Hyppää sisältöön

Poliisi havainnut ilmiön: Taksinkuljettajia epäillään yhä useammin seksuaalirikoksista Helsingissä – viimeisin tapaus viime viikonlopulta

Helsingin poliisilaitoksella tutkitaan entistä enemmän seksuaalirikoksia, joissa epäiltynä on taksikuski. Poliisi korostaa kuitenkin, että yleensä taksilla matkustaminen on turvallista.

Taksinkuljettajien tekemiksi epäiltyjen seksuaalirikosten määrä kasvaa Helsingissä. Kuva: Alamy / All Over Press

Taksinkuljettajia epäillään seksuaalirikoksista Helsingissä entistä useammin. Määrä on noussut vuoden 2018 kesästä lähtien.

Tänä vuonna poliisin tutkinnassa on tähän mennessä ollut 23 seksuaalirikosta, joiden tekijäksi epäillään taksinkuljettajaa.

Helsingin poliisin selvitys kattaa törkeät raiskaukset, raiskaukset, raiskauksen yritykset, pakottamiset seksuaaliseen tekoon ja seksuaaliset ahdistelut.

Tyypillisesti epäillyt seksuaalirikokset on tehty öiseen aikaan joko taksissa, taksin ja kodin välillä tai taksimatkan jälkeen asianomistajan kotona.

Rikoksista epäillyt ovat olleet miehiä ja uhrit naisia.

– Joissain tapauksissa uhrille on tarjottu ilmaista kyytiä kotiin, ja näin saatu hänet taksin kyytiin, rikostarkastaja Jari Koski kertoo Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Tuorein tapaus viime viikonlopulta

Uusin tutkinnassa oleva taksinkuljettajan tekemäksi epäilty seksuaalirikos tapahtui viime viikonloppuna. Helsingin poliisi epäilee noin 30-vuotiaan miehen raiskanneen nuoren naisen taksimatkan jälkeen.

Tapahtumaketju sai alkunsa myöhään lauantai-iltana, kun taksikuski oli kuljettanut asianomistajan sovitusti tämän kotiin.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että matkan jälkeen taksikuski seurasi naista tämän asuntoon ilman lupaa. Asianomistaja oli käskenyt miestä poistumaan ja mennyt nukkumaan.

Jonkin ajan kuluttua asianomistaja heräsi seksuaaliseen väkivaltaan. Poliisi sai epäillyn henkilöllisyyden selville taksisovelluksesta.

Taksilla matkustaminen on yleensä turvallista

Valtaosa Helsingin poliisilaitoksen tutkismista seksuaalirikoksista epäillyistä taksinkuljettajista on kotoisin Lähi-idän ja Etelä-Aasian sekä Itä- ja Länsi-Afrikan alueilta.

Yhdessä tapauksessa epäilty on kotoisin Suomesta.

– Poliisi korostaa, että luonnollisesti valtaosa taksikyydeistä on edelleen turvallisia. Tämä havaittu ilmiö takseissa koskee vain hyvin pientä osaa taksimatkoista ja taksinkuljettajista, rikostarkastaja Jari Koski muistuttaa Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Poliisihallitus on selvittänyt takseihin liittyviä seksuaalirikoksia myös valtakunnallisesti. Selvityksestä tiedotetaan mahdollisesti, kun se on valmistunut.

Lue myös:

43-vuotias taksikuski tuomittiin useista asiakkaiden raiskauksista

Suosittelemme sinulle