Hyppää sisältöön

Norjalaistoimittajat pidätettiin Qatarissa – NRK:n pääjohtajalta kovaa tekstiä MM-isäntien ja Fifan suuntaan: "Kestämätöntä"

Norjan yleisradioyhtiön toimittajat pidätettiin sunnuntai-iltana. Kaksikkoa kuulusteltiin, ja he pääsivät vapaaksi tiistaiaamuna.

Siirtotyöläinen Qatarissa.
Kaksi norjalaistoimittajaa pidätettiin Qatarissa sunnuntaina. Kuvituskuva. Kuva: AOP
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Qatarin poliisi pidätti kaksi Norjan yleisradioyhtiön toimittajaa myöhään sunnuntai-iltana, kun he olivat lähdössä maasta. NRK:n urheilutoimittaja Halvor Ekeland ja kuvaaja Lokman Ghorbani pääsivät vapaaksi tiistaiaamuna, ja matkustivat sen jälkeen takaisin Norjaan.

Ekeland käsittelee töissään muun muassa urheilupolitiikkaa ja Qatarin siirtolaistyöläisten kohtelua. Ghorbani on puolestaan NRK:n kokenut valokuvaaja.

Pidätyksen syytä ei vielä tiedetä. Kaksikko kuitenkin raportoi samana päivänä siirtotyöläisten työ- ja elinoloista suorassa lähetyksessä Sportsrevyen-ohjelmassa.

Ekelandin mukaan kaksikko pidätettiin myöhemmin sunnuntai-iltana hotellissa. Heitä myös kuulusteltiin poliisiasemalla.

– Olemme ennen kaikkea iloisia, että olemme taas Euroopassa. Meillä on ollut vaikeaa. Meillä on seuraavaksi useita tapaamisia NRK:n kanssa. Selvitämme monia asioita, ja kommentoimme asiaa lisää myöhemmin, Ekeland kommentoi VG:lle.

NRK:n pääjohtaja Thor Gjermund Eriksen vahvistaa VG:lle, että NRK odottaa edelleen selitystä toimittajien pidättämisestä.

– Se on kestämätöntä, että mediaa estetään harjoittamasta vapaata ja riippumatonta journalismia urheilutapahtumasta, joka on yksi maailman suurimpia. Palaamme vielä siihen, miten aiomme käsitellä tämän asian Fifan kanssa, Eriksen sanoo.

Lue myös:

Siirtotyöläisiä sortavan Qatarin lupaamat uudistukset paljastuivat sanahelinäksi – Amnestyn Suomen osaston johtaja ihmettelee, miksi Fifa ei kerro kaikkea

Qatarin rakennushankkeet vaatineet tuhansia kuolonuhreja – suomalaistutkija peräänkuuluttaa jalkapallon suurmailta äänekästä kannanottoa: “Jos FIFA haluaisi puuttua kisaisännän toimintaan, se pystyisi tekemään sen”

Suosittelemme sinulle