden koiran tavarat.

– Koiran haju saattaa kiinnostaa sitä, mutta todennäköisesti se leikkii. Koiranlelut voivat olla sellaisia, joita nuori kettu itsekin tykkää pureksia, arvelee Kauhala.

Tavarat turvaan

Kun omalle pihalle alkoi ilmestyä vieraita tavaroita, Essi Alén kirjoitti päivityksen heinolalaisten Facebook-ryhmään. Kävi ilmi, että näpistelevä kettu on tehnyt tihutöitä alueella useilla pihoilla.

Alénin kuvaamalla kännykkävideolla kettu ei näytä lainkaan kapiselta, joten se saa jatkaa vierailujaan pihalla.

– On meidän ihmisten tehtävä pitää tavarat sisällä. Kettu on niin hyväkuntoisen näköinen, että toivottavasti sitä saa jatkossakin ihailla ikkunasta.

Suosittelemme sinulle