Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yhdysvaltain puolustusministeriö perustaa uuden ryhmän tutkimaan ufohavaintoja

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan "tunnistamattomat ilmakehän ilmiöt" ovat mahdollisesti turvallisuusriski lentäjille ja herättävät huolta kansallisesta turvallisuudesta.

Pentagonin julkaisema kuva ufosta
Pysäytyskuva Pentagonin julkaisemasta niin sanotusta Gimbal-videosta, jonka laivaston lentäjä kuvasi infrapunakameralla tammikuussa 2015. Kuva: Pentagon
Mika Mäkeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusministeriö Pentagon suhtautuu ufohavaintoihin aiempaa vakavammin ja perustaa niiden tutkimiseksi uuden ryhmän.

Pentagon kertoi ryhmän perustamisesta myöhään tiistaina paikallista aikaa. Ryhmän perustamisen taustalla ovat erityisesti laivaston lentäjien viime vuosina kertomat havainnot tunnistamattomista kohteista Yhdysvaltain ilmatilassa.

Yhdysvaltain varapuolustusministerin Kathleen Hicksin mukaan ryhmän tulisi arvioida ja mahdollisuuksien mukaan vähentää niitä riskejä, joita tunnistamattomat kohteet saattavat aiheuttaa lentäjien turvallisuudelle sekä kansalliselle turvallisuudelle.

Yhdysvaltain varapuolustusministerin Kathleen Hicks puhujanpöntössä.
Yhdysvaltain varapuolustusministeri Kathleen Hicks toukokuussa. Kuva: All Over Press

Puolustusministeriö on erityisen kiinnostunut havainnoista ja riskeistä asevoimien käyttämässä ilmatilassa, jossa muuta lentoliikennettä on rajoitettu.

Ryhmän nimi "Airborne Object Identification and Management Synchronization Group" viittaa ilmakehässä olevien kohteiden tunnistamiseen ja järjestelmälliseen hallinnointiin.

Itse ufo-sanaa Pentagon ei mainitse. Yhdysvalloissa viranomaiset viittaavat samaan termillä UAP eli "tunnistamattomat ilmakehän ilmiöt" (unidentified aerial phenomena).

Pentagonin julkaiseman muistion mukaan varapuolustusministeri Hicks määräsi tiedustelusta ja turvallisuudesta vastaavan apulaispuolustusministerin perustamaan uuden tutkimusryhmän, joka saa aiempaa laajemmat tehtävät ja valtuudet ilmiön selvittämiseen.

Uudelle toimistolle siirtyvät samalla Pentagonin nykyisen ufotutkimusohjelman (UAPTF) tehtävät. Sen olemassaolosta Pentagon kertoi elokuussa 2020.

Puolustusministeriön tiedotteen mukaan Pentagon toimii asiassa läheisessä yhteistyössä Yhdysvaltain kansallisen tiedustelujohtajan toimiston (ODNI) kanssa.

Tiedotteen mukaan Pentagon ottaa raportit "sekä tunnistettujen että tunnistamattomien kohteiden ilmatilaloukkauksista erittäin vakavasti" ja tutkii niistä jokaisen. Samalla Pentagon lupasi kertoa uuden tutkimusryhmän toiminnasta lisää lähiviikkoina.

Kesäkuinen uforaportti ei ratkaissut arvoitusta

Yhdysvaltain puolustushallinto on vuosikymmenten ajan julkisesti vähätellyt ufohavaintojen merkitystä, vaikka niitä on tutkittu vaivihkaa asevoimien sisällä.

Keskustelun sävy on kuitenkin muuttunut alkuvuodesta. Ufohavaintoihin ovat ottaneet kantaa muun muassa entinen presidentti Barack Obama, entinen tiedustelujohtaja sekä keskustiedustelupalvelu CIA:n entinen johtaja.

Puolustusministeriön uusi tutkimusryhmä on jatkoa sille, että viime kesänä viranomaiset lupasivat selvittää ufo-ilmiötä aiempaa perusteellisemmin.

Yhdysvaltain tiedustelujohtajan toimisto ODNI julkaisi kesäkuun lopulla "alustavan" uforaportin, jonka laati tilapäinen Pentagonin perustama työryhmä UAPTF. Samassa yhteydessä Pentagon määräsi asevoimat tehostamaan raportointia ufohavainnoista.

Raportissa käsiteltiin kaikkiaan 144 puolustushallinnon työntekijöiden viime vuosina tekemää ufohavaintoa. Työryhmän selvityksessä yhtä havaintoa pidettiin todennäköisesti ilmapallona, mutta muille ei löydetty luonnollista selitystä.

Raportoiduista tapauksista 80 oli sellaisia, jotka on dokumentoitu usealla eri keinolla, kuten näköhavaintojen lisäksi tutkalla tai infrapunakameralla.

Kesäkuisen uforaportin mukaan 18 tapausta oli sellaisia, joissa ufojen havaittiin liikkuvan epätavallisella tavalla, jolle ei löydetty selitystä. Lisäksi "pienessä määrässä" tapauksia Yhdysvaltain sotilaskoneet rekisteröivät ufojen yhteydessä radiotaajuussäteilyä.

Raportissa uskottiin, että selvittämättömiin ufohavaintoihin löytyisi lopulta luonnollinen selitys. Raportille luvattiin myös jatkoa, mutta mahdollista jatkoraporttia ei ainakaan ole julkaistu.

Sen sijaan raportista tehtiin juhannuksena myös laajempi salainen versio, johon ovat päässeet tutustumaan muun muassa kongressin puolustus- ja tiedusteluvaliokuntien jäsenet.

Uutistoimistojen lisäksi käytetty lähteenä: Pentagon, ODNI

Lue lisää:

Pentagon antaa pian uuden raportin ufohavainnoista – "Jotain hyvin omituista on tapahtumassa", kertoo laivaston silminnäkijä

Pentagon julkaisi aitoja ufovideoita

Suosittelemme