Hyppää sisältöön

Maahanmuuttovirastolta kysely: Turvapaikanhakijoille etsitään kirkkokunnilta hätämajoitusta laajan maahantulon varalle

Taustalla on hallituksen esitys vastaanottolain muuttamisesta. Jatkossa turvapaikanhakijoita koskevat järjestelyt olisivat kaikissa tilanteissa Maahanmuuttovirastolla.

Turvapaikanhakijat kävelevät vastaanottokeskuksen käytävällä
Turvapaikanhakijat sijoitetaan ensisijaisesti vastaanottokeskuksiin. Tällä hetkellä Suomen vastaanottokeskuksissa on noin tuhat paikkaa tyhjillään. Kuva: Elina Rantalainen / Yle
Anna Ronkainen

Maahanmuuttovirasto kartoittaa parhaillaan eri kirkkokuntien seurakuntien mahdollisuuksia tarjota hätä- ja tilapäismajoitusta esimerkiksi turvapaikanhakijoille. Selvitys on osa normaalia varautumistoimintaa.

Taustalla on hallituksen esitys vastaanottolain (siirryt toiseen palveluun) muuttamisesta, joka siirtäisi turvapaikanhakijoiden vastaanottoa koskevat järjestelyt kaikissa tilanteissa Maahanmuuttovirastolle. Laki koskee vastaanottoon varautumista laajamittaisissa maahantulon tilanteissa.

– Olemme nyt jo ennakoivasti ryhtyneet toimenpiteisiin eli selvitämme ja teemme varautumissuunnitelmia, Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Kimmo Lehto kertoo.

Tällä hetkellä turvapaikanhakijoista vastaavat Maahanmuuttovirasto ja Suomen Punainen Risti noin 20 000 tulijaan asti, jonka jälkeen työhön tarttuvat Ely-keskusten johtamat yhteistyöryhmät ja kunnat.

– Järjestelmä ei toiminut lainkaan silloin vuoden 2015 turvapaikkakriisin aikana, toteaa Lehto.

Risti Kirkkohallituksen rakennuksen seinässä.
Maahanmuuttovirasto on lähettänyt pyynnön Suomen evankelisluterilaisen kirkon lisäksi Suomen helluntaikirkolle ja Suomen Vapaakirkolle. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hätämajoitustiloiksi on ilmoitettu esimerkiksi leirikeskuksia

Maahanmuuttovirasto on lähettänyt pyynnön Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle, Suomen helluntaikirkolle ja Suomen Vapaakirkolle lokakuun alussa.

Seurakuntien tiloja tarvittaisiin sellaisessa tilanteessa, jossa nykyiset vastaanottokeskukset eivät riitä. Turvapaikanhakijoita pitäisi olla kymmeniä tuhansia. Edellisessä turvapaikkakriisissä seurakuntien tiloja käytettiin hätämajoituspaikkoina jonkin verran.

Tällä hetkellä Suomessa on 3 400 vastaanottokeskuspaikkaa, joista käytössä on noin 2 400.

Esimerkiksi Kirkkohallitus on välittänyt Maahanmuuttoviraston pyynnön kaikille evankelisluterilaisille seurakunnille ympäri Suomea.

– Maailman poliittinen tilanne näyttää siltä, että aina pitää olla jollain tavalla valmiina. Kysely on sille pohjana. Me olimme kyllä aktivoituneet jo aiemmin syksyllä, kun Afganistanin tilanne kärjistyi, asiantuntija Ulla Siirto Kirkkohallituksesta sanoo.

Siirto arvioi, että evankelisluterilaisten seurakuntien valmius on suurin piirtein samanlainen kuin reilu kuusi vuotta sitten.

– Turhia tai vähällä käytöllä olevia tiloja on karsittu. Osa niistä tiloista, jotka silloin olivat käytössä, on mahdollisesti myyty, Siirto arvelee.

Kimmo Lehdon mukaan Maahanmuuttovirasto on saanut tähän mennessä vastauksia kymmeniltä seurakunnilta. Esimerkiksi Kuopion evankelisluterilainen seurakuntayhtymä on ilmoittanut tarjolle 60-paikkaisen Hirvijärven leirikeskuksen Karttulassa.

– Kaikki leirikeskukset ovat ympärivuotisessa käytössä, mutta Hirvijärven käyttö on vähäisintä. Se voidaan ottaa käyttöön nopeallakin aikataululla, vs. hallintojohtaja Mirja Niemi tiivistää.

Jos seurakuntien tiloja otettaisiin hätämajoituskäyttöön, maksettaisiin siitä seurakunnille vuokraa.

Suomeen ei odoteta nyt suuria määriä turvapaikanhakijoita

Maahanmuuttoviraston Kimmo Lehto korostaa, että selvitys ei ole lähtenyt liikkeelle siitä syystä, että Suomeen odotettaisiin nyt erityisen paljon turvapaikanhakijoita.

– Ei se täysin mahdotonta ole, mutta erittäin epätodennäköistä sekä Afganistanin että Valko-Venäjän suhteen.

Lehto kertoo, että esimerkiksi Valko-Venäjän suunnalta on Puolan läpi Saksaan kulkenut noin 9 000 ihmistä ja Suomeen noin 40. Heistä 24 on hakenut turvapaikkaa.

– Tämäkin kertoo jo siitä, että Suomeen ei kuitenkaan ole ihan helppoa tulla. Euroopan läpi ei ole yhtä helppo vaeltaa nyt kuin silloin 2015, Lehto toteaa.

Vuonna 2015 Suomesta turvapaikkaa haki yli 32 000 ihmistä.

Aiheesta voi keskustella 25.11.2021 klo 23 saakka.

Lue lisää:

Suomeen tullut parikymmentä turvapaikanhakijaa Valko-Venäjän reittiä, Maahanmuuttovirasto ei odota kovaa ryntäystä

Suosittelemme sinulle