Hyppää sisältöön

Ylen Marja Sannikka -ohjelma herätti keskustelun cancel-kulttuurista, wokesta ja callouttaamisesta – lue tästä, mistä termeissä on kyse

Nettiaktivismia ja keskustelukulttuuria kuvataan englanninkielisilllä sanoilla, joiden merkitys on kiistanalaista ja vaihtelee puhujan mukaan. Tässä jutussa avaamme käsitteitä.

Esko Valtaoja käytti aktivismia käsittelevässä Ylen ohjelmassa n-sanaa, minkä vuoksi ohjelman toinen vieras Renaz Ebrahimi sanoi kokevansa olonsa turvattomaksi. Kuva: Yle

Niin sanottu cancel-kulttuuri nostettiin esiin Ylen Marja Sannikka -ohjelman viime perjantain jaksossa esimerkkinä huonoista aktivismin keinoista, joilla ajetaan hyviä asioita.

Ohjelmaa on seurannut keskustelu paitsi siinä käytetystä rasistisesta kielestä myös nettiaktivismiin ja keskustelukulttuuriin liittyvistä termeistä.

Mitä merkitsee woke, ja mistä ovat lähtöisin termit cancel sekä call out?

Sanat ovat rantautuneet tänne amerikkalaisesta ja brittiläisestä keskustelukulttuurista. Se, mitä niillä tarkoitetaan, on kiistanalaista ja riippuu paljon puhujasta.

1. Mitä canceloinnilla ja cancel-kulttuurilla tarkoitetaan?

Canceloinnilla boikotoidaan loukkaavaksi koettua toimintaa.

Sanakirjamääritelmän (siirryt toiseen palveluun) mukaan cancelointi (engl. cancel) tarkoittaa sitä, että loukkaavasti puhuvalle tai käyttäytyvälle henkilölle ei osoiteta enää julkista tukea.

Eri ihmisille cancelointi ja cancel-kulttuuri merkitsevät nykykeskustelussa kuitenkin päinvastaisia asioita.

Yhtäältä cancel-kulttuurilla (engl. cancel culture) tarkoitetaan nettiaktivismia, joka peräänkuuluttaa ihmisten tilivelvollisuutta sanoistaan ja teoistaan julkisessa keskustelussa. Jos loukkaavasti tai epäoikeudenmukaisesti käyttäytyvä henkilö tai organisaatio ei korjaa ja pahoittele toimintaansa, se voidaan asettaa boikottiin eli canceloida.

Toisaalta termillä voidaan viitata julkiseen keskusteluympäristöön, jossa osa puhujista vaikenee someraivon ja canceloinnin pelossa.

2. Mitä on callouttaaminen?

Callouttaamalla vaaditaan vastauksia loukkaavista sanoista tai teoista.

Callouttaamisella (engl. call out) tarkoitetaan sitä, että ihmistä, yritystä tai yhteisöä kehotetaan julkisesti vastaamaan kyseenalaisena tai epäoikeudenmukaisena pidetyistä sanoista tai teoista. Callouttaaminen tehdään tyypillisesti sosiaalisessa mediassa.

3. Miten cancel-kulttuuri on syntynyt?

Cancel-kulttuuri on syntynyt osana ihmisoikeustaisteluja.

Cancel-kulttuuri syntyi Yhdysvalloissa kansalaisoikeusliikkeen seurauksena, kun ei-valkoiset amerikkalaiset kieltäytyivät arvostamasta rasistisia kultuurihahmoja ja teoksia.

Nettiaktivismissa sana yleistyi etenkin #BLM:n eli Black Lives Matter -liikkeen ja #metoon myötä. Aktivistit ja suuri yleisö alkoivat vaatia rasismiin, ahdisteluun ja häirintään syyllistyneitä vastuuseen teoistaan sosiaalisessa mediassa.

Suomalaiseen somekeskusteluun sana vakiintui viime vuonna.

4. Mitä tarkoittaa woke?

Woke tarkoittaa rasismin, syrjinnän ja epäoikeudenmukaisuuden tiedostamista.

Kansalaisoikeusliikkeen perintöä on myös käsite woke, jolla tarkoitetaan sanakirjamääritelmän mukaan (siirryt toiseen palveluun) sosiaalisen syrjinnän, epäoikeudenmukaisuuden ja rasismin aktiivisesti tiedostavia eli hereillä (engl. awake) olevia henkilöitä.

Käsite vakiintui englannin kieleen Black Lives Matter -liikkeen myötä, kun nettikeskusteluissa kehotettiin kiinnittämään huomiota poliisiväkivaltaan twiittaamalla #staywoke.

Nykyään termillä tarkoitetaan laajemmin yhteiskunnan valta-asemien ja kunkin henkilön etuoikeuksien tunnistamista ja poliittista korrektiutta keskusteluissa.

Woke-kulttuuria syytetään usein tuomitsevuudesta ja poliittisen kahtiajaon syventämisestä.

Esimerkiksi Yhdysvaltain entinen presidentti (siirryt toiseen palveluun)Barack Obama sanoi woke-kulttuurin olevan lähinnä hyvesignalointia (siirryt toiseen palveluun) eli oman oikeudenmukaisuuden tai oikeamielisyyden pönkittämistä.

5. Mistä cancel-kulttuuria syytetään?

Cancel-kulttuuria käytetään synonyymina yritykselle hiljentää tai tuhota joku.

Cancel-sana esiintyyn mediatutkijoiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) usein ihmisoikeusaktivismia vastustavien kriitikkojen puheessa. Cancel-kulttuurin väitetään olevan aktivistien tapa hallita julkista keskustelua ja vaientaa muut keskustelijat.

Esimerkiksi yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on kritisoinut cancel-kulttuuria ja pitänyt itseään canceloinnin uhrina, kun hänen käyttäjätilinsä jäädytettiin Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Cancel-kulttuuria syytetään myös ylilyönneistä, joissa henkilöitä on asetettu boikottiin heppoisin perustein. Yksi tunnettu esimerkki on brittinäyttelijä Jodie Connorin boikotointi sillä perusteella, että hänen huhuttiin seurustelevan republikaanin kanssa (siirryt toiseen palveluun). Twitterissä useat vaativat häneltä anteeksipyyntöä tai selitystä yksityiselämästään.

6. Mitä canceloinnista yleensä on seurannut?

Cancelointi ei yleensä johda pysyvään boikottiin tai uran päättymiseen.

Cancelointi on vain harvoin johtanut julkisuuden henkilöiden maineen pysyvään tahriintumiseen ja uran päättymiseen.

Esimerkiksi brittikirjailija J. K. Rowlingia vaaditiin sosiaalisessa mediassa canceloitavaksi transfobisen twiitin vuoksi (siirryt toiseen palveluun). Hänen kirjojaan kuitenkin myydään ja luetaan edelleen, ja hän on saanut jatkaa kustantamossaan.

TV-juontaja Ellen DeGeneres menetti yli miljoona katsojaa (siirryt toiseen palveluun), kun väitteet myrkyllisestä työilmapiiristä, syrjinnästä ja seksuaalisesta häirinnästään hänen ohjelmansa tuotannossa tulivat julki. DeGeneres jatkaa kuitenkin edelleen huippusuosittuna TV-juontajana.

Suomessa Maustetytöt-yhtye suljettiin Emma-gaalan yleisöäänestyksestä (siirryt toiseen palveluun), koska sen hittikappaleen Tein kai lottorivini väärin varhaisessa versiossa käytettiin n-sanaa. Yhtye kuittasi kohun kertomalla, etteivät he ole rasisteja vaan juntteja.

Levytetyssä versiossa sanoituksista n-sana on korvattu toisella sanalla. Tapaus vaikutti vain lyhytaikaisesti yhtyeen maineeseen, sillä jo seuraavana vuonna se korjasi Emma-gaalassa vuoden yhtyeen tittelin.

Elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen ura ei myöskään päättynyt, vaikka useat naisnäyttelijät kertoivat tulleensa alistetuiksi ja nöyryytetyiksi hänen tuotannoissaan maaliskuussa 2018. Syksyllä 2020 Louhimies pääsi ohjaamaan Suomen historian kalleinta elokuvatuontantoa Omerta 6/12:ta.

Julkisen kohun jälkeen ura on päättynyt Yhdysvalloissa esimerkiksi elokuvatuottaja Harvey Weinsteinilla ja koomikko Bill Cosbylla. Nämä tapaukset kuitenkin eroavat aiemmista esimerkeistä siinä, että henkilöt on tuomittu seksuaalirikoksista. Cosby tosin vapautettiin syyttäjän kanssa tehdyn sopimuksen perusteella (siirryt toiseen palveluun).

Onkin kiistanalaista, johtuuko heidän epäsuosionsa niin sanotusta canceloinnista vai oikeuden tuomiosta.

Voit keskustella aiheesta 24.11. klo 23 asti.

Lue myös:

Pelko on yhteistä meille kaikille, selittää THL:n tutkimuspäällikkö viikonloppuna kärjistynyttä rasismikeskustelua

Näkökulma: Woke-kulttuurissa on kyse tasa-arvosta – loukkaavien termien hylkääminen ei ole yliherkkyyttä

Esko Valtaoja ja Renaz Ebrahimi ottivat rajusti yhteen nykyaktivismista Sannikka-ohjelmassa perjantaina

Suosittelemme sinulle