Hyppää sisältöön

Vuosia kestänyt kappalaiskiista päätökseen Kokkolassa – Kahdesti sivuutettu, pätevin hakija sai viran, mutta ei enää halua sitä: "Prosessin jättämät traumat eivät hetkessä parane"

Emilia Teerikangas toivoo, että Kokkolan suomalainen seurakunta voisi jatkossa kohentaa kuvaansa työnantajana.

Emilia Teerikankaan mukaan päätös hylätä kappalaisen virka oli prosessin vaikein paikka tähän mennessä. Onneksi oli rauhaa miettiä ja kypsytellä päätöstä. Kuva: Petra Haavisto/Yle

Kokkolassa pitkällisen valituskierteen aiheuttanut suomalaisen seurakunnan kappalaiskiista on tullut päätepisteeseen.

Pari vuotta kestänyt erikoinen prosessi ratkesi, kun lopulta valitusrumban päätteeksi kappalaisen virkaan valittu Emilia Teerikangas kertoo nyt kieltäytyvänsä pestistä.

Vuosien varrella Kokkolan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvosto torppasi perustelematta kahdesti ansiovertailussa pätevimmäksi hakijaksi todetun Teerikankaan valinnan. Asiaa on puitu pariin otteeseen hallinto-oikeudessa ja virantäyttö on roikkunut kesken pari vuotta.

Yllätyskäänne tapahtui lokakuussa, kun neuvosto lopulta taipui valitsemaan Teerikankaan. Hallinto-oikeus palautti asian seurakuntaneuvostoon uuteen käsittelyyn, eikä neuvosto saanut asiaan valituslupaa Korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Taustalla Teerikankaan sivuttamisessa kappalaisvalinnassa on arveltu olevan herätysliikkeiden vahva vaikutus ja se, että Teerikangas suhtautuu myönteisesti seksuaalivähemmistöihin.

Lue seuraavaksi:Yllätyskäänne Kokkolan kappalaiskiistassa: Kirkkoneuvosto taipui valitsemaan Emilia Teerikankaan virkaan – hylkäsi aiemmin kahdesti

Seurakuntaneuvostolle lähettämässään vastauksessa Teerikangas kuvailee prosessia traumaattiseksi ja raskaaksi, eikä hän siksi voi palata seurakuntatyöhön.

– Prosessin jättämät traumat eivät hetkessä parane ja koen, että nyt on aika parannella haavoja.

Etenkin viimeisen vuoden aikana prosessissa ilmi tulleet asiat ovat vaikuttaneet Teerikankaan mukaan päätökseen.

– Paitsi, että olen tullut perusteettomasti ohitetuksi virantäytössä, olen joutunut lukemaan kirkollisvalitukseen liittyviä asiakirjoja, joissa osaamistani, ammattitaitoani ja kutsumustanikin on vähätelty. Myös asian saama laaja julkisuus on ollut taakka, vaikka se pääosin olikin positiivista, kertoo Teerikangas kokemastaan.

Lue myös:Vapaamielisyys luikertelee kirkkosaliin naisten kautta, uskovat jotkut – ja siksi Emilia Teerikangas ei vieläkään pappina kelpaa kaikille

Hän kertoo, ettei olisi kyennyt prosessiin ilman suurta tukea työkavereiltaan, osalta neuvostoa sekä suurelta seurakuntalaisten joukolta.

Teerikangas elättelee toiveita, että voisi myöhemmin palata seurakuntatyöhön. Hän toivoo prosessin vaikuttavan siihen, ettei kenenkään tarvitse käydä läpi tätä samaa ja että Kokkolan suomalainen seurakunta voi kohentaa kuvaansa työnantajana.

Teerikankaan työura jatkuu Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu Centriassa, missä hän kouluttaa kirkon nuorisotyönohjaajia.

Kokkolan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvosto merkitsi asian tiedoksi ja saattaa asian tiedoksi myös Oulun hiippakunnan tuomiokapitulille.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 27. marraskuuta kello 23 asti.

Lue myös:

Kokkolassa seurakuntaneuvosto vie pari vuotta jatkuneen kappalaiskiistan korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Kokkolan kappalaiskiista mutkistuu – virantäytössä kahdesti sivuutettu pastori valittaa jo toistamiseen hallinto-oikeuteen

Kiistelty naispastori ohitettiin virantäytössä jo toista kertaa Kokkolassa – Vähemmistöön jääneet: "Herää vakava kysymys, onko syrjitty työhönotossa"

Pridesta tuli kova pala Kokkolassa: seurakuntaneuvosto miettii nyt irtisanoutumista kaikesta yhteistyöstä sateenkaariliikkeen kanssa

Kokkolan kappalaiskiista hallinto-oikeuteen – sivuutettu pastori kaipaa yhä perusteita päätökselle

Oikaisuvaatimus kappalaisen virasta äänestettiin nurin Kokkolassa – Kirkkoherra: "Hyvin surullinen olen"

Kappalaiskiista jatkuu Kokkolassa: sivuutettu seurakuntapastori ei tyydy tilanteeseen, vaan teki asiasta oikaisuvaatimuksen

Suosittelemme sinulle