Ruotsin vastavalittu pääministeri Magdalena Andersson on jättänyt eroilmoituksensa oltuaan pääministerinä vain seitsemän tuntia.
Valtiopäivät hyväksyivät aiemmin tänään Anderssonin pääministeriksi, mutta tämä hävisi sen jälkeen tärkeän budjettiäänestyksen ja menetti hallituskumppaninsa ympäristöpuolueen. Ympäristöpuolueen ilmoituksen jälkeen Andersson ilmoitti hakevansa eroa.
– Kyse on kunnioituksesta. En voi johtaa hallitusta, jonka lainmukaisuus saatetaan kyseenalaistaa, hän sanoi.
Uusi hallitus oli tarkoitus nimittää virkaansa perjantaina.
Andersson hävisi budjettiäänestyksen, ympäristöpuolue eroaa hallituksesta
Magdalena Andersson oli muodostamassa vähemmistöhallituksen ympäristöpuolueen kanssa nykyisen ylimenokauden hallituksen tilalle. Ruotsissa pidetään ensi vuonna valtiopäivävaalit, joten Anderssonin tämänkertainen valtakausi Ruotsin ensimmäisenä naispääministerinä saattaa jäädä lyhyeksi.
Ensimmäinen poliittinen takaisku tuli jo tänään. Valtiopäivillä äänestettiin ensi vuoden budjettiesityksestä, jota Andersson oli laatimassa valtiovarainministerinä Löfvenin hallituksessa.
Hallituksen esitys hävisi äänestyksessä oikeisto-opposition eli kristillisdemokraattien, ruotsidemokraattien ja maltillisen kokoomuksen ehdotukselle selvin äänin.
Tämän jälkeen ympäristöpuolue kertoi aikovansa jättää hallituksen.
–Nyt on äänestetty sellainen budjetti, joka on valmistellut äärioikeistolainen puolue. Tämä on todella valitettavaa, puolueen puheenjohtaja Per Bolund sanoi.
Andersson sanoo voivansa hallita myös jatkossa
Ympäristöpuolue kuitenkin ilmoitti, että hallituksesta eroamisesta huolimatta se aikaa tukea Anderssonin valintaa pääministeriksi myös jatkossa.
Myöskään muut Anderssonia tukevat puolueet eivät ole kertoneet muuttaneensa linjaansa, ja esimerkiksi keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf kirjoitti Twitterissä, että puolue aikoo äänestää Anderssonin puolesta myös jatkossa.
Andersson sanoo voivansa hallita ympäristöpuolueen erosta huolimatta. Hänen vallinnastaan pääministeriksi on nyt äänestettävä uudelleen.
– Käytäntö on se, että koalitiohallituksen kuuluu erota, jos yksi sen puolueista jättää hallituksen. Vaikka minulla on edelleen parlamentin tuki, pitää se testata uudelleen, Andersson sanoi tiedotustilaisuudessaan.
Parlamentin puhemies Andreas Norlén on hyväksynyt Anderssonin eronpyynnön.
Seuraavaksi hän keskustelee puolueiden kanssa tilanteesta ja kertoo torstaina iltapäivällä, miten prosessi etenee.
Andersson liikuttui nousustaan Ruotsin ensimmäiseksi naispääministeriksi
Puhuessaan toimittajille valtiopäivien äänestyksen jälkeen Andersson sanoi olleensa hyvin liikuttunut ennen äänestystä.
– Minut on valittu Ruotsin ensimmäiseksi naispääministeriksi ja tiedän mitä se tarkoittaa tytöille maassamme, Andersson sanoi Ruotsin TV:n mukaan.
Valinta ratkesi, kun vasemmistopuolue ja keskusta eivät asettuneet Anderssonia vastaan. Valtiopäivien äänestyksessä ratkaisevia olivat ei-äänet. Niitä annettiin 174, mikä jäi vain yhden äänen päähän enemmistöstä, joka olisi estänyt Anderssonin nousun pääministeriksi.
Vasemmistopuolue avasi tien Anderssonille sen jälkeen kun sosiaalidemokraatit lupasivat korottaa pienimpiä eläkkeitä nostamalla takuueläkkeitä enimmillään tuhannella kruunulla, eli 98 eurolla kuukaudessa.
Rikollisuus nousi esiin keskustelussa
Valtiopäivien äänestystä edeltävissä ryhmäpuheenvuoroissa sosiaalidemokraattien ryhmänjohtaja Annelie Karlsson korosti Anderssonin saavutuksia valtiovarainministerinä Stefan Löfvenin hallituksessa.
Maltillisen kokoomuksen Tobias Billström sanoi, että sosiaalidemokraatit ovat epäonnistuneet muun muassa taistelussa rikollisuutta vastaan. Hänen mukaansa vasemmistopuolue on nyt saanut ratkaisevan aseman politiikassa, vaikka se ei edes istu hallituksessa.
Myös oikeistopopulististen ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson syytti sosiaalidemokraatteja saamattomuudesta väkivaltarikollisuuden kasvun taltuttamisessa.
Lue tästä lisää taustaa hallitusneuvottelujen alkuviikon käänteistä
Ruotsi saanee ensimmäisen naispääministerin Magdalena Anderssonista – valtakausi voi jäädä lyhyeksi