Hyppää sisältöön

Helsinki-Vantaa avaa hulppean laajennuksen koronakurimuksen keskelle – tältä näyttää Suomen luonnon inspiroima "tulevaisuuden lentoasema"

Helsinki-Vantaan historian mittavin remontti lähenee valmistumistaan. Kakkosterminaalin laajennuksen lisäksi asemalla otetaan pian käyttöön uusi matkakeskus ja pysäköintitalo.

Helsinki-Vantaan lentoaseman kahdeksan vuotta jatkunut uudistustyö näkyy matkustajille konkreettisina uudistuksina 1.12. alkaen.
Vesa Marttinen,
Paula Tiainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsinki-Vantaan lentoaseman kakkosterminaalin laajennusosa avaa ovensa matkustajille joulukuun alussa. Finavian mukaan matkustajia odottaa "ikoninen ja arkkitehtonisesti vaikuttava tulevaisuuden lentoasema".

Esimerkiksi pääsisäänkäynnin puukatto uudistaa koko terminaalin julkisivun ilmeen. Matkustajille uudistus tarkoittaa ennen kaikkea entistä helpompaa kulkua kentälle ja kentällä.

– Millä tahansa kulkuvälineellä pääsee aivan terminaalin kylkeen tai sen alle ja edelleen sisään. Sama toki poistuessa, kun kaikki kulkumuodot löytyvät ihan nurkan takaa, Helsinki-Vantaan lentoasemajohtaja Ulla Lettijeff lupaa.

Lentoasemajohtaja Ulla Lettijeff  Helsinki-Vantaan uudistetulla lentoasemalla.
Lentoasemajohtaja Ulla Lettijeff lupaa, että kulku uudistetulla kentällä on nyt entistä sujuvampaa. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Kakkosterminaalin teräsrunkoinen laajennusosa on saanut tänään keskiviikkona Teräsrakenneyhdistyksen myöntämän Vuoden Teräsrakenne -palkinnon.

Laajennusosan kanssa samaan aikaan aukeaa myös uusi matkakeskus bussi- ja taksiasemineen sekä pysäköintihalli. Hallissa on 1 800 parkkipaikkaa sekä 200 sähköautojen latauspistettä.

Myös kulkuyhteys Lentoaseman junaseisakkeelle nopeutuu, kun uusi hissi- ja rullaporrasyhteys avataan lähemmäs terminaalia. Kävelymatka junalle on jatkossa noin kolmanneksen lyhyempi kuin ennen.

Helsinki-Vantaan uudistettu lentoasema kuvattu 24.11.2021.
Teräsrakenneyhdistys kehuu laajennusosan kattorakennetta, joka on paksu, mutta näyttää silti leijuvan ilmassa. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Miljardin euron remontti jatkuu edelleen uusien lähtöselvityspisteiden ja turvatarkastuslinjaston osalta. Ne ja uusi ravintolamaailma avataan ensi vuoden puolella, arviolta maalis-kesäkuussa.

Noin vuotta myöhemmin valmistuu vielä uusi matkatavaroiden luovutustila.

Ykkösterminaali poistuu pikkuhiljaa käytöstä, kun kaikki lentokenttätoiminnot keskittyvät kakkosterminaaliin.

Finavian investointiohjelman tavoitteena on kasvattaa Helsinki-Vantaan lentoaseman merkitystä Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen solmukohtana.

Helsinki-Vantaan uudistettu lentoasema kuvattu 24.11.2021.
Helsinki-Vantaan kakkosterminaalin laajennusosa on myös Oodi-kirjastosta tunnetun arkkitehtitoimisto ALAn luomus. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Voit keskustella aiheesta torstaihin 25.11.2021 kello 23:een saakka.

Lue myös:

Helsinki-Vantaan lentoasemalle tulee vihreä linja kahdesti rokotetuille matkustajille – koronatodistuksia tarkastetaan linjalla vain pistokokein

Korona yllätti Helsinki-Vantaan kesken sen historian isoimman urakan – hanke maksaa miljardin, mutta vieläkö matkustajia riittää?

Miljoonia maksanut urakka ohi: 7 000 valaisinta vaihdettiin ja lentokoneiden "parkkiruudut" uusittiin, jotta Helsinki-Vantaan lentokentästä tulisi vihreämpi

Suosittelemme sinulle