Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Wisconsinin joulukulkueeseen ajanut mies sai syytteet viidestä murhasta – Yliajossa loukkaantuneesta lapsesta kuudes kuolonuhri

39-vuotias Darrell Brooks Jr. esiintyi ensimmäistä kertaa oikeuden edessä sunnuntaina tapahtuneiden yliajojen jälkeen. Ensimmäisen asteen murhatuomiosta seuraa elinkautinen vankeusrangaistus.

Wisconsinin tapahtumat tallentuivat useiden silminnäkijöiden kännyköihin
Markus Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain Wisconsinissa Waukeshan kaupungissa joulukulkuetta päin ajanut mies on asetettu syytteeseen viidestä ensimmäisen asteen tarkoituksellisesta murhasta.

Uutistoimistojen mukaan sunnuntain tapahtumien uhriluku on noussut kuuteen, sillä yliajossa loukkaantunut kahdeksanvuotias lapsi on kuollut saamiinsa vammoihin. Syyttäjä Susan Opperin mukaan miestä vastaan nostetaan kuudes murhasyyte.

Jos mies tuomitaan, häntä odottaa elinkautinen. 39-vuotias Darrell Brooks Jr. esiintyi ensimmäistä kertaa oikeuden edessä sunnuntaina tapahtuneiden yliajojen jälkeen.

Brooks ajoi Waukeshan keskustassa keskelle vuosittaista joulukulkuetta noin kello 16.40 sunnuntaina paikallista aikaa. Kuuden kuolonuhrin lisäksi yli 60 loukkaantui. Viranomaisten mukaan Brooks ajoi katumaasturillaan tahallaan poliisien katusulkujen läpi.

Waukeshan poliisipäällikön Daniel Thompsonin mukaan Brooks ei ollut pakenemassa poliisia, kun hän ajoi kulkueeseen. Yksi poliiseista kuitenkin ampui autoa kohti yrittäessään pysäyttää sitä. Hetkeä ennen yliajoa poliisi oli saanut ilmoituksen, jonka mukaan Brooks oli häiriköinyt veitsen kanssa kotiosoitteessa.

Brooks oli ollut vapaalla 1 000 dollarin takuita vastaan. Hänen epäiltiin ajaneen tahallaan naisen päälle autolla Milwaukeessa aiemmin marraskuussa. Vapaalle hän oli päässyt perjantaina.

Syyttäjät kertovat tutkivansa takuusuosituksiaan tapaukseen liittyen. Heidän mukaan takuusumma on ollut asiattoman pieni. Tällä kertaa Brooksin takuusumma asetettiin viiteen miljoonaan dollariin.

Brooksilla on muutakin rikostaustaa. Heinäkuussa 2020 kirjatuissa rikosepäilyissä häntä epäillään turvallisuuden vaarantamisesta ja tuliaseen laittomasta hallussapidosta.

Uhreina tanssiryhmän jäseniä

Kahdeksanvuotiaan lapsen lisäksi kuolonuhrit olivat iältään 52–81-vuotiaita. Tanssiryhmä Milwaukee Dancing Grannies kirjoittaa sosiaalisessa mediassa, että kuolleiden joukossa oli sen jäseniä.

Silminnäkijöiden mukaan tapauksessa loukkaantui muun muassa kulkueeseen osallistuneita katolisen koulun oppilaita sekä pappi.

AP:n tietojen mukaan 18 loukkaantunutta lasta vietiin sairaalaan tapauksen jälkeen. Sairaalaan tuoduilla on vakavia päävammoja ja luunmurtumia. Ainakin kaksi lapsista on päässyt jo pois sairaalasta.

Tapahtuman jälkeisenä päivänä maanantaina Waukeshan koulut ja kaupungintalo oli suljettuina ja tapauksesta järkyttyneille ihmisille on tarjottu kriisiapua.

Myös osa kaupungin keskustassa kulkevasta pääkadusta on suljettu liikenteeltä poliisin suorittaessa tutkintaa tapahtumapaikalla. Muistotilaisuutta ja kynttilöitä varten on osoitettu paikka läheisestä puistosta.

Suosittelemme