Hyppää sisältöön

Suomalaisten hotelliyöpyminen elpyi – määrä ylitti koronakriisiä edeltäneen tason

Ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymiset jäivät vielä reilusti pandemiaa edeltävältä tasolta.

siivooja vaihtaa hotellihuoneen lakanoita
Hotelleissa yövytään nyt enemmän, kuin ennen koronaa. Huoneen valmistelua yöpyjiä varten Kotkan Seurahuoneella. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisten yöpymiset majoitusliikkeissä ylittivät lokakuussa koronakriisiä edeltävän tason, kertoo Tilastokeskus.

Yöpymiset lisääntyivät 18 prosenttia vuoden 2019 lokakuusta. Aiempina kuukausina tänä vuonna yöpymisten määrä on jäänyt toissa vuoden tasosta heinäkuuta lukuun ottamatta.

Ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymiset sen sijaan jäivät lokakuussa 54 prosenttia alemmaksi kuin kaksi vuotta sitten, mikä painoi yöpymiset kaikkiaan prosentin verran toissa vuotta alemmaksi.

Kotimaiset vapaa-ajan yöpymiset olivat 36 prosenttia korkeammalla tasolla kuin lokakuussa 2019. Sen sijaan työmatkoilla olleiden suomalaisten yöpymiset olivat kahdeksan prosenttia matalammalla tasolla.

Uudellamaalla yöpymiset vähenivät kahden vuoden takaisesta, mikä johtunee nimenomaan työmatkailun vähenemisestä. Vuoden 2019 lokakuuhun verrattuna yöpymiset supistuivat Uudellamaalla 24 prosenttia.

Viime vuoden lokakuuhun verrattuna yöpymiset lisääntyivät kaikissa maakunnissa paitsi Keski-Pohjanmaalla.

Hotellihuoneiden käyttöasteet nousussa

Hotellihuoneiden käyttöasteet olivat Tilastokeskuksen mukaan korkeita lokakuussa useilla alueilla.

Maakunnista korkeimmat hotellihuoneiden käyttöasteet mitattiin Pirkanmaalla, jossa käyttöaste kohosi lähes 65 prosenttiin. Sen sijaan Helsingissä jäätiin 45 prosenttiin.

Hotellihuoneen keskihinta oli lokakuussa koko maassa runsaat 100 euroa vuorokaudelta. Viime vuoden lokakuussa keskihinta oli hieman päälle 90 euroa.

Luvut ovat Tilastokeskuksen majoitustilaston ennakkotietoja. Ne on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa.

Lue myös:

Matkailussa ei ollutkaan kaikkien aikojen superkesä, vaikka ennätyksiä rikottiin – nyt lomailijoilla on ollut jo vaihtoehtoja luontopoluille

Heinäkuussa tehtiin historiaa: Suomalaiset matkailivat kotimaassa enemmän kuin koskaan ennen

Suosittelemme sinulle