Hyppää sisältöön

Potilasta lämmittävä pelastusjärjestelmä kiinnostaa puolustusvoimissa – maastoambulanssi kuljettaa potilaan ja ensihoitajan tiettömän taipaleen takaa

Oululaisen Arctic Heat Control -yhtiön keksinnössä potilas laitetaan heti onnettomuuspaikalla lämmitettävään pussiin. Sitten potilas ja ensihoitaja siirtyvät lämmitettyyn maastoambulanssiin.

Kainuun prikaatilla tutustuttiin uudenlaiseen pelastusjärjestelmään
Ville Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Arktista pelastusjärjestelmää testattiin Kainuun prikaatissa maastokokeissa viikonloppuna.

Prikaatin pelastuspäällikön Kimmo Oinosen mukaan järjestelmälle voisi olla käyttöä esimerkiksi maastoharjoituksissa sattuvissa onnettomuuksissa.

– Ehdottomasti tämä lämpimänä pitäminen on se ykkösjuttu. Se voisi tuoda meille uutta suorituskykyä harjoitustoiminnassa onnettomuustilanteissa.

Oululaisen Arctic Heat Control -yhtiön yrittäjän Teijo Siekkisen mukaan ideana on saada potilas heti onnettomuuspaikalla lämpimään ja suojata sekä potilas että ensihoitaja maastoambulanssin sisälle.

Maastoambulanssi voidaan siirtää tiettömän taipaleen takaa ihmisten ilmoille esimerkiksi moottorikelkalla tai mönkijällä. Sen käytännön toimintaa oli Kainuun prikaatissa seuraamassa myös Pelastusopisto.

– Me etelän ihmiset tulimme ihmettelemään tätä pohjoisessa kehitettyä tunturipolkupelastussysteemiä ja saimme ensimmäiset oikeat käyttökokemukset. Olin itse hoitajan roolissa maastoambulanssin kyydissä ja tosi hyvältähän tuo tuntui, kertoo Pelastusopiston yliopettaja Jouko Gorski Kuopiosta.

Pelastusopiston näkökulmasta keksinnössä on uutta potilaan aktiivinen lämmittäminen, joka ehkäisee alilämpöisyyttä tehokkaasti ankarissakin olosuhteissa.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle