Hyppää sisältöön

Valokuvaaminen alkoi töissä lentokentän "pingismailamiehenä" – nyt harrastaja tallentaa maisemia ja voitti otoksellaan kilpailun

Ollessaan kotona loppilainen Marko Lappeteläinen tekee joka aamu retken Kaartjärven rantaan. Retkistä on nähty todisteita muun muassa Maisemapäivän valokuvakilpailussa ja Ylen sääkuvissa.

Marko Lappeteläisen Kaartjärvi-maisema voitti tämän vuoden Maisemapäivän valokuvakilpailun. Videolla näet, millaisia kuvia hän on ottanut ennen maisemakuvia. Video: Tiina Kokko / Yle.
Tiina Kokko
Avaa Yle-sovelluksessa

Marraskuussa joitakin päiviä ennen ensilunta Marko Lappeteläinen lähtee jälleen liikkeelle varhain Räyskälässä Lopella. Mukana on puhelin, termosmuki ja kaksi ruskeaa labradorinnnoutajaa. Kolmikko astelee muutaman metrin matkan Kaartjärven rantaan.

Lappeteläinen ottaa kännykällä kuvan, niin kuin niin monena aamuna. Kuvassa aurinko kultaa taivaanrannan, järvi on tyyni ja Vohlasaari mäntyineen heijastuu järven pinnasta.

Kuten kuvaajalla on usein tapana, hän lähettää kuvan Ylelle sääkuvaksi. Aika usein Lappeteläisen kuva on myös päätynyt lähetykseen, kuten kyseisenä marraskuun aamuna.

Jos sinäkin innostuit, löydät ohjeet sääkuvien lähettämiseksi Ylelle täältä.

"Siitä tulee hyvä fiilis"

Marko Lappeteläinen aloitti valokuvaamisen työskennellessään lentokentällä marshallerina, joka autollaan ohjaa lentokoneet kiitoradalta oikeille paikoille pysähdyksiin. Kun Lappeteläiselle tuli koira, hän alkoi kuvata sitä koiran entiselle omistajalle. Maisemat tulivat kohteeksi miehen muutettua maalle Lopelle.

Sääkuviaan Ylelle Lappeteläinen alkoi lähettää koronapandemian alettua. Kaunis Suomen luonto kuuluu kaikille, ja sen tunnelmia voisi välittää ainakin sääkuvissa, tuumasi mies. Hän ajatteli etenkin riskiryhmäläisiä, joiden liikkumisesta tuli koronan takia rajoitetumpaa.

Julkaistuista kuvista tulee itsellekin mukava olo.

– Jos säälähetyksessä on kuva, siitä tulee hyvä fiilis.

Marko Lappeteläinen seisoo järven rannalla lokakuisena pilvipoutaisena päivänä.
Marko Lappeteläinen Kaartjärven rannassa marraskuussa ennen ensilunta. Paikassa, josta niin moni kuva on otettu. Koirat eivät haastatteluhetkellä olleet mukana, eikä termosmukikaan. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Loppilainen halusi jakaa hyvää fiilistä myös muille, ja hän perusti noin vuosi sitten Facebookiin Lopen luontokuvat -ryhmän. Ryhmäläiset saavat mielihyvää jakaessaan ottamiaan kuvia ja saadessaan oman otoksen ryhmän kansikuvaksi. Marraskuussa ryhmässä on jo 600 jäsentä.

Viime keväänä Lappeteläinen ideoi ryhmän valokuvista Loppi-postikortteja. Jokaisesta myydystä 50 sentin kortista 25 senttiä päätyi stipendirahastoon.

– Koululaiset saivat ihan hyvät lahjakortit. Ei pidä olla itsekäs, vaan täytyy jakaa hyvää muille.

Maisemapäivä 2021 -kisan voitto kotiin

Yksi mestariotoksista syntyi 14. lokakuuta. Lappeteläinen suuntasi jälleen varhain aamulla koiriensa ja termosmukin kanssa Kaartjärven rantaan. Aurinko alkoi nousta lähes pilvettömälle taivaalle Kaartjärven takaa ja kultaisen horisontin edessä lepäsi lähes tyyni järvi. Vohlasaaren ranta peittyi usvahuntuun.

Kuvaaja lähetti vangitsemansa maiseman ympäristöministeriön Maisemapäivä 2021 - valokuvakilpailuun. Raati kuvasi otosta klassiseksi ja taidokkaaksi. Se valitsi maiseman kisan parhaaksi kuvaksi. Tiedotteessa tuomariston puheenjohtaja, ympäristöneuvos Tapio Heikkilä ympäristöministeriöstä jatkaa voittajakuvan kehumista.

– Otos kuvaa hyvin suomalaista mielenmaisemaa, tällainen maisema on suomalaisille tärkeä ja rakas. Myös ihmisen rooli maisemassa näkyy selvästi.

Marko Lappeteläinen on kuvannut kotirantaansa jo niin paljon, että maisema alkaa jo hieman tympiä. Sitten hän toppuuttelee itseään hiukan.

– Se on joka kerta kuitenkin erilainen.

Suosittelemme sinulle