Hyppää sisältöön

Tapahtuma-ala haluaa koronapassin pakolliseksi kaikkiin tapahtumiin – Kansallisteatterin pääjohtaja: "Lipunmyynti on hyytynyt"

Tapahtumateollisuus moittii aluehallintoviranomaisten nykyisiä koronarajoituksia sekaviksi. Koronapassi pitäisi Tapahtumateollisuuden mukaan saada pikaisesti käyttöön samalla tavalla koko maassa. Muuten ihmiset eivät uskalla lähteä kulttuuritapahtumiin.

Elokuvateatterin yleisö katsoo valkokankaalla olevaa koronapassia.
Koronapassi vaaditaan Finnkinon elokuvateattereissa Turussa ja Porissa, perjantaista lähtien myös Oulussa. Kuva: Rea Lemström / Yle
Minna Rinta-Tassi

Koronaluvut huitelevat huippulukemissa ja kulttuuritapahtumien järjestäjät joutuvat jälleen kerran miettimään selviytymiskeinoja.

Tapahtumateollisuus ry:n johtaja Maria Sahlstedtin mukaan koronapassille on vahva yleisötapahtumien ja koko alan tuki.

– Varsinkin nyt kun tautitilanne pahenee ja tartuntamäärät nousevat, koronapassille on selkeästi käyttöä. Esitimme sen käyttöönottoa jo viime keväänä, hän muistuttaa.

Koronapassia näyttämällä asiakas todistaa täyden rokotekattavuuden, negatiivisen testituloksen tai vaaditun aikarajan sisällä sairastetun taudin.

Tapahtumateollisuus ry:n johtaja Maria Sahlstedt
Tapahtumaelinkeinon keskusjärjestö Tapahtumateollisuus edustaa laajalti koko tapahtuma-alaa kulttuuri mukaan lukien. Kuvassa Tapahtumateollisuus ry:n johtaja Maria Sahlstedt. Kuva: Jukka Salminen

Maria Sahlstedistä nykyiset koronarajoitukset ovat sekavia, eivätkä asiakkaatkaan enää tiedä, missä koronapassia vaaditaan ja missä ei.

– Rajoitukset ovat eri puolilla maata hyvin erilaisia. Moni yksittäinen toimija haluaisi ottaa koronapassin käyttöön, mutta jos ne eivät ole AVIn asettamien rajoitusten piirissä, ne eivät voi sitä lain mukaan tehdä.

– Toivomme Aluehallintovirastoilta yhtenäistä linjaa koko maahan. Haluamme selkeyttä niin, että koronapassin voi ottaa käyttöön joka paikassa, Sahlstedt sanoo.

Kansallisteatteri haluaa koronapassin välittömästi

Myös Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho toivoo, että teatteri voisi kysyä asiakkailtaan koronapassia.

– Olen sitä mieltä, että koronapassi pitäisi ottaa käyttöön välittömästi. Mielellään ottaisimme ja meillä olisi siihen valmiudet.

Mika Myllyaho
Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho toivoo, että päätöksiä koronarajoitusten purkamisesta tehtäisiin nopeammin kuin viime keväänä. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Teatterille tilanne on vaikea. Teatterikävijät pohtivat, onko saliin turvallista tulla.

– Tällä hetkellä lipunmyyntimme on ihan hyytynyt, koska koronapassi ei ole käytössä ja ihmiset empivät, Mika Myllyaho harmittelee.

Koronapassin voi ottaa käyttöön siellä, missä on voimassa yleisötilaisuuksia koskevat kokoontumisrajoitukset. Niistä päättävät aluehallintoviranomaiset.

Tapahtumajärjestäjä voi itse päättää, vaatiiko se asiakkaalta koronapassia vai noudattaako henkilömäärää koskevia rajoituksia.

Esimerkki:

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi (siirryt toiseen palveluun)tämän viikon maanantaina kokoontumisrajoitukset sisätiloihin Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Se on koronaepidemian leviämisaluetta.

Tästä syystä Tampereen Teatteri on voinut ottaa koronapassin käyttöön, toisin kuin Kansallisteatteri. Tampereen Teatteri edellyttää passia kaikilta 16 vuotta täyttäneiltä asiakkailta.

Voimassa olevat kokoontumisrajoitukset alueittain löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Ateneumin taidemuseon portaikko
– Totta kai toivoisi, että kulttuuripalvelut voisivat toimia ja ihmiset mennä turvallisesti eri tilaisuuksiin, Ateneumin taidemuseon johtaja Marja Sakari sanoo. Ateneum ei voi lain mukaan vaatia asiakkailta koronapassia. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Asiakkaat ovat passiin tyytyväisiä

Tapahtumateollisuus ry:n johtaja Maria Sahlstedt kertoo, että lipunmyynti piristyi niissä kulttuuri- ja urheilutapahtumissa, joissa passia alettiin lokakuussa vaatia.

– Koronapassi tuo selkeyttä ja asiakkaat kokevat passin turvallisuuden tunnetta vahvistavana. Heiltä on tullut äärimmäisen vähän negatiivista palautetta.

Sahlstedtin mukaan myös tapahtumajärjestäjien kokemukset ovat olleet pääosin hyviä.

– Passin käyttöönotto on ollut mutkatonta, koska tulijoilta on joka tapauksessa tarkistettu pääsylippu. Se ei aiheuta niin paljon ylimääräistä työtä kuin esimerkiksi ravintoloissa.

Yleisöä Ursus Factoryn Tavastian keikalla 15.7.2021.
Koronapassi on käytössä Tavastia-klubilla Helsingissä. Kuva Ursus Factoryn Tavastian keikalta 15.7.2021. Kuva: Sini Järnström/ Yle

Passi avaa rock-klubin ovet

Helsinkiläiselle rock-klubi Tavastialle on päässyt lokakuun puolivälistä lähtien vain näyttämällä koronapassia.

Ohjelmavastaava Mikko Merimaan mukaan pääosin palaute on ollut positiivista.

– Passin takia asiakkaat ovat kokeneet, että Tavastialle on turvallista tulla katsomaan keikkoja, ja samalla tavalla tilanteeseen on suhtautunut myös henkilökuntamme. Olemme tosin saaneet jonkin verran negatiivista palautetta lähinnä sosiaalisessa mediassa, koska passia vastustavia henkilöitäkin löytyy, Merimaa sanoo.

Turussa elokuviin vain passia näyttämällä

Finnkinon Turun ja Porin elokuvateattereissa koronapassi tuli pakolliseksi viime viikolla. Oulussa se otetaan käyttöön ensi perjantaina.

– Ihmiset ovat todella hyvin tienneet koronapassin edellyttämisestä. Toki siinä on opettelemista ihan kaikilla, toteaa Finnkinon kaupallinen johtaja Hannele Wolf-Mannila.

Turussa ja Porissa elokuviin mennessä kannattaa varautua siihen, että lippujen tarkastukseen menee tavallista enemmän aikaa.

Kasvomaskiin pukeutunut asiakas elokuvateatterissa.
– Meillä on valmius ottaa koronapassi käyttöön myös pääkaupunkiseudulla, Hannele Wolf-Mannila sanoo. Kuva: Loic Venance / AFP

Pääkaupunkiseudun elokuvateattereissa koronapassia ei toistaiseksi vaadita.

– Koska Aluehallintovirasto on määritellyt rajoituksia vain tilaisuuksiin, joissa ei ole merkittyjä istumapaikkoja, rajoitukset eivät kohdistu pääkaupunkiseudun elokuvateattereihin, Hannele Wolf-Mannila sanoo.

Koronapassi löytyy Omakannasta kanta.fi-sivulta. (siirryt toiseen palveluun) Kulttuuritapahtumaan tullessa QR-koodin voi näyttää paperisena tulosteena tai mobiililaitteelta.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 25.11. klo 23:een asti.

Lue myös: Jos haluat lätkämatsiin tai konserttiin, saatat jatkossa tarvita koronapassin – katso, missä rajoitukset laajenevat ja mitä se tarkoittaa

Suosittelemme sinulle