Hyppää sisältöön

Savukoskelta katosi ainoakin käteisautomaatti: rahan nostamiseksi on ajettava 80 kilometrin reissu, ja sama voi olla edessä muuallakin

Samaan aikaan Finanssivalvonta pohtii, pitäisikö automaattinostojen kaksoishinnoittelu palauttaa. Se voisi tietää lisälaskua asiakkaille. Suomessa käteisen nostaminen on viime vuodet sujunut samoin ehdoin eri ketjujen automaateilla.

Savukoskelta on noin 40 kilometrin matka lähimmälle pankkiautomaatille Pelkosenniemelle. Kuva: Rea Lemström / Yle

Itälappilainen Savukoski menetti alkuviikolla ainoan käteisautomaattinsa, kun Automatia sulki kunnasta Otto-pisteensä.

Nyt lähin automaatti löytyy noin 40 kilometrin päästä Pelkosenniemeltä, missä on Nokas CMS:n Nosto-automaatti. Lähimmälle Otto-automaatille päästäkseen pitääkin sitten ajaa Sodankylään, mikä tietää jopa 100 kilometrin matkaa suuntaansa.

Savukoski tuskin jää viimeiseksi paikkakunnaksi, josta käteisautomaatti häviää tai jossa automaatin ylläpitäjä vaihtuu. On todennäköistä, että Otto-automaatteja katoaa seinistä ja tuulikaapeista jatkossakin nimenomaan haja-asutusalueilla.

Automatian mukaan tänä vuonna poistuu yhteensä 40–50 Otto-automaattia eli kutakuinkin saman verran kuin viime vuonna.

Käteisautomaattien kokonaismäärä vähenee, vaikka Nosto-automaatteja on tullut tänä vuonna lisää 36 kappaletta.

Savukoskella majoitus- ja ravintolapalveluja tarjoavan Samperi Oy:n toimitusjohtaja Niko Lakela pitää automaatin lakkauttamista paikkakunnalta erittäin ikävänä.

– Käteiselle rahalle on tarvetta, sillä tämä on luontaistuotepitäjä ja lisäksi kunnassa on paljon ikäihmisiä, hän kertoo.

Käteisautomaatteja Suomessa on tällä hetkellä runsaat 1700. Niistä Nosto-automaatteja on nyt 555. Suomessa käteisautomaattimarkkinoilla toimii myös Change Group Helsinki Oy. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Käteisnostojen määrän ei uskota enää palaavan läheskään entiselle, koronaa edeltävälle tasolle, joten automaattien kannattavuus on monin paikoin vaakalaudalla.

– Käteisautomaattipalvelun poistaminen alueelta ei koskaan ole helppo päätös, mutta ainoa mahdollinen, jos käyttömäärät eivät enää riitä kattamaan edes juoksevia ylläpitokuluja, sanoo Automatian käteispalvelujen johtaja Petteri Parviainen.

Lue lisää: Korona-aika on vain kiihdyttänyt käteisrahan käytön alamäkeä – mobiilimaksaminen voi olla seuraava trendi

Automaattinostojen hinnoitteluun harkitaan muutosta

Automaattibisnekseen ja nostojen hinnoitteluun saattaa tulla iso muutos. Finanssivalvonta arvioi parhaillaan, onko markkina muuttunut muutaman viime vuoden aikana niin paljon, että olisi perusteltua luopua hinnoittelun sääntelystä.

Tällä hetkellä noston hinta ei saa riippua siitä, missä tai miltä automaatilta käteistä otetaan. Jos sääntelystä luovuttaisiin, se merkitsisi palaamista ns. kaksoishinnoitteluun. Pankit voisivat siis periä asiakkailta maksuja nostoista, joita tehdään ns. vierasautomaattiketjun automaatista. Käytännössä se toisi etulyöntiaseman Otto-automaateille.

Muun muassa valtiovarainministeriö ja Suomen Pankki ovat asiasta antamassaan lausunnossa arvioineet, että hinnoittelun sääntelystä ei pitäisi luopua. Perusteena kannalle on esimerkiksi asiakkaiden ja kansalaisten tasavertaisuus.

Johtava riskiasiantuntija Anne Nisén Finanssivalvonnasta kertoo, että ratkaisu syntyy todennäköisesti vasta ensi vuoden puolella.

Yritys ei voi olla koko kunnan käteisautomaatti

Savukoskella S-pankin asiakkaiden on mahdollista nostaa rahaa paikallisesta S-kaupasta. Osuuspankin asiakkaat voivat saada käteistä kerran viikossa paikallisesta konttorista, jossa kassapalvelut ovat avoinna keskiviikkoisin kaksi tuntia.

Yrittäjä Niko Lakela arvelee, että automaatin katoamisen vuoksi yhä useampi todennäköisesti haluaa nostaa kortilla käteistä vaikkapa majoituspaikan tiskiltä. Se tietää yritykselle kuluja, joita voi olla hankala periä asiakkailta.

– Tietysti hätätilanteessa pyritään auttamaan, mutta eihän mikään yritys voi varata sellaisia käteisvaroja, että voisi toimia koko kunnan pankkina, Lakela sanoo.

Savukosken kunnan vs. elinkeino- ja maaseutupäällikkö Pinja Siivolan mielestä käteisen rahan saanti on suorastaan huoltovarmuuskysymys. Kuva: Pinja Siivola

Myös Savukosken kunnan vs. elinkeino- ja maaseutupäällikkö Pinja Siivola on tilanteesta pahoillaan.

– Tämä on ihan huoltovarmuudenkin kannalta huolestuttava asia. Entä jos järjestelmät kaatuvat eikä kortti- tai mobiilimaksaminen onnistukaan?

Samoihin asioihin on kiinnittänyt huomiota käteisautomaattien määrää ja kattavuutta selvittänyt (siirryt toiseen palveluun) Suomen Pankin ekonomisti Meri Sintonen. Hän toteaa, että yksi käteisen kriittisistä tehtävistä on turvata maamme toimintakyky (siirryt toiseen palveluun) häiriötilanteissa, esimerkiksi kun muut maksutapajärjestelmät eivät toimi.

Niin ikään on otettava huomioon matkailijat sekä henkilöt, jotka eivät pysty käyttämään digitaalisia palveluita.

Uutta automaattia puuhataan jo Savukoskelle

Savukoskella heikennystä ei purematta niellä, vaan neuvottelut automaatin saamiseksi paikkakunnalle on jo aloitettu Automatian kilpailijan kanssa.

Nokas CMS:n kehitysjohtaja Risto Lepo tulee Savukoskelle ensi viikon alussa, ja tilannetta käydään läpi kunnan ja Koillismaan Osuuskaupan edustajien kanssa.

Lepon mukaan uusi automaatti voitaisiin parhaassa tapauksessa saada käyttöön ensi vuoden alussa.

Asiaan kuitenkin vaikuttaa vielä muun muassa se, päättääkö Finanssivalvonta luopua automaattinostojen hinnoittelua koskevasta sääntelystä.

Milloin olet viimeksi nostanut automaatista käteistä? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 25.11. kello 23 saakka.

Edit 25.11.21 klo 9.50: Korjattu Risto Lepon titteliksi kehitysjohtaja.

Suosittelemme sinulle